Formule 1-blog
NOS SportAangepast

Vijfde pole op een rij voor Verstappen • Ferrari valt tegen in kwalificatie GP China

Max Verstappen won zaterdag al met overmacht de sprintrace in China en wist op het circuit in Shanghai ook pole position veilig te stellen voor de race van zondag.

liveblog gesloten

Dat was 'm voor vandaag!

Dit was het Formule 1-blog voor vandaag. Morgen zijn we er natuurlijk weer als de GP van China wordt verreden. Wij hopen natuurlijk dat jij er ook weer bij bent.

Tot dan!

Formule 1 in China dit weekend

Wil je de hele uitslag van de kwalificatie zien?

Ben je benieuwd hoe de volledige uitslag van de kwalificatie zaterdagochtend was? Die is hieronder te bekijken.

Alonso gaf niet op tijdens kwalificatie: 'Er had misschien nog meer ingezeten'

Fernando Alonso werd derde in de kwalificatie. De Spanjaard had het gevoel dat er misschien nog wel meer in had gezeten. "Ik verloor de wagen iets in Q3, maar ik ging wel door en gaf niet op. Doordat ik dat deed, reden we nog een goede rondetijd. Ik heb ook het gevoel dat de auto sinds deze ochtend weer wat vooruit gaat, maar we zijn nog niet op de plek waar we willen zijn."

Wat dit resultaat zegt voor de wedstrijd van morgen, weet de Aston Martin-coureur niet. "Ik kan daar het antwoord nog niet op geven. Maar we zullen niet opgeven en door blijven gaan."

Pérez hoopt Verstappen veel weerstand te kunnen bieden

Verstappens teamgenoot, Sergio Pérez, werd tweede in de kwalificatie. De Mexicaan was daar, zeker na Q1, heel erg blij mee. "Het was een intense kwalificatie, ik was met de vijftiende plek bijna uitgeschakeld. Maar ik kwam terug op nieuwe banden en ik had meer balans. We maakten daarna een mooie progressie. Helaas was het niet goed genoeg om Max te verslaan."

Morgen hoopt Pérez het zijn teamgenoot wel lastig te kunnen maken. "We hebben genoeg snelheid en er is dus alles om voor te rijden."

Verstappen: 'Lastig vanuit de sprintrace naar kwalificatie'

Max Verstappen heeft de 100ste pole position voor Red Bull gepakt. De Nederlander die 's ochtends nog de sprintrace won, was ook in de kwalificatie weer veruit de sterkste. Daarvoor dankt de drievoudig wereldkampioen zijn team. "Na de sprintrace hadden we nog wat ideeën en daardoor was de auto nu nog beter. Hij was goed te besturen en voelde betrouwbaar aan. De condities op de baan waren ook goed, het was een mooie kwalificatie."

Toch was het wel even omschakelen voor Verstappen nadat hij vanmorgen een sprintrace reed. Normaal gesproken komt daarna niet een volledige kwalificatie voor de race van zondag. "Het was lastig van een hele race naar maar één ronde, maar het was ook niet heel erg."

Max Verstappen tijdens de kwalificatie

Kwalificatie GP China | Verstappen pakt pole!

Verstappen pakt pole met 1.33,660! Het is de vijfde op een rij dit seizoen. Dat is sinds 1999 niet meer voorgekomen, toen was het de Fin Mika Häkkinen die dat lukte. Sergio Pérez heeft zich overigens uitstekend hersteld na Q1, want hij pakt de tweede startplek.

Op drie staat Fernando Alonso, voor Lando Norris en Oscar Piastri. Ferrari valt enigszins tegen met een zesde en zevende plek.

Kwalificatie GP China | Iedereen op de baan

Iedereen is nu op de baan. We gaan nog één ronde zien. Wie is er na Verstappen de snelste tijdens deze Q3?

Kwalificatie GP China | Verstappen de snelste, voor Alonso

Na één ronde in Q3 is Max Verstappen de snelste (1.33,977). Hij is vier tienden sneller dan Fernando Alonso. Sergio Pérez is een halve seconde langzamer en heeft vooralsnog P3 in bezit. Beide McLarens, die van Piastri en Norris vallen net buiten het podium, maar zij zijn vooralsnog wel sneller dan allebei de Ferrari's.

Kwalificatie GP China | Twee rondes, behalve Bottas

De laatste keer dat we hier om pole position streden was het Valtteri Bottas die de snelste was. Hij doet in Q3 maar één poging om zover mogelijk te komen. De rest van de coureurs gaat twee rondes rijden op het circuit van Shanghai.

Kwalificatie GP China | Q3 is begonnen!

We zijn begonnen aan Q3. Over ongeveer tien minuten weten we of het Verstappen lukt om zijn vijfde pole position van dit seizoen te pakken.

'Sainz door heeft iets onrechtvaardigs'

"Carlos Sainz is het grote verhaal van deze kwalificatie", zegt Formule 1-verslaggever Louis Dekker. "Hij spint, veroorzaakt een rode vlag en wordt tweede. Dat heeft iets onrechtvaardigs. Hij gooit iedereen uit zijn ritme en gaat wel door. Het moet voor hem eigenlijk al klaar zijn."

Verder zag Dekker een verrassing in Q2. "Bottas in de top tien is onverwacht. Ik denk dat de Chinezen liever een andere Sauber hadden gezien. En op basis van de onderlinge krachtsverhoudingen van de teams had Stroll door moeten gaan, maar die is als het droog is niet zo goed."

Carlos Sainz

Kwalificatie GP China | Verstappen de snelste, Pérez herstelt zicht

Max Verstappen is de snelste in deze kwalificatie en Sergio Pérez herstelt zich. De Mexicaan gaat naar de tweede plaats. Deze kwalificatie is het eindstation voor Lance Stroll, hij komt 69 duizendsten tekort. Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Alexander Albon en Pierre Gasly zijn klaar voor vandaag.

Kwalificatie GP China | Sainz herstelt zich goed, naar plek twee

Sainz springt naar twee! De Spanjaard stond net nog met een kapotte auto, maar gaat nu naar de tweede plaats. Dat is toch wel heel erg knap gedaan van de Ferrari-coureur. Het verschil is wel een halve seconde op Verstappen.

Kwalificatie GP China | Kleine verbetering

Een kleine verbetering voor Verstappen. Van 1.33,9 gaat hij naar 1.33,7. Hij is absoluut de snelste van het veld vandaag.

Kwalificatie GP China | Verstappen gaat nog een rondje

Verstappen gaat nog een ronde rijden. De Nederlander heeft al de snelste tijd (veruit), maar is dus of nog niet zeker van zijn tijd, of hij wil nog wat meer informatie ophalen.

1,2 seconden is zijn voorsprong op de veilige 10e plaats in deze kwalificatie.

Kwalificatie GP China | Sainz gaat het weer proberen

Het lijkt erop dat Sainz weer aan de slag kan zometeen. De Spanjaard heeft zijn auto laten repareren en over twee minuten wordt Q2 hervat.

Dan heeft de Ferrari-coureur nog zo'n zeven minuten om een tijd neer te zetten waarmee hij door kan gaan naar Q3.

Kwalificatie GP China | Sainz rijdt zelf naar de pitstraat

Sainz is wel zelf in staat om naar de pitstraat te rijden. Daar zal zijn team kijken of de auto nog gerepareerd kan worden, zodat hij nog een tijd neer kan zetten in deze sessie.

Kwalificatie GP China | Oei! Sainz in de kussens

Oei! Carlos Sainz crasht en belandt tegen de kussens aan de zijkant van de baan. Hij komt in de laatste bocht net iets te wijd uit en raakt dan de macht over het stuur kwijt. Via de grindbak komt de Ferrari uiteindelijk aan de andere kant van de baan tegen de muur tot stilstand.

De rode vlag wappert, de sessie is even stilgelegd.

Kwalificatie GP China | Verstappen weer de snelste

Wat een gat! Max Verstappen slaat met zijn eerste ronde meteen met de vuist op tafel. De drievoudig wereldkampioen zet een tijd van 1.33,946 neer, dat is een halve seconde sneller dan Lando Norris en Oscar Piastri.

Kwalificatie GP China | Q2 is begonnen, drukte in de pitstraat

We zijn begonnen aan Q2 en het is meteen druk in de pitstraat. Want iedereen wil zo laat mogelijk naar buiten om een rondetijd neer te zetten. Waarom? Dan is de baan nog een stukje beter. Hulkenberg is de eerste coureur die een tijd gaat neerzetten.

Kwalificatie GP China | Pérez met de hakken over de sloot

Sergio Pérez ging met de 15e tijd met de hakken over de sloot naar Q2. "Wat daar mis is gegaan weet ik niet", zegt F1-verslaggever Louis Dekker. "Misschien had hij last van de spin van Sargeant, maar zo zie je maar, de marges zijn klein. Je kan er zomaar uitliggen op een paar honderdsten."

Sergio Pérez

Kwalificatie GP China | Verstappen de snelste in Q1

Verstappen is de snelste tijdens de eerste kwalificatie, net voor Lando Norris en Charles Leclerc. Er is dus nog geen vuiltje aan de lucht voor de Nederlander.

Kwalificatie GP China | Hamilton eruit na Q1

Lewis Hamilton is klaar na de eerste kwalificatie. Dat de Mercedes-auto's niet goed genoeg zijn, blijkt vandaag wel. De Brit zet de achttiende tijd neer. En ook Kevin Magnussen, Zhou Guanyu, Logan Sargeant, Yuki Tsunoda zijn klaar na een kwalificatie.

Lewis Hamilton in Q1

Kwalificatie GP China | Groot applaus voor Zhou

Een groot applaus klinkt vanaf de tribunes in China. Zhou Guanyu gaat naar de negende plaats. Dat is vooralsnog voldoende voor een plek in Q2.

Kwalificatie GP China | Nog drie minuten op de klok

Er staan nog drie minuten op de klok. Nu is het spannend voor Zhou Guanyu. Gisteren kwam de Chinees op zijn 'thuisbaan' tot een tiende kwalificatieplek, nu staat hij in de gevarenzone. Zit er nog een Q2 in voor de publiekslieveling?

Kwalificatie GP China | Hamilton in de problemen

Het gaat inderdaad niet goed met Lewis Hamilton vooralsnog. De Brit heeft op dit moment de achttiende tijd neergezet en staat in de pitstraat geparkeerd. Hij zal zo ongetwijfeld nog één keer naar buiten komen om een tijd neer te zetten, anders zit het er al na één kwalificatie op voor de nummer twee van de sprintrace.

Dat doet pijn voor Hamilton, die vanmorgen nog tweede werd in de sprintrace en gisteren tweede werd in de sprintkwalificatie. Maar Hamilton waarschuwde al voor te veel positieve woorden.

Kwalificatie GP China | Bijna iedereen heeft een tijd neergezet, Piastri is de snelste

We zijn nu zo'n tien minuten onderweg en iedereen heeft nu wel een tijd neergezet. Oscar Piastri is vooralsnog de snelste (1.35,014), voor Fernando Alonso en Max Verstappen. Pierre Gasly, Carlos Sainz, Esteban Ocon en Yuki Tsunoda zitten op dit moment in de problemen. Dat geldt ook voor Sergio Pérez, want hij is zijn tijd kwijtgeraakt.

De Mexicaan heeft nog 7 minuten om een tijd neer te zetten.

Kwalificatie GP China | Seconde sneller dan gister

De coureurs zijn nu al een seconde sneller dan gisteren tijdens het eerste deel van de kwalificatie. Vrijdag reden ze ook op de mediums, vandaag op de softs. Dat scheelt al iets, maar het lijkt erop dat de coureurs de baan inderdaad steeds beter kennen.

'De strijd om plek tien is spannender dan de strijd om pole'

Formule 1-verslaggever Louis Dekker verwacht minder spektakel dan gisteren tijdens de kwalificatie. "De baan is bekende kost en het is droog. De Red Bulls zijn op het droge erg goed, ook Pérez is erg snel. Ik denk dat iedereen wel kan raden wie er straks op één en twee staan."

Daarachter verwacht Dekker Ferrari op drie en vier. "Ik denk dat Mercedes terug op aarde valt in deze kwalificatie. Het spannendste is: wie wordt er tiende? Lance Stroll, Yuki Tsunoda of Zhou Guanyu? Dat laatste zou leuk zijn, maar ik verwacht niet dat team Sauber goed genoeg is."

Kwalificatie GP China | We zijn begonnen!

We zijn begonnen! Er staan nog ongeveer 17 minuten op de klok, nu krijgt iedereen de tijd om een goede tijd neer te zetten. De vijf coureurs met de langzaamste tijd vallen af en zien we niet terug in Q2.

De zon schijnt!

De zon schijnt boven het circuit in Shanghai, dat is positief nieuws voor Verstappen in ieder geval. Hij heeft met deze condities toch de beste auto en liet in de sprintrace vanmorgen al zien dat hij dan met grote overmacht over het circuit rijdt.

Hoe staat het er nu voor in het kampioenschap?

Nog een kwartiertje en dan gaan de coureurs los voor de kwalificatie van de Formule 1-race van China. Dan hebben we nu nog even de tijd om te kijken naar de stand in het wereldkampioenschap, waar Verstappen natuurlijk aan de leiding gaat.

Hamilton: 'Genoeg geleerd over de auto'

Lewis Hamilton kende vrijdagmorgen een goede sprintrace. De Brit reed meerdere rondes op kop en dat was lang geleden, wist hij. Zijn team, Mercedes, presteerde tot op heden niet fantastisch dit seizoen. Maar er lijkt dus weer licht aan het einde van de tunnel. Al is de toekomstig Ferrari-coureur zelf nog niet zo enthousiast.

"Ik heb veel geleerd over de auto tijdens de rondjes. Daarmee lossen we niet in een klap alles op hoor, maar het gaat zeker helpen. De auto is verder nog hetzelfde als in de vorige race, dat ik nu een goed resultaat haal heb ik volledig te danken aan het weer gisteren en de duels die achter mij werden uitgevochten."

Lewis Hamilton

Gaat het weer regenen?

Gaat het weer regenen, of blijft het droog deze morgen? Dat is de grote vraag. We zagen gisteren tijdens de sprintkwalificatie spektakel doordat het circuit spekglad werd door de regen. Lewis Hamilton was toen de beste, Max Verstappen kwam niet verder dan een vierde plaats.

Als het droog blijft, wat nu wel het geval is in Shanghai, lijkt de drievoudig wereldkampioen toch wel echt weer de favoriet voor de eerste startplek.

Lewis Hamilton en Max Verstappen

Vijf op een rij voor Verstappen?

In Bahrein, in Saudi Arabië, in Australië en in Japan was Max Verstappen de allerbeste in de kwalificatie. Elke keer pakte hij pole position voor de race. Lukt het hem vandaag ook weer, dat zou dan vijf op een rij betekenen dit seizoen.

Tot op de dag van vandaag wist de Nederlander 36 keer vanaf pole te starten. Alleen Sebastian Vettel (57), Ayrton Senna (65), Schumacher (68) en Hamilton (104) kregen dat vaker voor elkaar.

Zhou Guanyu: thuisrijder én debutant in Shanghai

Je zou zeggen: niemand kent de baan in Shanghai beter dan de Chinese coureur Zhou Guanyu. Maar niets is minder waar. Max Verstappen reed er al vijf grand prixs, Lewis Hamilton dertien en Fernando Alonso zelfs vijftien.

Zhou daarentegen had voor de vrije training van vanochtend nog nooit op het Shanghai International Circuit gereden. Ook niet in een andere klasse, trainingssessie of voor PR-doeleinden.

"Dit wordt mijn eerste race hier. Best grappig eigenlijk. Het is mijn thuiscircuit, maar ik heb er nog nooit gereden."

Zhou is sinds 2022 actief in de Formule 1, dat Shanghai de afgelopen jaren links liet liggen. In 2019 was de laatste editie van de Chinese grand prix, een jaar voordat de coronacrisis zou uitbreken.

Ho-Pin Tung ziet dat Grand Prix in China leeft: 'Er zijn veel posters van Zhou'

Autocoureur en Viaplay-analyticus Ho-Pin Tung vertelt dat de Grand Prix van China dit jaar echt leeft in het land. Voorheen was dat minder, weet de voormalig Formule 3-coureur. "Het circuit is best ver van het centrum van Shanghai, ongeveer een uur rijden. Daardoor leefde de race over het algemeen niet zo erg. Dat is nu wel anders. Er zijn ook veel posters van Zhou, er wordt met veel plezier uitgekeken naar deze race.

Coureur Tung over Chinese GP: 'Leeft nu ook in centrum Shanghai'

Hoe ziet het circuit eruit?

We gaan straks kwalificeren, maar welk rondje gaan de coureurs tegemoet?

Het circuit in Shanghai heeft een aantal opvallende punten. De eerste bocht is zeer uitdagend. De rijders draaien er op volle snelheid in, maar de knik naar rechts wordt langzaam steeds scherper en scherper. Hij draait lang door, waarna de rijders meteen een scherpe bocht naar links nemen.

Na nog een langzame bocht volgt er een sector met een aantal hoge snelheidsbochten.

Later op het circuit ligt een van de langste rechte stukken van het hele seizoen, met een lengte van 1,2 kilometer. Aan het einde ligt een langzame haarspeldbocht; een perfecte plek om in te halen.

Na een snelle knik naar links moeten de coureurs oppassen dat ze niet buiten de baan raken en de rondetijd kwijtraken. Daarna komen de rijders over de lijn en beginnen ze aan hun volgende ronde.

Het circuit in Shanghai

Oplossing voor de brandjes gevonden

Vrijdag hadden de coureurs last van brandjes langs het circuit. De enige vrije training werd daardoor stilgelegd en ook tijdens de kwalificatie voor de sprintrace vloog er weer een stuk gras in brand. Hoe dat nou precies kon gebeuren, is nog onduidelijk. Wel wordt er hard gewerkt aan een oplossing, melden ze in China deze ochtend.

"We gaan uit voorzorg het gras nat houden. Daarnaast staat er een team klaar in bocht 7 om in te grijpen, mocht er weer brand ontstaan."

Gisteren liet de FIA weten dat de brandjes vermoedelijk ontstonden door opspringende vonken van langsrijdende auto's.

Sprintrace prooi voor Verstappen: 'Positief begin van het weekend'

Eerder deze ochtend stond de sprintrace op het programma in China, tijdens die sprintrace was Max Verstappen oppermachtig. Hoewel hij nog wat opstartproblemen had, wist hij uiteindelijk dertien seconden eerder te finishen dan de Brit Lewis Hamilton. Acht punten worden voor hem bijgeschreven in de stand om het wereldkampioenschap.

"Een positieve start van het weekend, daar ben ik zeer blij mee', zei de Nederlander na afloop.

Zijn teamgenoot Sergio Pérez ging er uiteindelijk met de derde plek vandoor, nadat Alonso en Sainz tevergeefs met elkaar vochten om de laatste plaats op het podium. Zhou eindigde uiteindelijk als negende en pakte geen punten.

Verstappen balt zijn vuist na de gewonnen sprintrace

Welkom!

Goedemorgen, Ni hao!

Welkom in ons Formule 1-blog rond de kwalificatie voor de reguliere race van zondag. In Shanghai strijden de coureurs straks om pole position voor de Grand Prix van China. Lukt het Max Verstappen om net zo te domineren als tijdens de sprintrace zaterdagmorgen?

En hoe vergaat het Zhou Guanyu nu hij een thuisrace rijdt in China? In de kwalificatie voor de sprintrace en in de sprintrace zelf presteerde hij behoorlijk. Kan hij dat kunstje herhalen tijdens de kwalificatie?

Je leest het allemaal in dit liveblog!