eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax ontsnapt, Twente dendert door • Blauw oog Liverpool • Feest in Bergamo

De 31ste speelronde in de eredivisie is verspreid over woensdag, donderdag en zondag:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee komt een enerverende voetbalavond ten einde. Morgen kan dat weer zo zijn, want PSV krijgt een kans om het kampioenschap veilig te stellen. Op bezoek bij Heerenveen moet de ploeg van Peter Bosz dan een beter resultaat halen dan Feyenoord in Deventer bij Go Ahead Eagles.

Voor Bosz hoeft het niet per se donderdag te gebeuren. Wellicht is over anderhalve week de tijd wel rijper. Zijn spelers hebben dan in ieder geval iets langer de tijd om hun boek te lezen.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

Bosz gaf PSV-selectie een boek: 'Wilde de jongens wat inspiratie meegeven'

De stand in de eredivisie

AJA-EXC | Verslag en samenvatting

Met een ogenschijnlijk makkelijker programma voor de boeg leek Ajax in een desastreus verlopend seizoen toch nog op weg te zijn naar Europees voetbal. Maar de eerste hobbel is al meteen een lastige gebleken: tegen het tegen degradatie vechtende Excelsior werd op de valreep een punt uit het vuur gesleept: 2-2.

Lees het wedstrijdverslag en bekijk de samenvatting en reacties hieronder.

TWE-ALM | Verslag en samenvatting

FC Twente is weer een stukje dichter bij de (derde) voorronde van de Champions League gekomen. De nummer drie van de eredivisie rekende in eigen huis met 3-1 af met Almere City en heeft nu acht punten meer dan AZ, dat deze speelronde pas zondag (uit bij NEC) in actie komt.

De strijd om de felbegeerde derde plek in de eindrangschikking zou volgende week zondag weleens tot een hoogtepunt kunnen komen, als Twente op Bevrijdingsdag een bezoek brengt aan de Alkmaarse concurrent. De vierde plaats, goed voor de groepsfase van de Europa League, kan de Enschedeërs inmiddels niet meer ontgaan.

Lees het wedstrijdverslag en bekijk de samenvatting hieronder.

Ondertussen in Spanje: 'Barcelona hoeft toch geen nieuwe trainer te zoeken: Xavi blijft'

In januari besloot Xavi Hernández nog dat hij na dit seizoen geen trainer meer zou zijn bij FC Barcelona, maar inmiddels denkt het clubicoon daar totaal anders over. Hij is ook volgend seizoen de trainer bij de Catalaanse club, dat stelt het Franse persbureau AFP.

Ondertussen in Italië: Atalanta naar bekerfinale tegen Juventus

En wat te denken van het bekerduel in Bergamo. In de 90ste minuut leken Atalanta en Fiorentina bij een 2-1 stand af te stevenen op een verleging. Maar in de extra tijd slaat Atalanta nog twee keer toe! Ademola Lookman maakte in de 94ste minuut de bevrijdende 3-1. Mario Pasalic maakte vier minuten later ook nog 4-1.

Op 15 mei mogen Marten de Roon, Hans Hateboer, Mitchel Bakker en Teun Koopmeiners in Rome gaan strijden om de Coppa Italia. Tegenstander: Juventus.

Atalanta - Fiorentina 4-1 (eerste duel: 0-1)

Teun Koopmeiners en Marten de Roon vieren het bereiken van de Italiaanse bekerfinale met Atalanta.

Ondertussen in de Premier League: Everton klopt Liverpool

Alle supporters met een blauw hart in Goodison Park hebben het niet meer. Op de tribune zien we oud-international Peter Reid helemaal uit zijn dak gaan.

Want het gaat echt gebeuren: Everton wint voor het eerst sinds oktober 2010 weer eens in eigen stadion van Liverpool. Sterker, het is gebeurd: 2-0.

Everton speelt zich daarmee zo goed als veilig, Liverpool loopt een stevige tik op in de titelstrijd. Manchester United had het ook niet makkelijk tegen hekkensluiter Sheffield United, maar wint uiteindelijk wel met 4-2.

Eindstand: Everton - Liverpool 2-0

  • Reuters
    Mohamed Salah krabt zich op zijn hoofd na de nederlaag tegen stadgenoot Everton.
  • NOS

AJA-EXC | Afgelopen

Scheidsrechter Sander van der Eijk heeft voor de laatste keer gefloten en we zien teleurstelling aan beide kanten. Ajax wendt een nieuwe blamage af, maar loopt wel een tik op in de strijd om Europees voetbal.

En Excelsior was zo dicht bij de eerste overwinning ooit op Ajax in Amsterdam, maar laat die zege toch nog glippen.

Eindstand: Ajax - Excelsior 2-2

AJA-EXC | 89' GOAL AJAX

Daar is toch de 2-2. De treffer komt op naam van Chuba Akpom, maar het echte werk werd gedaan door Devyne Rensch. De maker van de 1-0 dribbelt uit het niets het strafschopgebied in, geeft voor en daar staat Akpom om met meer geluk dan wijsheid de bal in het doel te frommelen.

Ajax - Excelsior 2-2

Chuba Akpom viert zijn late 2-2 tegen Excelsior.

Ondertussen in Italië: Scamacca zet Atalanta op 2-1

Er gloort weer hoop in de harten van Atalanta. Gianluca Scamacca, wiens treffer in de eerste helft nog werd afgekeurd vanwege een overtreding van Koopmeiners, schiet nu wel raak.

Het is 2-1 voor Atalanta. Verlengen dus weer.

AJA-EXC | 85' Taylor raakt de lat

Opeens laat Gaaei zich van zijn beste kant zien. Hij houdt de bal twee keer hoog aan de zijlijn en levert vervolgens een ragfijne voorzet af, die door Taylor bij de eerste paal op de lat wordt gekopt.

Ajax - Excelsior 1-2

AJA-EXC | 84' Laatste wissels Ajax

Rijkhoff, Sosa en Van den Boomen moeten Ajax behoeden van een volgende blamage. Maar of dat lukt, valt te betwijfelen. Inmiddels zien we ook al verdacht veel lege stoeltjes in de Johan Cruijff Arena trouwens.

Ajax - Excelsior 1-2

AJA-EXC | 78' Ajax blijft tweede rode kaart bespaard

Anton Gaaei, net in het veld gekomen, maakt een vreselijke overtreding op Julian Baas. In zijn ijver om een van de voet gesprongen bal te heroveren, stapt hij over de bal heen op de enkel van Baas.

Scheidsrechter Van der Eijk geeft in eerste instantie geel en VAR Van der Laan ziet niet genoeg aanleiding om die beslissing te heroverwegen. Daar komt Ajax goed weg.

Ajax - Excelsior 1-2

Anton Gaaei raakt Julian Baas vol op de enkel.

AJA-EXC | 75' Spandoeken

Morgenavond komen leden en bestuurlijke kopstukken bijeen op De Toekomst voor crisisberaad. Ook vanavond zijn de spandoeken weer aanwezig.

De spandoeken voor Alex Kroes en tegen Michael van Praag in de Johan Cruijff Arena.

Ondertussen in Italië: Fiorentina op 1-1 tegen Atalanta

In Bergamo begint het zicht van Teun Koopmeiners op een afscheid van Atalanta in de bekerfinale tegen zijn vermoedelijk nieuwe club Juventus te vervangen. Fiorentina is namelijk op 1-1 gekomen via de Argentijn Lucas Martinez Quarta.

Bij deze stand gaat de club uit Florence naar de finale.

AJA-EXC | 68' Ontsnapt Horemans aan rood?

De Johan Cruijff Arena laat zich horen. Uit verontwaardiging, want Exceslior-verdediger krijgt 'slechts geel' voor een handsbal. De verdediger lijkt uit te glijden en landt met zijn arm op de bal, maar voorkomt daarmee wel dat Mika Godts een vrije doortocht heeft naar het doel van Excelsior.

Scheidsrechter Van der Eijk vindt het geel en niet meer.

Ajax - Excelsior 1-2

Siebe Horemans maakt hands en ontneemt Mika Godts daarmee een vrije doortocht.

AJA-EXC | 65' Grote kans Excelsior

Derensili Sanches Fernandes ontsnapt even aan de aandacht van de centrale verdedigers en kan vrij uithalen, maar ziet zijn gekrulde schot net naast gaan. Alle kansen deze tweede helft zijn voor Excelsior, dat ook met 2-1 leidt.

Ajax - Excelsior 1-2

Ondertussen in Italië: Atalanta tegen tien van Fiorentina

In de halve finale van de Coppa Italia staat Atalanta nog altijd met 1-0 voor tegen Fiorentina. Maar het is inmiddels wel elf tegen tien, want Nikola Milenkovic heeft kort na rust een rode kaart gekregen.

Bij deze stand gaan we verlengen in Bergamo, want het eerste duel in Florence eindigde in 1-0 voor de thuisclub.

Atalanta - Fiorentina 1-0 (eerste duel: 0-1)

Ondertussen in de Premier League

Everton komt op 2-0 in de Merseyside-derby tegen Liverpool. Dominic Calvert-Lewin kopt een corner onbedreigd in het doel. Verliest Liverpool vanavond de titelstrijd? Dat zou zomaar eens kunnen...

Everton - Liverpool 2-0

Dominic Calvert-Lewin op de schouders van Jarrad Branthwaite.

AJA-EXC | 53' GOAL EXCELSIOR

Excelsior komt op 1-2 in de Johan Cruijff Arena. Kenzo Goudmijn levert een afgemeten voorzet af op Lazaros Lamprou en die kopt de bal feilloos in de verre hoek.

De voorsprong van de Rotterdammers zat er wel een beetje aan te komen, maar zou tot een historisch resultaat kunnen leiden. Excelsior won namelijk nog nooit in Amsterdam van Ajax.

En nog iets: ook staat de reeks van 95 duels van Ajax, waarin het op 1-0 kwam en niet verloor op het spel. Dat is de langste reeks in de eredivisiegeschiedenis.

Ajax - Excelsior 1-2

  • ANP
    Lazaros Lamprou heeft Excelsior op 1-2 gekopt tegen Ajax.
  • ANP
    Sippe gezichten bij Ajax na de 1-2 van Excelsior.

AJA-EXC | Tweede helft

Het tiental van Ajax heeft afgetrapt in de tweede helft tegen Excelsior. De stand is 1-1.

Ajax - Excelsior 1-1

Ondertussen in de Premier League: ook Ten Hag heeft het lastig

Niet alleen Liverpool heeft het zwaar met de 1-0 achterstand in de Merseyside-derby. Ook Erik ten Hag heeft het moeilijk met Manchester United. Op eigen veld tegen hekkensluiter Sheffield United kwam het met 1-0 achter, maar dankzij een kopbal van Maguire zijn ze met 1-1 gaan rusten.

AJA-EXC | Rust

Ajax en Excelsior haan met een stand van 1-1 aan de thee. En daar mag het tiental van Ajax blij mee zijn. Op slag van rust schoot doelman Rulli de bal nog even tegen Duijvestijn en zag tot zijn grote opluchting dat de bal naast zijn doel over de achterlijn gaat.

Ajax is na de 1-1 en vooral de rode kaart van Bergwijn helemaal de kluts kwijt. Benieuwd of Van 't Schip dat in het komende kwartier kan recht zetten.

Ajax - Excelsior 1-1

AJA-EXC | 45'+1 Kaplan voorkomt treffer Benita

Ajax oogt opeens uiterst kwetsbaar en mag van geluk spreken dat het niet met een achterstand de rust in gaat. Weer is Benita zijn tegenstander te vlug af, Kaplan dit keer, en trekt onbedreigd naar het doel. Maar dan kan de Turkse verdediger alsnog ingrijpen.

Ajax - Excelsior 1-1

AJA-EXC | 44' Brobbey naar de kant

Vlak voor rust haalt Van 't Schip Brian Brobbey naar de kant. De spits reageert gelaten en dus zal er waarschijnlijk sprake zijn van een blessure en niet van een tactische wissel. Akpom is zijn vervanger.

Ajax - Excelsior 1-1

Brian Brobbey gaat vlak voor rust naar de kant.

AJA-EXC | 38' GOAL EXCELSIOR

Julian Baas houdt het hoofd koel en schiet Excelsior op 1-1 tegen Ajax, dat ook nog met tien man verder moet na de rode kaart van Bergwijn.

Ajax - Excelsior 1-1

Julian Baas schiet Excelsior vanaf de stip op 1-1 tegen Ajax.

AJA-EXC | 34' STRAFSCHOP EXCELSIOR, ROOD BERGWIJN

Snel terug naar de Johan Cruijff Arena, want daar kijkt de VAR naar een mogelijke overtreding van Steven Bergwijn in de zestien van Ajax. De aanvoerder houdt tegenstander Benita vast aan de arm en arbiter Van der Eijk wees gedecideerd naar de stip.

Maar van VAR Van der Laan wordt hij toch naar het scherm geroepen. Wat blijkt: het ging niet om de strafschop, die blijft staan. Maar ook moet Bergwijn met een rode kaart naar de kant.

Ajax - Excelsior 1-0

Ondertussen in de Premier League: Liverpool 1-0 achter in derby

Jarrad Branthwaite, vorig jaar nog PSV'er, heeft degradatiekandidaat Everton zojuist op 1-0 geschoten in de Merseyside-derby tegen Liverpool. Er moest nog wel een tijdje gekeken worden naar mogelijk buitenspel, maar de treffer telt.

Aan het begin van de wedstrijd was er ook al ene VAR-moment trouwens, toen Liverpool-doelman Alisson aanavller Calvert-Lewin ten val leek te brengen. Die beslissing werd door de VAR echter herroepen.

Liverpool kan zich eigenlijk geen puntenverlies veroorloven in de titelstrijd. Mocht Everton vanavond thuis winnen van de stadgenoot, dan zou dat voor het eerst sinds 2010 zijn. Doelpuntenmaker in dat duel was...Mikel Arteta, de huidige coach van Arsenal.

Jarrad Branthwaite heeft Everton op 1-0 geschoten tegen Liverpool.

AJA-EXC | 27' GOAL AJAX

En dan ligt de bal er toch opeens in! Taylor geeft de bal laag voor, Zagré werkt niet goed weg en zo kan Rensch de bal in het doel prikken.

Ajax - Excelsior 1-0

Devyne Rensch viert zijn 1-0 tegen Exceslior met aangever Kenneth Taylor.

AJA-EXC | 25' Slaapverwekkend

Er zijn inmiddels 25 minuten gespeeld in Amsterdam en - we moeten eerlijk zijn - neutrale toeschouwers zouden de tv al hebben uitgezet. Een kansje hebben we gezien en die was voor Excelsior: Julian Baas schoot vanaf de rand van de zestien, maar doelman Rulli hoefde geen moeite te doen de bal te vangen.

Ajax - Excelsior 0-0

Ondertussen in Italië: vroege treffer Koopmeiners in halve finale Coppa

Om 21.00 uur is in Bergamo ook de halve finale van de Coppa Italia tussen Atalanta en Fiorentina begonnen. De club uit Florence won het eerste duel met 1-0, maar binnen acht minuten was dat al rechtgetrokken door een treffer van Teun Koopmeiners.

En binnen het kwartier poeierde Gianluca Scamacca ook de 2-0 tegen de touwen, maar die treffer werd na VAR-beraad geannuleerd omdat Koopmeiners in aanloop naar de goal op de voet van een tegenstander stond.

Een hoofdrol voor de Noord-Hollander dus. Mocht Atalanta de finale halen, dan wacht daarin Juventus. En dat is de club die nadrukkelijk in de markt is voor de Oranje-international. Er zou zelfs al een akkoord zijn over zijn niet misselijke salaris.

Teun Koopmeiners viert zijn vroege 1-0 voor Atalanta tegen Fiorentina.

AJA-EXC | 10' Henderson en Berghuis op tribune

Hieronder schreven we dat Jordan Henderson vandaag weer bij de selectie zou zitten, maar trainer John van 't Schip neemt toch geen risico met zijn Engelse steunpilaar. Hij bekijkt het duel vanaf de tribune, naast Steven Berghuis.

Ze hebben nog niets gezien om warm van te worden trouwens.

Ajax - Excelsior 0-0

Jordan Henderson en Steven Berghuis op de tribune bij Ajax-Excelsior.

AJA-EXC | Wistjedatjes

- Van de vorige 23 confrontaties won Ajax er 22. Alleen in 2007 zegevierden de Amsterdammers niet: 2-2. Davids en Huntelaar scoorden die dag voor Ajax, Slory en Rojer voor Excelsior.

- 2-2 was ook de uitslag in Rotterdam, eerder dit seizoen. Invaller Klaassen hielp Ajax toen aan een punt.

- Vorig seizoen werd het 7-1 voor Ajax.

- Arbiter: Sander van der Eijk

Edgar Davids viert zijn treffer tegen Excelsior in 2007.

AJA-EXC | Aftrap

Brian Brobbey scoorde in de laatste vier thuisduels en zal nu ook willen scoren. Dankzij de bekerzege van Feyenoord is de vijfde plek goed voor een ticket voor de voorronde van de Europa League en op die plek staat Ajax.

Excelsior staat op hun beurt maar een punt boven de zestiende plek en die plek betekent over vier speelronden nacompetitie. Dat zullen ze ten koste van alles proberen te voorkomen.

Ajax - Excelsior 0-0

Ajax-trainer John van 't Schip

AJA-EXC | Regen in de Johan Cruijf Arena

Snel over naar de Johan Cruijff Arena, waar de spelers nu nog even droog staan te wachten in de catacomben. Het dak is open en daardoor heeft de regen vrij spel in het stadion. We gaan zien of dat invloef heeft op de wedstrijd.

Kenzo Goudmijn warmt zich in de stromende regen op in de Johan Cruijff Arena.

TWE-ALM | Afgelopen

Het is afgelopen in Enschede. FC Twente wint met 3-1 van Almere City.

Eindstand: FC Twente - Almere City 3-1

Sem Steijn na zijn 13de treffer van het seizoen.

TWE-ALM | 90' 'Glory, glory FC Twenteeeeee'

"Glory, glory FC Twenteeeeee", klinkt het in de Grolsch Veste. "We gaan Europa in!". Nou, tenzij er nog heel gekke dingen gebeuren in de slotfase kunnen wij dat bevestigen. Twente had namelijk nog een punt nodig om minimaal zeker te zijn van de vierde plaats, een plek die recht geeft op de groepsfase van de Europa League.

Op 5 mei kan de ploeg van Joseph Oosting ook de derde plaats - en daarmee de derde voorronde van de Champions League - zeker stellen. Dan gaat Twente namelijk op bezoek bij de enige club, die dat ticket nog zou kunnen afnemen: AZ.

FC Twente - Almere City 3-1

TWE-ALM | 84' GOAL FC TWENTE

Daan Rots beslist het duel alsnog in het voordeel van FC Twente. Na een potje hotseknotsbegonia-voetbal krijgt de aanvaller vrij baan richting doelman Bakker en hij schuift de bal koeltjes in het doel.

FC Twente - Almere City 3-1

Daan Rots beslist het duel voor FC Twente tegen Almere City.

TWE-ALM | 73' GOAL ALMERE CITY

Sinds de 2-0 krijgt FC Twente kans op kans om de 3-0 te maken, maar dan ligt de bal opeens achter de Twenste doelman Lars Unnerstall in het net. Invaller Kornelius Hansen schiet de bal met pas de tweede Almeerse doelpoging met de buitenkant van zijn schoen pardoes in de kruising.

Gaat het dan toch nog spannend worden? Daar zag het 72 minuten lang niet naar uit.

FC Twente - Almere City 2-1

AJA-EXC | Opstellingen

Vergeleken met de laatste wedstrijd van Ajax, de 2-1 zege op FC Twente, kiest trainer John van 't Schip tegen Excelsior voor Benjamin Tahirovic in plaats van Branco van den Boomen. Jordan Henderson zit wel weer bij de selectie, maar begint op de bank.

Ook Excelsior won zijn laatste wedstrijd, de even overtuigende als cruciale 4-0 in het degradatieduel met FC Volendam. De Rotterdammers verloren na die wedstrijd wel spits Troy Parrott, die een rode kaart kreeg na een opstootje. De Ier, die een wedstrijd geschorst werd, is de enige aanpassing.

Cisse Sandra is zijn vervanger.

De opstelling van Ajax voor het eredivisieduel met Excelsior.
De opstelling van Excelsior voor het eredivisieduel met Ajax.

TWE-ALM | 54' GOAL FC TWENTE

De geschiedenis herhaalt zich: weer scoort Steijn en dit keer viert hij dat uitbundig met het publiek, maar net als in de eerste helft gaat de vlag omhoog vanwege buitenspel. Maar uit de beelden blijkt dat hij de bal van de voet van Almeerder-Van Bruggen krijgt.

En dit keer roept VAR Van den Kerkhof arbiter Oostrom wel naar het scherm en mag Steijn toch zijn dertiende seizoenstreffer bijschrijven.

FC Twente - Almere City 2-0

  • Pro Shots
    Sem Steijn viert zijn 2-0 tegen Almere met de fans, maar moet vervolgens nog wel even wachten op het verdict van de VAR.
  • NOS
    Al moest arbiter Sander Oostrom wil eerst de beelden bekijken van de VAR.
  • NOS
    Sem Steijn mag eindelijk juichen: zijn 2-0 tegen Almere telt.

TWE-ALM | 50' Poeier Sadílek

FC Twente begint met heel wat meer urgentie aan de tweede helft dan in de eerste. Net zagen we een knappe, snelle uitbraak die uiteindelijk uitmondde in een poeier van Sadílek, maar doelman Bakker krijgt er nog een vuist tegen.

FC Twente - Almere City 1-0

TWE-ALM | 47' Steijn bijna

De tweede helft in Enschede is begonnen en al snel krijgt Sem Steijn een goede kans op de 2-0. Hij krult een vrije trap rakelings naast de paal. Doelman Bakker had er nooit meer bij gekund.

FC Twente - Almere City 1-0

'Ajax in gesprek met Graham Potter voor trainersvacature'

Graham Potter zou weleens de nieuwe trainer van Ajax kunnen worden., meldt ESPN. De 48-jarige Engelsman, die in Zweden wonderen verrichtte met Östersund en daarna successen vierde met Swansea City en vooral Brighton & Hove Albion, wees onlangs een aanbod van Ajax af, maar zou nu toch in Amsterdam zijn om te onderhandelen over een contract voor volgend seizoen.

Potter werd een jaar geleden ontslagen bij Chelsea, waar hij geen potten kon breken.

Graham Potter als trainer van Chelsea.

TWE-ALM | Rust

De eerste helft zit erop. Verheffend was het niet, maar FC Twente leidt wel met 1-0 tegen Almere City.

Michal Sadilek viert het feest met Mathias Kjølø, die zijn eerste doelpunt in de eredivisie maakte.

TWE-ALM | 45' Floranus speelt met vuur

Op slag van rust gaat Daan Rots onder de ogen van de vierde official met zijn bord met extra speelminuten nog met een luide schreeuw naar het gras. Wat blijkt: Sherel Floranus gaat vol op zijn voet staan.

Scheidsrechter Sander Oostrom laat het bij een vrije trap en daar mag Floranus niet over klagen.

FC Twente - Almere City 1-0

TWE-ALM | 37' Geen dertiende voor Steijn

Opeens komt Sem Steijn oog in oog te staan met Almere-doelman Nordin Bakker, maar Steijn weet de bal niet in het doel te krijgen. Dat is jammer, want als hij dat wel had gedaan was de arbitrale beslissing dat het buitenspel was van de aanvallende middenvelder waarschijnlijk teruggedraaid.

Steijn stond namelijk wel buitenspel, maar kreeg de bal van de voet van een speler van Almere. Geen dertiende seizoenstreffer voor Steijn dat eind februari voor het laatst wist te scoren.

FC Twente - Almere City 1-0

Sem Steijn stuit op doelman Nordin Bakker.

TWE-ALM | 28' Kjølø slachtoffer

Op de treffer van Kjølø na valt er nog niet veel te beleven in Enschede deze eerste helft. Dat is ook niet zo gek, want onder trainer Pastoor heeft Almere zeker sinds de winsterstop verdedigend de zaakjes prima voor elkaar.

Soms gaat een van zijn spelers te ver, zoals Hamdi Akujobi zojuist. Hij loopt hard door op de voet van doelpuntenmaker Kjølø en krijgt daarvoor een gele kaart. De schade bij de Noor valt gelukkig mee.

FC Twente - Almere City 1-0

TWE-ALM | 20' Opvallende toeschouwer

Joshua Brenet werd op 27 maart door FC Twente bedankt voor bewezen diensten, nadat hij tot een celstraf van een maand werd veroordeeld vanwege rijden zonder geldig rijbewijs. Zijn contract liep al af en dus zal hij niet meer uitkomen voor de Tukkers.

Maar dat betekent niet dat Brenet niet meer betrokken is. Hij steunt zijn teamgenoten nog steeds, alleen nu als toeschouwer.

Joshua Brenet op de tribune in de Grolsch Veste.

TWE-ALM | 10' GOAL FC TWENTE

Mathias Kjølø scoorde nog nooit in de 50 eredivisiewedstrijden die hij speelde, maar nu mikt hij de bal uit een corner van een meter of twintig in de hoek. Almere-doelman Bakker had hier allicht iets beter op kunnen reageren, maar dat verandert niets aan de stand: Twente leidt met 1-0.

Opvallend: bij het uitbundige vieren van die bijzondere treffer krijgt Sadílek een vinger in het oog. Maar het lijkt wel mee te vallen.

FC Twente - Almere City 1-0

Mathias Kjølø viert zijn eerste doelpunt in de eredivisie, de 1-0 tegen Almere City.

TWE-ALM | Wistjedatjes

- De enige ontmoeting tussen Twente en Almere (eerste divisie) in Enschede eindigde in 1-0 voor de formatie uit Overijssel (doelpunt Tom Boere).

- Twente verloor deze competitie thuis maar twee keer (Utrecht en PSV). Met 14 doelpunten is Ricky van Wolfswinkel clubtopscorer.

- Met 11 treffers is Thomas Robinet topscorer bij Almere, dat al 8 wedstrijden op een zege wacht.

- Arbiter: Sander Oostrom

Tom Boere in duel met Damon Mirani bij de enigde vorige ontmoeting tussen FC Twente en Almere City in 2018.

TWE-ALM | Aftrap

De bal rolt bij FC Twente - Almere City.

FC Twente - Almere City 0-0

TWE-ALM | Vriendelijke begroeting

In de catacomben van de Grolsch Veste zagen we net een vriendelijke ontmoeting tussen Twente-speler Naci Ünüvar en Almere-aanvoerder Sherel Floranus. We gaan zo beginnen!

Naci Ünüvar en Sherel Floranus kletsen even bij.

TWE-ALM | Opstellingen

Twente-middenvelder Michal Sadílek ontbrak vorige week in de 2-1 nederlaag in Amsterdam tegen Ajax, maar keert vanavond terug in de basis. Carel Eiting keert daardoor terug naar de bank. Myron Boadu is niet fit en ontbreekt in de selectie.

Almere City leek vorige week thuis af te stevenen op een punt tegen Sparta, maar vlak na de 2-2 viel toch nog de 2-3. Vanavond kiest trainer Alex Pastoor voor de Belg Milan Corryn en Joey Jacobs in plaats van Adi Nalic en Álvaro Peña. Doelman Nordin Bakker keert terug onder de lat.

De opstelling van FC Twente voor het eredivisieduel met Almere City.
De opstelling van Almere City voor het eredivisieduel met FC Twente.

Pastoor bezig met laatste wedstrijden: 'Mezelf ruimte geven'

Pastoor vindt zichzelf rücksichtslos: 'Doet heel groot beroep op mezelf en mijn gezin'

Eerder kondigde ook Alex Pastoor al aan na dit seizoen een punt te zetten achter het trainerschap in de eredivisie. Althans voorlopig. "Er zijn hartstikke veel dingen die ik zou kunnen doen." Tegelijkertijd wil Pastoor straks heel graag iets totaal anders doen. "Al is het alleen maar om mezelf de ruimte te geven te ontdekken of er inderdaad nog meer is dan alleen maar voetbal."

"Wat het me brengt, zullen we wel zien. En misschien brengt het uiteindelijk niks in het laatje", denkt Pastoor alvast vooruit. "Maar in Nederland kun je altijd wel íets doen. Ik voel me nergens te groot voor. Als ik vakken moet vullen om de hypotheek te betalen, dan ga ik dat doen. Als dat me die vrijheid in mijn hoofd blijft opleveren, is dat precies wat ik ga doen."

Of hij vanavond met Almere City nu een punt pakt tegen FC Twente of niet, in Flevoland kan Pastoor in ieder geval niet meer stuk.

PEC-icoon Van Polen zet na zeventien seizoenen punt achter carrière

Van Polen voor de microfoon: altijd een feest

Bram van Polen stopt na dit seizoen als profvoetballer. De 38-jarige verdediger van PEC Zwolle is momenteel bezig aan zijn zeventiende seizoen in het betaald voetbal. Hij speelde in zijn loopbaan meer dan 500 wedstrijden, allemaal voor de Zwollenaren.

In de clubgeschiedenis van PEC Zwolle speelde niemand zoveel eredivisieduels als Van Polen. Ook over de gehele eredivisie genomen staat hij in fraaie lijstjes. Zo speelde alleen Mark van der Maarel deze eeuw meer eredivisieduels voor één club (334) dan Van Polen (293).

Verder lezen kan hieronder.

Ten Hag haal uit naar media na negativiteit: 'Een schande'

Ten Hag: 'Jullie reacties zijn beschamend'

Erik ten Hag plaatste zich zondag met Manchester United voor het tweede jaar op rij voor de finale van de FA Cup, waarin ook voor het tweede jaar op rij stadgenoot City de tegenstander is. Maar in plaats van lof kregen de Nederlandse manager en zijn ploeg een karrevracht kritiek over zich heen. En daar maakt Ten Hag zich twee dagen later nog steeds kwaad over.

"Een schande", noemde de voormalige Ajax-trainer tijdens een persconferentie de negatieve commentaren die er in de Engelse pers verschenen en te horen waren. "We hebben de finale gehaald en dat hebben we verdiend. Niet alleen vanwege deze wedstrijd, maar ook door de andere wedstrijden."

Liverpool onderhandelt met Feyenoord over trainer Slot

Arne Slot met de KNVB-beker

Het verhaal van vandaag - buiten skilegende Marcel Hirscher die als Nederlander zijn rentree wil maken - is natuurlijk de mogelijke overstap van Feyenoord-trainer Arne Slot naar Liverpool.

De Engelse voetbalclub Liverpool heeft zich officieel gemeld bij Feyenoord om trainer Arne Slot over te nemen, zo melden verschillende media woensdag. Slot, die afgelopen zondag met de Rotterdammers beslag legde op de KNVB-beker, heeft nog een contract tot medio 2026 bij Feyenoord.

Liverpool ziet Slot als de ideale opvolger van de Duitser Jürgen Klopp, die na dit seizoen afscheid neemt als manager bij de club van Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch en Cody Gakpo. Slot heeft geen afkoopclausule in zijn contract staan en daardoor kan Feyenoord een transfersom vragen voor de succesvolle trainer. Het eerste bod op Slot zou al afgeslagen zijn.

Internationale velden: Liverpool derby, Man United, Italiaans bekervoetbal

Ook op de internationale velden wordt vanavond gevoetbald. In de Premier League bijvoorbeeld, met onder meer Everton - Liverpool en Manchester United - Sheffield United. En in Italië wordt vanavond duidelijk of de Nederlanders van Atalanta Bergamo of toch Fiorentina de finale van de Coppa Italia gaat spelen.

Dinsdag plaatste Juventus zich ten koste van Lazio voor die eindstrijd, dankzij een late goal van oud-Ajaciesd Arek Milik.

Wat staat er nog op het spel in de eredivisie?

  • NOS
    De verdeling van Europese tickets
  • NOS
    Plek 13 tot en met 18 in de eredivisie na speelronde 30

Haalt FC Twente, dat vanavond Almere treft, de voorronde van de Champions League? En weet Ajax, dat vanavond Excelsior ontvangt, het seizoen nog enigszins te redden met plaatsing voor de Europa League?

Een overzicht van welke clubs nog waarvoor spelen lees je via de link hieronder.

De stand in het land

De stand in de eredivisie.

Welkom!

De eredivisie nadert zijn ontknoping! Nog vier speelronden staan op het programma, te beginnen vanavond met speelronde 31. Deze ronde is verdeeld over drie speeldagen. Zondag staan liefst vijf duels op het programma, donderdag kan PSV al kampioen worden als het in Heerenveen een beter resultaat behaalt dan Feyenoord in Deventer.

Maar we beginnen vanavond met de nummer drie en vijf van de eredivisie. Nummer drie FC Twente wil zo snel mogelijk kwalificatie voor de derde voorronde van de Champions League veilig stellen en kan thuis tegen Almere City (18.45 uur) goede zaken doen.

En om 21.00 uur neemt Ajax het in de Johan Cruijff Arena op tegen Excelsior. Ajax loert stiekem nog op plek vier, maar kan ook zomaar nog van de vijfde plek gestoten worden. Excelsior zal zijn huid in ieder geval duur verkopen, want elk puntje telt voor de Kralingers in de strijd tegen degradatie.

Het programma in de 31ste speelrronde van de eredivisie.