VU discrimineert oudere werknemer bij ontslag

De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft bij een reorganisatie twaalf oudere medewerkers op grond van hun leeftijd gediscrimineerd. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

Bij deze reorganisatie werden vooral 50-plussers ontslagen. Omdat de reorganisatie vooral oudere medewerkers treft, is er sprake van indirecte leeftijdsdiscriminatie, aldus het College voor de Rechten van de Mens. De VU heeft aan het College niet kunnen aantonen dat er voldoende is gedaan om niet of minder te discrimineren op leeftijd.

Bij de reorganisatie van de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen (FALW) van de VU verloren in totaal 37 werknemers hun baan. Twee derde van hen is 50 jaar of ouder. Twaalf medewerkers stapten naar het College voor de Rechten van de Mens.

'Oudere werknemers de dupe bij reorganisaties'

Geluidsopname

Het vermoeden van leeftijdsdiscriminatie ontstond toen de ontslagen medewerkers een bijeenkomst hadden met de voorzitter van de reorganisatiecommissie. Hij zei dat na de reorganisatie het wetenschappelijk onderzoek gedaan moet worden door mensen die goedkoper zijn. "Mensen van rond de dertig in plaats van rond de vijftig."

De medewerkers hebben een geluidsopname van deze bijeenkomst. Die was zaterdag te horen in de reportage van Nieuwsuur. De VU heeft direct afstand gedaan van deze uitspraak. Toch oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dat deze uitspraak de VU is toe te rekenen en leidt tot directe discriminatie op grond van leeftijd. De uitspraak van het College is niet bindend.

De VU heeft aangegeven eerst de uitspraak te bestuderen, voordat zij een inhoudelijke reactie geeft. Annerieke de Heer, HRM-manager van de VU, zei eerder tegen Nieuwsuur dat de VU niet bewust ouderen heeft ontslagen. "De VU betwist niet dat er meer 55-plussers zijn getroffen door de reorganisatie, maar het is nooit de bedoeling geweest dat zij weg moesten", aldus De Heer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl