NOS SportAangepast

Zeilers onderweg naar Kaapstad

Vanmiddag zijn zeven zeiljachten begonnen aan de eerste etappe van de Volvo Ocean Race. In het Spaanse Alicante klonk om twee uur het startschot voor de etappe naar het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

De Nederlandse boot van schipper Bouwe Bekking zette de ambities meteen kracht bij door als eerste de haven uit te varen. Team Brunel werd gevolgd door Team Abu Dhabi uit de Verenigde Arabische Emiraten en het Spaanse jacht Mapfre.

Team SCA, de vrouwenboot met Carolijn Brouwer als stuurvrouw en wachtleider, rondde de boei die het einde van de haven markeerde als zesde.

Nu écht van start

Vorig weekeinde ging de Ocean Race van start met de eerste van tien havenraces. In de door het Amerikaans-Turkse Alvimedica gewonnen race eindigden de Nederlandse deelnemers achterin het veld: Brouwer werd zesde en Bekking vierde.

Bekking noemde de havenraces echter van weinig waarde. De uitslagen daarvan tellen dit keer niet mee voor het eindklassement. Alleen wanneer de teams in zee-etappes op een gelijk aantal punten staan zullen de uitslagen van de havenraces beslissing brengen.

Nieuw ontworpen boot

Om die reden begon de Ocean Race vanmiddag eigenlijk pas écht. In totaal worden er negen etappes gezeild.

Omdat het Team Brunel van Bekking al zes maanden in training is met de nieuw ontworpen boten, hebben zij een kennisvoorsprong. Omdat de concurrentie minder lang met het nieuwe materiaal heeft kunnen trainen, wordt de Nederlandse vloot een als een van de favorieten bestempeld.

"Dat is lekker om te weten. Dat betekent dat ze denken dat we redelijk goed ons huiswerk hebben gedaan. We weten dat alle andere teams ook waanzinnig goed zijn en we hebben allemaal dezelfde boten", aldus Bekking, die al zes keer eerder deelnam aan de Ocean Race. Tot winst kwam hij nog nooit.

"Willen winnen, klaar uit"

"We weten dat in het verleden teams die het meeste geld hadden en als eerste waren begonnen, negen van de tien de wedstrijd ook wonnen. Wat dat betreft hebben we door de veranderde regels gewoon een goede kans deze keer. En ik denk dat we een waanzinnig goed team hebben. We willen gewoon winnen, klaar uit."

Over 24 dagen worden de zeilers verwacht in Kaapstad. De zeilrace om de wereld omvat bijna 39.000 zeemijl (ongeveer 70.000 kilometer) en eindigt op 27 juni 2015 met een havenrace in Göteborg. De twaalfde editie van het zeilevenement maakt op 19 juni ook nog even een zogenoemde pit-stop in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl