Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

'Veel lichamen gevonden bij ziekenhuis Khan Younis' • Netanyahu fel over eventuele sancties VS

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Netanyahu verbolgen over eventuele sancties tegen Israëlisch legerbataljon
  • Huis VS akkoord met steunpakket aan Israël van ruim 14 miljard dollar
  • Poolse hulpverlener die in Gaza werd gedood begraven

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Raketten vanuit Irak afgevuurd richting Amerikaanse legerbasis in Syrië

Er zijn vanuit het noorden van Irak zeker vijf raketten afgevuurd in de richting van een legerbasis van de Verenigde Staten in Syrië. Dat zeggen twee Iraakse veiligheidsbronnen tegen Reuters.

Wie de raketten heeft afgevuurd en of ze schade hebben aangericht, is onduidelijk.

Sinds het begin van de oorlog hebben pro-Iraanse groepen Amerikaanse bases in de regio 150 keer aangevallen. Maar dit is sinds februari niet meer gebeurd nadat bij zo'n aanval drie Amerikaanse militairen om het leven kwamen in Jordanië. Het Amerikaanse leger voerde hierna vergeldingsacties uit op doelen in Syrië en Irak, waarbij tientallen militairen en burgers zijn gedood.

Netanyahu belooft druk op Hamas op te voeren: 'Meer pijnlijke klappen volgen snel'

In een poging om de gijzelaars vrij te krijgen, gaat Israël de "militaire en diplomatieke druk" op Hamas de komende dagen opvoeren. Dat heeft premier Netanyahu aangekondigd in een videoboodschap.

"Dit is de enige manier om onze gijzelaars vrij te krijgen en onze overwinning te bereiken", aldus Netanyahu. "Helaas heeft Hamas al onze voorstellen om de gijzelaars vrij te laten tot nu toe afgewezen. Daarom delen we snel pijnlijke klappen uit." Verdere details gaf de premier niet.

Eerder deze maand zei Netanyahu dat er een datum is bepaald waarop de lang uitgestelde grondoorlog tegen Hamas in Rafah van start gaat. Welke datum dit zou zijn, vertelde hij daar niet bij.

Al maanden waarschuwen de VS en andere westerse bondgenoten Israël om geen grootscheepse aanval op Rafah te beginnen, uit vrees voor de desastreuze humanitaire gevolgen. In Rafah verblijven ruim 1 miljoen gevluchte Palestijnen onder erbarmelijke omstandigheden.

De Israëlische premier zegt in een videoboodschap dat Hamas snel kan rekenen op 'pijnlijke klappen'

'Veel lichamen gevonden bij ziekenhuis in Khan Younis'

Bij het Nasser-ziekenhuis in de stad Khan Younis in de Gazastrook zijn veel lichamen gevonden, meldt persbureau AFP op basis van Gazaanse autoriteiten. Ook een verslaggever van Al-Jazeera in Gaza deelt foto's waarop tientallen lichamen te zien zijn.

Volgens de Gazaanse autoriteiten zijn er zeker vijftig lichamen gevonden. Al-Jazeera spreekt van een massagraf op de binnenplaats van het ziekenhuiscomplex en heeft het over 180 lichamen die dit weekend zouden zijn gevonden. Het Israëlische leger is een onderzoek gestart naar aanleiding van de berichten.

De lichamen zijn ontdekt nu het Israëlische leger zich heeft teruggetrokken uit de stad in het zuiden van de Gazastrook, waar maandenlang zwaar is gevochten. Israëlische militairen bezetten het ziekenhuis een tijd, naar eigen zeggen omdat Hamas zich er schuilhield.

Met diezelfde reden vielen troepen eerder een ander ziekenhuis binnen, het al-Shifa in Gaza-Stad. Zeker tweehonderd militanten van Hamas zouden daar zijn gedood, aldus het leger. Toen de militairen zich daar twee weken geleden terugtrokken, vonden Palestijnse media ook een provisorische begraafplaats. Volgens Gazaanse autoriteiten zouden in en rond het ziekenhuis zeker driehonderd lichamen zijn gevonden.

  • AFP
    Hulpverleners graven lichamen op bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Younes
  • AFP
    Hulpverleners graven lichamen op bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis

Netanyahu fel over eventuele sancties van VS tegen legereenheid

Vanuit Israël is met verbazing gereageerd op mediaberichten dat de VS van plan is sancties in te stellen tegen een bataljon van het Israëlische leger. Premier Netanyahu bevestigt niet dat hij officieel van sancties heeft vernomen, maar zegt dat hij zo'n actie "met al zijn kracht zal bevechten". Het leger van Israël zegt ook niet op de hoogte te zijn van eventuele Amerikaanse sancties.

Onder meer de Israëlische krant Haaretz en de Amerikaanse nieuwssite Axios melden dat de VS "naar verwachting" sancties instelt tegen Netzah Yehuda. Dat is een speciale eenheid voor ultraorthodoxe militairen die opereert op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens anonieme Amerikaanse functionarissen krijgt deze eenheid binnen enkele dagen sancties opgelegd vanwege mensenrechtenschendingen gepleegd voor 7 oktober. Volgens Netanyahu zou dat "het toppunt van absurditeit" en "moreel verwerpelijk" zijn.

Het is ongekend dat de belangrijkste militaire bondgenoot van Israël een strafmaatregel zou instellen tegen een Israëlische legereenheid. Vanuit de Amerikaanse regering is er nog geen officiële reactie op deze publicaties.

Tot dusver hebben bondgenoten, waaronder de VS, alleen sancties uitgevaardigd tegen Israëlische kolonisten die zich op de bezette Westelijke Jordaanoever schuldig maakten aan geweld tegen Palestijnen. Na de VS, het VK en Frankrijk volgde ook de Europese Unie deze week. Door de sancties mogen de kolonisten de Europese Unie niet meer in. Ook de tegoeden en rekeningen die ze in de EU hebben, worden bevroren.

Lees hier meer over de mogelijke sancties en het bataljon waarin ultraorthodoxe Joden dienen:

Dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah opgelopen

Het dodental na de Israëlische luchtaanvallen op de stad Rafah vannacht is opgelopen tot 22, meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. De meeste slachtoffers zijn kinderen.

Bij de eerste aanval kwamen een man, zijn vrouw en hun 3-jarige kind om het leven. Bij de tweede aanval zijn zeventien kinderen en twee vrouwen om het leven gekomen. Zij waren allemaal familie van elkaar.

De nacht ervoor voerde het Israëlische leger ook luchtaanvallen uit op de stad in het zuiden van de Gazastrook. Toen kwamen negen mensen om het leven, onder wie zes kinderen.

Na die aanval is het hulpverleners gelukt om een meisje levend uit het puin te halen:

Redding in Rafah: meisje levend uit puin gehaald

Dertien kinderen uit een familie gedood bij luchtaanval op Rafah

Bij Israëlische luchtaanvallen op de stad Rafah in het zuiden van Gaza kwamen vannacht achttien mensen om het leven, onder wie veertien kinderen. Bij de eerste aanval kwamen een man, zijn vrouw en hun driejarige kind om het leven, blijkt uit ziekenhuisrapportages. De vrouw was zwanger en artsen slaagden erin de baby te redden.

Volgens ziekenhuisgegevens die persbureau AP heeft ingezien kwamen bij de tweede aanval dertien kinderen en twee vrouwen om het leven, allemaal uit dezelfde familie.

Nabestaanden rouwen bij de lichamen van overleden familieleden

Doden bij nieuwe Israëlische inval op Westelijke Jordaanoever

Bij een nieuwe Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn twee Palestijnen gedood, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Het Israëlische leger zegt dat twee "terroristen zijn geneutraliseerd" die probeerden om Israëliërs aan te vallen. Volgens het leger probeerde een van de twee een soldaat te steken. De ander opende op hetzelfde moment het vuur. Vervolgens werden beiden gedood door Israëlische kogels.

De Westoever geldt als Palestijns gebied, maar het geweld van Israëli's neemt de afgelopen weken verder toe. Zaterdag doodde Israël zeker veertien mensen in een vluchtelingenkamp. Een ambulancechauffeur werd bij een andere aanval door Joodse kolonisten gedood toen hij gewonden op wilde halen. Sinds begin oktober zijn volgens de Palestijnse autoriteiten 483 Palestijnen gedood door Israëlische kolonisten en militairen.

'VS komt met sancties tegen bataljon van Israëlische leger'

De Verenigde Staten gaan sancties aankondigen tegen een bataljon van het Israëlische leger vanwege mensenrechtenschendingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde Amerikaanse nieuwssite Axios. Het zou de eerste keer zijn dat de VS sancties oplegt aan een Israëlische militaire eenheid.

Met de sancties krijgt het bataljon, Netzah Yehuda, geen enkele Amerikaanse steun meer. Ook mogen de leden niet meer deelnemen aan trainingen die zijn georganiseerd door de Amerikanen. Volgens een bron van Axios gaat het om incidenten die voor de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober plaatsvonden.

De sancties komen op basis van de Leahy-wet uit 1997. Daarin staat dat het verboden is voor Amerikanen om militaire hulp en trainingen te geven aan eenheden die mensenrechtenschendingen hebben begaan.

Het Netzah Yehuda-bataljon is een speciale eenheid voor ultraorthodoxe militairen. Zo'n duizend man zijn er lid van. De eenheid is vooral gestationeerd op de Westoever. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken begon eind 2022 een onderzoek naar het bataljon nadat meerdere militairen waren betrokken bij verschillende geweldsincidenten tegen Palestijnse burgers. Daarbij zouden ook burgers zijn gedood.

Hulpverleners redden meisje uit puin Rafah

Het is hulpverleners in Rafah gelukt om een meisje levend uit het puin te halen na twee Israëlische luchtaanvallen op de stad gisteren. Op beelden op social media is te zien hoe het meisje vastzit, waarna hulpverleners het puin stukslaan om haar te bevrijden. Onduidelijk is hoe het meisje eraan toe is.

Bij de luchtaanvallen kwamen naar verluidt zeker tien mensen om het leven.

Redding in Rafah: meisje levend uit puin gehaald

Huis VS akkoord met steunpakket aan Israël van ruim 14 miljard dollar

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een steunpakket van 14,1 miljard dollar voor Israël (omgerekend ruim 13 miljard euro). Daarnaast is er 9,2 miljard dollar vrijgemaakt voor humanitaire hulp aan onder meer Gaza en Oekraïne. De Senaat moet de plannen nog wel goedkeuren, maar dat lijkt een formaliteit.

Een groot deel van de miljarden gaat naar de Israëlische defensie. Zo gaat 4 miljard dollar naar het versterken van het luchtverdedigingssysteem Iron Dome. Er is 1,2 miljard dollar begroot voor de versterking van een lasersysteem dat beschermt tegen aanvallen (Iron Beam). En 3,5 miljard dollar is bedoeld voor het aanschaffen van geavanceerde wapensystemen.

In de tekst voor steun aan Israël en humanitaire hulp is ook meegenomen dat er geen geld mag gaan naar VN-hulporganisatie UNRWA, die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen. De VS schortte hulp aan de organisatie op omdat volgens de Israëlische autoriteiten een aantal medewerkers betrokken zou zijn geweest bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

Vandaag stemde een overgrote meerderheid ook in met een los steunpakket van 60,8 miljard dollar voor Oekraïne. Vooral over die steun waren maandenlange discussies in het Huis.

Meer informatie over het steunpakket is te lezen in dit artikel over Oekraïne:

Abbas zegt relatie met VS te heroverwegen na veto in Veiligheidsraad

De Palestijnse president Abbas zegt de relatie met de Verenigde Staten te heroverwegen nadat het land in de VN-Veiligheidsraad een veto uitsprak tegen een volledig VN-lidmaatschap voor Palestina.

"De Verenigde Staten hebben alle internationale wetten geschonden en alle beloften met betrekking tot de tweestatenoplossing en het vestigen van vrede in de regio gebroken", zegt de president. Hij stelt dat de VS moet erkennen dat de regio niet zal stabiliseren zonder een "rechtvaardige oplossing voor de Palestijnse kwestie".

Vaker gedreigd

Abbas staat aan het hoofd van de Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever. In tegenstelling tot Hamas in Gaza heeft de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever een redelijke band met de meeste westerse landen.

Abbas heeft in het verleden al vaker gedreigd de banden met de VS te verbreken, maar de Palestijnse regering lijkt het land in de toekomst te hard nodig te hebben. Washington is er voorstander van dat de Palestijnse Autoriteit opnieuw de controle krijgt over de Gazastrook, zoals eerder tot 2007 het geval was. Daarna kwam Hamas er aan de macht.

139 van de 193 VN-lidstaten erkennen Palestina als onafhankelijke staat. Landen die Palestina niet officieel erkennen zijn onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president Biden en de Palestijnse president Abbas in 2022

Poolse hulpverlener die in Gaza werd gedood begraven

De Poolse hulpverlener die op 1 april samen met zes andere hulpverleners bij een Israëlische luchtaanval in de Gazastrook om het leven kwam is vandaag onder grote belangstelling in de Poolse stad Przemysl begraven. De 35-jarige Damian Soból werkte bij de Amerikaanse voedselhulporganisatie World Central Kitchen en was met zes andere collega's onderweg na het afleveren van hulpgoederen bij een opslagplaats. Israël voerde een luchtaanval uit op het voertuig.

Israël heeft spijt betuigd voor de aanval. Legerleider Herzi Halevi stelde dat er sprake was van een ernstige fout. Naast de Pool kwamen een 25-jarige Palestijn, een 43-jarige Australiër, een 33-jarige Canadees en Britten van 33, 47 en 57 jaar oud om het leven.

Soból ontving postuum het Ridderkruis in de Orde van Polonia Restituta van de Poolse president Duda voor zijn moed. Op 25 april is er in de Amerikaanse hoofdstad Washington een grote kerkdienst waarbij alle zeven hulpverleners worden herdacht.

  • AFP
    De begrafenisstoet
  • EPA
    De kist van Damian Soból was bedekt met de Poolse vlag
  • AFP
    Belangstellenden bij het graf van Damian Soból
  • EPA
    Bloemenkrans met de afbeelding van Damian Soból

Inval Israëlisch leger in Palestijns vluchtelingenkamp na ruim veertig uur voorbij

Een grote inval van het Israëlische leger in een Palestijns vluchtelingenkamp in het noorden van de Westelijke Jordaanoever is na ruim veertig uur voorbij, meldt het leger. Volgens het leger zijn er bij de actie in Nur Shams tien mensen gedood, acht mensen gearresteerd en zijn meerdere wapens in beslag genomen. Ook zegt het leger dat het een faciliteit heeft verwoest waar explosieven zouden worden gemaakt.

Het Israëlische leger viel het vluchtelingenkamp met zwaar materieel binnen en doodde naar eigen zeggen onder anderen een lokale leider van Islamitische Jihad en zeker vijf andere leden van de terreurgroep. Islamitische Jihad bevestigt de dood van drie leden, waaronder een lokale militaire aanvoerder.

Bij de inval is volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid ook een minderjarige tienerjongen gedood. Daarnaast raakte een medewerker van de Palestijnse Rode Halve Maan gewond door een kogel. Aan Israëlische zijde raakten zeker vier soldaten gewond.

Israëlische soldaten omsingelen een huis in Nur Shams, beeld van vandaag

'Tien doden door Israëlische luchtaanvallen op Rafah'

Ten minste tien mensen zijn omgekomen bij twee Israëlische luchtaanvallen op Rafah. Dat meldt Al Jazeera. Bij de eerste aanval in het oosten van de stad werd een appartementencomplex getroffen. Negen mensen kwamen daarbij om het leven; zes kinderen, twee vrouwen en een man. Bij een tweede aanval in het oosten van Rafah kwam een vrouw om het leven. Israël heeft er nog niet op gereageerd.

Volgens Al Jazeera wordt de situatie in Rafah steeds gevaarlijker en riskanter. Sinds het uitbreken van de oorlog is het grootste deel van de bevolking in Gaza naar de stad gevlucht.

Door de oorlog zijn in de Gazastrook zijn minstens 34.049 doden gevallen, meldt het lokale ministerie van Gezondheid zaterdag. Dat is een stijging van 37 sinds de update van vrijdag. Het officiële aantal gewonden ligt boven de 76.900. Hoeveel Hamas-strijders onder de doden en gewonden zijn, melden de autoriteiten niet.

Volgens Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, raakt in het Palestijnse gebied elke 10 minuten een kind gewond of komt een kind om het leven. Het is niet mogelijk om het gebied op een legale manier te ontvluchten, omdat de grenzen naar Israël en Egypte dicht blijven.

Een man houdt het levenloze lichaam vast van een meisje dat omkwam na het bombardement

Wat is de Iraanse Revolutionaire Garde?

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft een landmacht, luchtmacht en marine. Zij waren degenen die honderden drones en raketten richting Israël afvuurden. Toch is dit niet het nationale leger. Maar wat dan wel?

NOS op 3 legt het uit in deze video:

Dit is de Iraanse Revolutionaire Garde

Erdogan ontmoet Haniyeh, politiek leider van Hamas

De Turkse president Erdogan heeft vandaag in Turkije een ontmoeting met de politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh. Wat er op de agenda staat, wilde Erdogan niet tegen journalisten zeggen.

Erdogan noemde Hamas in het verleden een "bevrijdingsbeweging" en vergeleek de Israëlische premier Netanyahu met Adolf Hitler. Hij vergeleek de Israëlische aanvallen op Gaza met de behandeling van Joden door de nazi's. Daarnaast heeft Turkije handelsbeperkingen opgelegd aan Israël. Erdogan wil desondanks al langer bemiddelen tussen beide partijen.

Qatar is nu een van de belangrijkste spelers bij de onderhandelingen, hoewel dat land twijfelt op welke manier het verder moet. De premier van Qatar zei daar afgelopen week over dat Doha de rol van bemiddelaar tegen het licht houdt, omdat sommige partijen zich "destructief" zouden hebben uitgelaten richting Qatar. Om welke partijen dat gaat, is niet duidelijk. De premier zei verder dat de onderhandelingen tussen Israël en Hamas in een "gevoelige fase" zitten.

Erdogan stuurde afgelopen week zijn minister van Buitenlandse Zaken naar Qatar om het signaal te geven dat Turkije openstaat voor een bemiddelende rol. De minister had ook een ontmoeting met Hamas-leider Haniyeh. In een verklaring zei Hamas na afloop dat er wordt gekeken naar "het belang en centrale plaats van de Turkse rol".

Haniyeh verloor begin deze maand drie zonen bij een Israëlische luchtaanval op Gaza.

De Turkse president Erdogan

'Dode na explosie militaire basis Irak'

Bij een militaire basis ten zuiden van de hoofdstad Bagdad in Irak heeft na middernacht (lokale tijd) een explosie plaatsgevonden. Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee paramilitairen en twee veiligheidsbronnen. Volgens de veiligheidsbronnen was de explosie het gevolg van een onbekende luchtaanval.

De basis ten zuiden van Bagdad wordt gebruikt door de zogenoemde Popular Mobilization Forces (PMF) in Irak. Dat is een in 2014 opgerichte paramilitaire organisatie waarin burgermilities en de pro-Iraanse milities onder een vlag opereren.

Volgens persbureau Reuters melden bronnen in het ziekenhuis vlak bij de militaire basis dat een PMF-lid is omgekomen en dat er zes gewonden zijn. Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de luchtaanval, zo meldt CNN.

Ook de VS zegt niks met de explosie te maken te hebben omdat ze niet militair actief zijn in Irak. Begint dit jaar voerden de Verenigde Staten verschillende vergeldingsaanvallen uit in Syrië en Irak, die waren een reactie op de dood van drie Amerikaanse militairen.

'Delen van Israëlische raketten gevonden in Irak'

In Irak zijn restanten gevonden van Israëlische raketten, meldt een nieuwsmedium van een pro-Iraakse sjiitische militie die banden heeft met Iran. Op Telegram heeft het medium enkele foto's geplaatst van een deel van de raketten.

Een van de brokstukken werd op zo'n 60 kilometer ten zuidwesten van Bagdad gevonden. Een tweede raketdeel lag op zo'n 25 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De BBC stelt dat het volgens wapenexperts niet gaat om volledige raketten die uit de lucht zijn gehaald, maar om delen van twee zogenoemde rocks-raketten. Dat zijn zogenoemde meertrapsraketten, waarbij elk deel van de raket over een eigen motor en brandstof beschikt.

Als de brandstof van het achterliggende deel op is, wordt dat losgekoppeld en vliegt de raket verder. Waarschijnlijk zijn in Irak dus de achterste delen van twee van deze Israëlische raketten gevonden en zijn de raketten verder gevlogen, mogelijk naar Iran.

Een van de in Irak gevonden raketonderdelen

Israël doodt leider van Islamitische Jihad op Westelijke Jordaanoever

Op de bezette Westelijke Jordaanoever heeft Israël een lokale leider van Islamitische Jihad gedood, meldt onder meer Al Jazeera. Het gaat om Mohammad Jaber, die aan het hoofd stond van de terreurgroep in de regio Tulkarm. Hij had volgens het nieuwsmedium de leiding over ongeveer vijftig strijders van de groep. Zijn broer werd in december al gedood en Israël heeft al eerder pogingen gedaan om hem te doden.

Gisteren viel het leger met zwaar materieel het vluchtelingenkamp Nur Shams binnen. In het kamp in het noorden van het bezette gebied doodde het leger Jaber en zeker vijf andere leden van de groep. Bij de inval in het vluchtelingenkamp is volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid ook een 16-jarige jongen gedood.

Ook raakte een medewerker van de Palestijnse Rode Halve Maan gewond door een kogel. Aan Israëlische zijde raakten vier soldaten gewond. Volgens het Israëlische leger was het een operatie "om terrorisme in het vluchtelingenkamp de kop in te drukken".

Een verslaggever van Al Jazeera stelt dat de inval "de zwaarste verwoesting in decennia" heeft veroorzaakt in het gebied. Meerdere huizen zijn vernield en wegen raakten beschadigd.

Israëlische militaire voertuigen in het vluchtelingenkamp

Demonstranten bezetten Israëlische snelweg

Een groep demonstranten heeft korte tijd een snelweg in Israël geblokkeerd uit onvrede over het regeringsbeleid. Ze vinden dat premier Netanyahu en zijn kabinet te weinig doen om de nog door Hamas gegijzelde Israëliërs in de Gazastrook vrij te krijgen. Onder de demonstranten waren familieleden van gegijzelden.

De groep plaatste onder meer brandende olievaten op snelweg 1, de belangrijkste weg van Jeruzalem naar Tel Aviv. Een betoger raakte gewond toen een boze automobilist tegen haar opreed. Ze klaagde over pijn in haar benen, maar raakte niet zwaargewond.

  • AFP
    Automobilisten worden op de snelweg tegengehouden door demonstranten
  • AFP
    Een politieagent kijkt toe bij het protest
  • AFP
    Brandweer blust een kleine brand op de snelweg

'Geen grote schade aan vermoedelijk aangevallen luchtbasis Iran te zien'

Een Iraanse luchtbasis die het doelwit zou zijn geweest van een Israëlische aanval, lijkt niet te zijn beschadigd. Dat concludeert CNN na analyse van satellietbeelden van het gebied. De beelden zijn gemaakt met een zogenoemde synthetic aperture radar, waarbij radarstralen weerkaatsen op objecten op de grond en dan terug echoën naar een satelliet.

Op de beelden zijn geen kraters te zien waar bommen zijn ingeslagen en geen kapotte gebouwen, concludeert de nieuwszender. Dat komt overeen met berichten vanuit Iran. Onder anderen de commandant van het Iraanse leger, Abdolrahim Mousavi, meldde dat meerdere objecten uit de lucht zijn geschoten en dat daarbij geen schade is ontstaan. Ook minister van Buitenlandse Zaken Amirabdollahian stelde dat er geen schade is en dat er niemand gewond is geraakt. Volgens hem is de aanvalspoging uitgevoerd door kleine drones.

EU bevestigt: sancties tegen vier radicale kolonisten

De Europese Unie heeft, zoals diplomatieke bronnen eerder vandaag al meldden, sancties opgelegd aan vier radicale Joodse kolonisten en twee organisaties. Ze worden bestraft vanwege hun betrokkenheid bij gewelddadige acties tegen Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Alle tegoeden die zij mogelijk in Europa hebben zijn bevroren en Europeanen mogen hen niet van geld voorzien of zaken met hen doen. Het viertal mag bovendien niet meer naar Europa reizen.

Volgens de EU is het viertal "verantwoordelijk voor ernstige schendingen van de mensenrechten tegen Palestijnen, waaronder marteling en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling". Ook worden zij beschuldigd van "schending van het recht op eigendom en schending van het privéleven van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever".

De organisaties waartegen sancties worden opgelegd zijn Lehava, dat volgens de EU "een rechtse racistische Joodse groep" is en Hilltop Youth, een "radicale jongerengroep die bestaat uit leden die bekendstaan om geweld tegen Palestijnen en hun dorpen op de Westelijke Jordaanoever".

Onrustiger

Het is de tweede keer in korte tijd dat de EU sancties oplegt aan een groep kolonisten. Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook is het ook op de Westelijke Jordaanoever onrustiger. Onder anderen gewapende kolonisten vallen regelmatig Palestijnse bewoners aan in hun huizen, op straat en in hun olijfgaarden.

Ook individuele landen hebben de afgelopen maanden sancties opgelegd aan gewelddadige kolonisten. Onder meer Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk deden dat. Ook demissionair minister Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) sprak in februari de wens uit om sancties op te leggen omdat EU-lidstaten het toen nog niet eens konden worden over gezamenlijke sancties.

'Afgelopen etmaal 42 doden in Gaza en zeker 63 gewonden'

Het afgelopen etmaal zijn door aanvallen in Gaza volgens het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid zeker 42 mensen om het leven gekomen en 63 mensen gewond geraakt. Daarmee komt het aantal doden sinds 7 oktober in Gaza volgens het ministerie op 34.012. Hoeveel van deze doden Hamas-leden zijn en hoeveel burgerslachtoffers zegt het ministerie niet.

Het ministerie van Gezondheid wordt gerund door Hamas, maar cijfers van de Verenigde Naties komen grotendeels overeen met die van het ministerie. Het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet berekende dat in voorgaande conflicten tussen Israël en Hamas de cijfers van het ministerie slechts 1,5 tot 3,8 procent hoger waren dan die van de Verenigde Naties.

Veel onduidelijk over aanval op Iran: 'Maar escalatie neemt verder toe'

Hoewel er nog veel onduidelijk is, lijkt de aanval van vannacht op Iran zeer beperkt in omvang. Er zijn geen berichten over schade, gewonden of doden. Daarom is het voor hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga moeilijk te duiden. "Eigenlijk tasten we volledig in het duister."

Als dit de door Israël aangekondigde tegenaanval is, maakt de Israëlische premier Netanyahu geen goede beurt bij zijn bevolking, zegt de hoogleraar. "Dit is niet wat Netanyahu voorgespiegeld heeft. Als dit het is, lijdt hij echt gezichtsverlies"

Lees het uitgebreide verhaal hier:

VN-baas: 'Hoog tijd om gevaarlijke cyclus van vergelding te stoppen'

Het is "hoog tijd om de gevaarlijke cyclus van vergelding" in het Midden-Oosten te stoppen, zegt VN-secretaris-generaal Guterres via zijn woordvoerder.

Guterres noemt de mogelijke kleinschalige luchtaanval van Israël op de Iraanse stad Isfahan niet, maar lijkt daar wel naar te verwijzen. "De secretaris-generaal veroordeelt iedere daad van vergelding", meldt zijn woordvoerder. "Hij roept de internationale gemeenschap op om samen te werken om te voorkomen dat er meer gebeurt dat kan leiden tot verwoestende gevolgen voor de gehele regio en daarbuiten."

Antonio Guterres

'EU-landen eens over sancties tegen extremistische kolonisten'

De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden over strafmaatregelen tegen radicale Israëlische kolonisten, meldt het Duitse persbureau DPA op basis van diplomatieke bronnen. Een maand geleden werd daarover al politieke overeenstemming bereikt, zei EU-buitenlandchef Borrell toen.

De sancties richten zich tegen personen en organisaties die volgens de EU-landen verantwoordelijk zijn voor geweld tegen Palestijnen in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De kolonisten mogen niet meer naar de EU reizen, geen zakendoen in de EU en hun tegoeden bij Europese banken worden bevroren. De namen van de personen en organisaties worden volgens DPA binnenkort door de EU gepubliceerd.

Sinds het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook is ook het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever toegenomen. Human Rights Watch meldde woensdag nog dat kolonisten de bevolking uit zeker zeven Palestijnse dorpen hebben verjaagd.

Syrisch staatspersbureau meldt aanval op luchtverdediging

Het Syrische staatspersbureau SANA meldt op basis van het leger dat Israël vannacht een luchtaanval heeft uitgevoerd op doelen in het zuiden van het land. Volgens het bericht is daarbij schade aangericht aan de luchtverdediging. Verdere toelichting ontbreekt.

Israël heeft niet op de berichten gereageerd. Dat doet het vrijwel nooit bij beschuldigingen van aanvallen op buitenlandse doelen.

Het land voert al jaren geregeld aanvallen uit in Syrië, ook op Iraanse militairen die in het land zijn gestationeerd. Iran is een belangrijke bondgenoot van het regime van dictator Assad. Begin deze maand doodde Israël zeven Iraanse officieren bij een luchtaanval op het Iraanse consulaat in de hoofdstad Damascus. Dat leidde tot de Iraanse vergeldingsaanval op Israël van afgelopen weekend, waarop weer de veronderstelde Israëlische actie van vannacht volgde.

'Aanval was om Iran te tonen dat Israël kan toeslaan'

Voor zover bekend lijkt de vermoedelijke Israëlische aanval op Iran van vannacht zeer beperkt in omvang. Iraanse staatsmedia melden dat er kleine drones uit de lucht zijn geschoten boven de steden Isfahan en Tabriz. Er zijn geen berichten over schade of slachtoffers.

Volgens een Israëlische bron van The Washington Post heeft Israël de aanval met opzet klein gehouden. Israël wilde slechts aan Iran laten zien dat het de mogelijkheid had om in het land zelf toe te slaan.

Minister Bruins Slot: verdere escalatie voorkomen

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot zegt dat haar ministerie de situatie in Iran zeer nauwlettend volgt. Het is volgens haar van het grootste belang om verdere escalatie te voorkomen.

Ook roept ze Nederlanders in Iran op om contact met hun naasten op te nemen:

Midden-Oostencorrespondent Daisy Mohr over reactie Iran

Radicaal-rechtse minister Israël twittert 'slap'

De radicaal-rechtse Israëlische minister Ben-Gvir (Nationale Veiligheid) lijkt in een bericht op X afkeurend te reageren op de vermoedelijke Israëlische luchtaanval op Iran van vannacht. Hij twittert een Hebreeuws woord dat zich laat vertalen als 'slap' of 'zwak'.

Het Israëlische leger en premier Netanyahu hebben nog niets van zich laten horen.

Minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir begin maart

Israël en Iran: van bondgenoten tot gezworen vijanden

Israël en Iran zijn twee grootmachten in het Midden-Oosten die elkaar al decennia naar het leven staan. Toch is het niet altijd haat en nijd geweest tussen de landen. In de tijd van de sjah onderhielden ze nauwe banden.

Lees daarover meer in dit artikel:

Iraanse bronnen tegen NY Times: aanval uitgevoerd door kleine drones

The New York Times heeft Iraanse bronnen die meer weten over de vermoedelijke Israëlische luchtaanval op Iran van vannacht.

Volgens de Iraanse functionarissen met wie de krant sprak, werd de aanval op de luchtmachtbasis bij Isfahan uitgevoerd met kleine drones. Die zijn mogelijk vanuit Iran zelf gelanceerd, omdat de Iraanse radarsystemen geen onbekende projectielen het Iraanse luchtruim hebben zien binnenkomen. Op de Iraanse staatstelevisie spreekt een expert van mini-drones die door infiltranten vanuit Iran zijn gelanceerd.

Een tweede groep drones is volgens de bronnen van de krant door de luchtafweer neergeschoten in de regio Tabriz, zo'n 800 kilometer ten noorden van Isfahan. Het Iraanse staatspersbureau Fars meldt ook dat de luchtafweer ten westen van de stad Tabriz een verdacht object uit de lucht heeft geschoten.

Ook VN-agentschap meldt geen schade aan atoominstallaties

Het Internationale Atoomenergieagentschap IAEA bevestigt dat de nucleaire installaties in Iran niet zijn beschadigd. Op X roept de atoomwaakhond van de Verenigde Naties alle betrokkenen op tot uiterste terughoudendheid en herhaalt dat atoomcomplexen nooit een doel moeten zijn bij gewapende conflicten.

Iran: nucleaire installaties zijn veilig

Iraanse staatsmedia melden dat alle nucleaire faciliteiten in het land volkomen veilig zijn. Het atoomcomplex Natanz, waar Iran volgens het Westen werkt aan een kernwapen maar dat volgens Iran slechts civiele doelen dient, ligt in de provincie Isfahan. Vanuit de gelijknamige stad kwamen berichten over explosies.

In Isfahan zelf zit ook een nucleaire installatie met drie Chinese onderzoeksreactoren. Begin dit jaar kondigde het hoofd van het Iraanse atoomenergieagentschap de bouw van een vierde reactor aan.

Israël heeft eerder het Natanz-complex gesaboteerd. Daarbij hielp een Nederlander, bleek begin dit jaar na onderzoek van de Volkskrant.

Vermoedelijke Israëlische luchtaanval op Iran

Israël heeft vannacht een luchtaanval uitgevoerd op Iran, melden Amerikaanse media op basis van Amerikaanse en Israëlische bronnen. Volgens ABC News, dat het nieuws als eerste meldde, vuurde Israël raketten af op Iran als vergelding voor de grote Iraanse luchtaanval van afgelopen weekend. Israël heeft, zoals gebruikelijk bij aanvallen op buitenlandse doelen, niet op het nieuws gereageerd.

Vanuit de stad Isfahan komen berichten van explosies bij een grote luchtmachtbasis. The New York Times heeft drie Iraanse bronnen die bevestigen dat de luchtmachtbasis is geraakt, maar ze zeggen niet door wie. Het Iraanse staatspersbureau IRNA meldt dat de luchtafweer bij Isfahan en ook in andere provincies in actie kwam. Volgens de staatszender van Iran zijn er 's nachts drie drones boven Isfahan gezien en uit de lucht geschoten.

Een Iraanse functionaris zegt tegen persbureau Reuters dat de explosies die bij Isfahan zijn gehoord, kwamen van de luchtafweer. Hij ontkent dat er een raketaanval op Iran is uitgevoerd. Ook een bron van het Iraanse Press TV zegt dat er geen buitenlandse aanval op Iraanse steden is geweest.

VS spreekt veto uit tegen Palestijns lidmaatschap VN

De Verenigde Staten hebben zoals verwacht hun veto gebruikt bij de stemming in de VN-Veiligheidsraad over een Palestijns lidmaatschap van de Verenigde Naties.

De uitslag van de stemming in de vijftien leden tellende Veiligheidsraad was twaalf stemmen vóór, de Verenigde Staten tegen en twee onthoudingen: Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Israël neemt zorgen over Rafah-offensief 'in overweging'

Israëlische en Amerikaanse functionarissen hebben overleg gehad over het verwachte grondoffensief in Rafah. Volgens het Witte Huis heeft Israël toegezegd dat het de zorgen over de geplande grondaanval in overweging neemt en verder zal bespreken met de VS.

Amerika en Israël zijn het eens "over het gedeelde doel om Hamas verslagen te zien in Rafah", zo staat in de verklaring van het Witte Huis. Het is onduidelijk of er concrete afspraken zijn gemaakt. Israël zegt al weken dat het de zuidelijke stad in Rafah zal binnenvallen om Hamas weg te vagen. Maar internationaal is er forse druk om hiervan af te zien, omdat er ruim een miljoen ontheemden schuilen.

Onlangs heeft Israël een deel van zijn troepen uit het zuiden van Gaza weggehaald. Ontheemde inwoners van Noord-Gaza hebben geprobeerd terug naar huis te lopen, maar werden tegengehouden door militairen. Volgens ooggetuigen werden daarbij maandag zeker vijf Palestijnen doodgeschoten.

Opnieuw duizenden de straat op in Tel Aviv voor vrijlating gijzelaars

'Regering moet er alles doen om onze families thuis te krijgen'

CIA-directeur uit twijfels over kans op wapenstilstand

CIA-directeur William Burns heeft twijfels geuit over de haalbaarheid van een wapenstilstand op korte termijn in Gaza. "We blijven er hard aan werken, maar ik kan om eerlijk te zijn niet zeggen: ik ben er zeker van dat het lukt." Burns deed zijn uitspraken op een evenement in Texas.

De CIA-chef is direct betrokken bij de onderhandelingen tussen Hamas en Israël, die lopen via bemiddelaars Qatar, Egypte en de VS. Hamas heeft recent een officieel aanbod gehad, maar heeft daar nog niet op gereageerd. Volgens anonieme bronnen heeft de Israëlische luchtaanval op drie zonen van Hamas-leider Haniyeh de gesprekken gefrustreerd. Zeker zes familieleden van de politieke Hamas-leider werden daarbij gedood.

Een ander voorteken is dat Qatar zijn rol als bemiddelaar naar eigen zeggen heroverweegt. De Qatarese regering bracht daarover gisteravond een verklaring naar buiten. Anonieme functionarissen zeggen dat Qatar een onmisbare rol speelt bij de gesprekken over vrijlating van de gijzelaars en een wapenstilstand. Anderzijds wordt niet uitgesloten dat Qatar mogelijk de onderhandelingen onder druk probeert te zetten.

Islamitische Jihad schiet raketten af op Ashkelon

Terreurorganisatie Islamitische Jihad heeft vanuit Noord-Gaza raketten afgevuurd op Israël. Het is volgens Israëlische media de eerste keer in zeker twee weken tijd dat het luchtalarm klinkt in stad Ashkelon, zo'n 12 kilometer ten noorden van de Gazastrook.

Het Israëlische leger zegt dat een raket buiten de stad is ingeslagen. Er wordt geen melding gemaakt van slachtoffers of schade. Volgens Islamitische Jihad zijn er meerdere raketten gelanceerd richting Ashkelon, Sderot en andere plekken over de grens.

Het Israëlische leger verklaarde al in januari dat Hamas en andere Palestijnse milities waren verslagen in Noord-Gaza. Analisten beamen dat Hamas zware verliezen heeft geleden, maar benadrukken dat de gewapende groeperingen in het gebied verre van verslagen zijn. De raketaanval van Islamitische Jihad lijkt dat te onderstrepen.

Een eerdere raketaanval op Ashkelon, die wordt opgevangen door het Iron Dome-luchtafweersysteem

VS zal tegen Palestijns VN-lidmaatschap stemmen

De VS gebruikt vanavond zijn veto in de VN-Veiligheidsraad, waar gestemd wordt over een Palestijns VN-lidmaatschap. Volgens Washington voldoen de Palestijnse autoriteiten niet aan de criteria voor volwaardig lidmaatschap bij de Verenigde Naties. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

De Palestijnse Staat is officieel waarnemer binnen de Algemene Vergadering van de VN. Daarmee heeft het dezelfde status als het Vaticaan. Het voorstel voor een volwaardig Palestijns lidmaatschap is ingediend door Algerije, dat lid is van de VN-Veiligheidsraad.

De tijd dringt voor een tweestatenoplossing, zei minister van Buitenlandse Zaken Attaf vandaag. "We moeten kiezen voor deze oplossing, en dus ook Palestina als volwaardig VN-lid accepteren om vrede te waarborgen". Ook VN-chef Guterres hield een pleidooi voor Palestijnse onafhankelijkheid, naast een Israëlische staat. Hij ziet het als een fundamentele oplossing voor het al decennia durende conflict.

Ook de Amerikaanse president Biden is voor een tweestatenoplossing, maar dan moet de veiligheid van Israël eerst gewaarborgd zijn. Daarom pleit Washington voor een diplomatieke overeenkomst. Bovendien kan Hamas, "een terroristische organisatie, zoals u weet", wat de VS betreft dan niet meer aan de macht zijn in Gaza, zo legde de woordvoerder uit.

De Israëlische VN-ambassadeur Erdan noemde het voorstel in de VN-Veiligheidsraad "immoreel". Een Palestijns VN-lidmaatschap zou volgens hem een beloning zijn voor Hamas. "De kindermoordenaars en verkrachters van Hamas kijken mee met deze vergadering en glimlachen."

Opnieuw dag vol bombardementen en zware gevechten in Gaza

Op verschillende plekken in de Gazastrook zijn de afgelopen dag zware gevechten en luchtaanvallen geweest. Volgens Palestijnse media zijn alleen al bij Israëlische bombardementen in Centraal-Gaza elf burgers omgekomen. Een verslaggever van Al Jazeera in Rafah spreekt van een bloederige en gewelddadige dag.

Het Israëlische leger zegt dat het in een week tijd ruim veertig militanten heeft gedood in Centraal-Gaza. Bij deze operatie, die nog steeds gaande is, zijn volgens de verklaring raketinstallaties en tunnels van Hamas vernietigd. Het leger heeft videobeelden gedeeld van militairen die tunnels ingaan.

Dit zijn foto's die vandaag zijn gepubliceerd door persbureaus van de verwoesting en gevechten in Gaza:

  • AFP
    Nuseirat
  • AFP
    Gaza-Stad
  • EPA
    Nuseirat
  • AFP
    Gaza-Stad
  • AFP
    Ergens in Gaza
  • AFP
    Ergens in Gaza

Iraanse commandant dreigt met mogelijke aanpassing 'nucleair beleid'

Als Israël een nucleaire installatie in Iran aanvalt, dan gaat Teheran mogelijk zijn 'nucleaire beleid' aanpassen, dreigt een generaal van Iraanse Revolutionaire Garde. De uitspraak wordt in Israëlische media beschouwd als een forse provocatie.

Iran beschikt niet over kernwapens, maar komt wel steeds dichter bij het punt dat het kernwapens kan ontwikkelen. Officieel wil Teheran alleen maar kernenergie gebruiken voor civiele doeleinden, maar volgens de commandant is een aanpassing van dit beleid 'waarschijnlijk' als Israël aanvalt.

De Israëlische regering overweegt een wraakactie voor de grote Iraanse raketaanval van afgelopen weekend. Deze actie was weer een vergelding voor een Israëlische luchtaanval in Syrië waarbij Iraanse generaals werden gedood. De twee vijanden verkeren al jaren in een schaduwoorlog, waarbij Israël sabotageacties heeft uitgevoerd bij Iraanse nucleaire installaties.

Het is niet uitgesloten dat Israël opnieuw het Iraanse atoomprogramma als doelwit heeft. "Alles ligt op tafel", zegt een voormalige chef van een Israëlische inlichtingendienst tegen Sky News. Hij stelt dat Israël sowieso krachtig zal terugslaan, maar dat die aanval nog even op zich laat wachten.

VN-chef Guterres: Midden-Oosten balanceert op de afgrond

De situatie in het Midden-Oosten is zeer gevaarlijk en onvoorspelbaar, benadrukt VN-secretaris-generaal Guterres in de Veiligheidsraad. In zijn toespraak roept hij opnieuw op tot een tweestatenoplossing en een wapenstilstand in Gaza. Ook herhaalt hij zijn boodschap dat er veel meer noodhulp nodig is in Gaza dan nu wordt toegelaten.

"Een misrekening, een miscommunicatie of een fout kan leiden tot het ondenkbare: een regionale oorlog op grote schaal." De regio balanceert volgens de secretaris-generaal op de rand van de afgrond. Hij verwijst daarmee naar de hoog opgelopen spanningen door de aanvallen tussen Israël en Iran.

De leider van de Verenigde Naties uit al maanden felle kritiek op Israëls handelen in Gaza. Ook heeft hij gezegd dat de terreuraanslagen van Hamas "niet in een vacuüm" zijn gebeurd. Israël heeft daar woest op gereageerd. Meerdere keren heeft de Israëlische VN-ambassadeur opgeroepen om Guterres te ontslaan, omdat die volgens hem te politiek gekleurd is.

De Israëlische regering is tegen het idee van een tweestatenoplossing, waarbij Israël en de Palestijnse gebieden effectief twee onafhankelijke landen zouden worden. Guterres noemt de tweestatenoplossing vandaag "het ultieme doel". Zolang dat niet is bereikt, wordt de situatie volgens hem alleen maar onvoorspelbaarder en brengt dat honderden miljoenen mensen in gevaar. Vanavond is er een stemming over Palestijnse lidmaatschap in de Verenigde Naties. Naar verwacht wordt het voorstel tegengehouden door de VS.

'V-Raad stemt vanavond over Palestijns lidmaatschap Verenigde Naties'

Wordt Palestina volledig lid van de Verenigde Naties? Een resolutie die daartoe oproept wordt vanavond rond 23.00 uur Nederlandse tijd in stemming gebracht in de VN-Veiligheidsraad. Dat melden verschillende media op basis van diplomatieke bronnen.

Palestina heeft nu de status van waarnemer, en is dus geen volledig lid van de VN. Om lid van de Verenigde Naties te worden heeft een staat de steun nodig van zeker negen van de vijftien leden van de Veiligheidsraad, zonder dat een permanent lid (VS, VK, Rusland, China en Frankrijk) zijn veto uitspreekt.

Veto verwacht

De verwachting is dat de VS een veto zal uitspreken tegen de resolutie, die door Algerije is ingediend. De afgelopen dagen heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de VN benadrukt dat Washington geen heil ziet in het creëren van een onafhankelijke Palestijnse staat via de Verenigde Naties. De VS wil dat die ontstaat als onderdeel van rechtstreekse onderhandelingen met Israël, de zogenoemde tweestatenoplossing.

Palestina heeft sinds 2012 waarnemersstatus bij de VN. Van alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties, hebben 140 de Palestijnse staat eenzijdig erkend.

'Nog veel lichamen onder het puin in vluchtelingenkamp Nuseirat'

Palestijnse hulpdiensten blijven zoeken naar de doden die zijn achtergelaten na de terugtrekking van het Israëlische leger uit het vluchtelingenkamp Nuseirat in Midden-Gaza.

Volgens de door Hamas bestuurde regeringsmedia in Gaza zijn 75 mensen omgekomen en 348 gewond geraakt tijdens de dagenlange belegering van het kamp. Nog eens 100 anderen zijn vermist en 13.000 woningen zijn vernietigd. De burgerwacht in Gaza zegt zwaar materieel nodig te hebben om lichamen uit het puin van kapotgeschoten gebouwen te kunnen bergen.

"Teams van de burgerwacht zijn erin geslaagd om meerdere slachtoffers te bergen, maar er blijven nog veel lichamen onder het puin", meldt de burgerwacht in een verklaring.

'Gebruik van babygeluiden'

Volgens een internationale hulporganisatie zijn tijdens de belegering sommige slachtoffers door het Israëlische leger door middel van onconventionele methodes naar buiten gelokt. Drones zouden diverse geluiden hebben gemaakt, zoals dat van een huilende baby, een meisje dat om hulp smeekt, of muziek. Toen kampbewoners naar buiten gingen om een kijkje te nemen, werden ze vanuit de drones beschoten, aldus Euro-Med Human Rights Monitor. De organisatie haalt meerdere kampbewoners aan die de methode beschrijven.

Twee vrouwen zitten op de restanten van hun appartementengebouw in Nuseirat, eerder vandaag

World Press Photo-prijs voor beeld dat moment van rouw vastlegt

De Palestijnse fotograaf Mohammed Salem heeft de World Press Photo gewonnen met een foto van een Palestijnse vrouw die het lichaam van haar nichtje vasthoudt. Het meisje werd thuis gedood door een Israëlische raketaanval in de stad Khan Younis, op de Gazastrook.

Volgens de jury laat het beeld "onvoorstelbaar verlies" zien, maar is het gemaakt met respect en zorg. Salem zelf, die voor persbureau Reuters werkt, omschrijft de foto als een "krachtig en verdrietig moment dat het grotere gevoel samenvat van wat er gebeurde in de Gazastrook".

Winnaar World Press Photo

Spanning in Midden-Oosten houdt aan, Israël overweegt tegenaanval op Iran

Het blijft gissen of Israël een vergeldingsactie gaat ondernemen tegen Iran voor de massale luchtaanval afgelopen zaterdag. Maar ook hoe en wanneer de Israëli's zullen terugslaan houdt het Midden-Oosten in spanning.

Westerse bondgenoten waarschuwen Israël dat een vergelding kan leiden tot verdere escalatie en een regionale uitbreiding van het conflict met Iran. Desondanks zegt Israël wraak te zullen nemen voor de nachtelijke raket- en droneaanval die Iran op 13 april uitvoerde. De Iraanse luchtaanval was een reactie op het eerdere Israëlische bombardement dat drie Iraanse generaals doodde in Damascus.

Ondertussen bereiden Iran en bondgenoten zich op een aanval voor. De Revolutionaire Garde en Hezbollah hebben topofficieren uit Syrië teruggehaald. Iraanse officieren zouden zich schuilhouden in ondergrondse bunkers. Eerder deze week legde Iran alle kernenergie-installaties in het land tijdelijk stil om ze te beschermen tegen een mogelijke vergeldingsactie.

'Wisselgeld voor Rafah-invasie'

Zoals het er nu uitziet verwacht Washington geen nieuwe Israëlische aanval op Iran tot na het joods Pesach, dat op 30 april eindigt. Dat zei een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris tegen de Amerikaanse zender ABC. De zender meldt op basis van Israëlische bronnen dat Israël al twee keer een geplande vergeldingsactie kort van tevoren heeft afgeblazen. Het Israëlische oorlogskabinet zou verschillende opties overwegen, onder meer aanvallen op Iraanse bondgenoten buiten Iran en een cyberaanval.

Onbevestigde berichtgeving van de Qatarese krant Al-Araby Al-Jadeed suggereert dat Israël de Amerikaanse zorgen over een verdere escalatie als wisselgeld gebruikt om steun te winnen voor een grondoffensief in de stad Rafah in Zuid-Gaza. Volgens een anonieme Egyptische bron van de krant is Washington akkoord gegaan met een grondoffensief in Rafah zolang Israël een vergeldingsactie tegen Iran beperkt houdt.

Al maanden waarschuwen de VS en andere westerse bondgenoten Israël om geen grootscheepse aanval op Rafah te beginnen, uit vrees voor de humanitaire gevolgen.

Iraniërs in Teheran juichen twee dagen na de Iraanse luchtaanval op Israël van 13 april

Nieuw liveblog

Wat er de afgelopen week gebeurde, lees je in het vorige liveblog.