Ruben L. Oppenheimer bij Pauw

Facebook zet cartoon Oppenheimer weer online

Hij is weer terug, de cartoon van Ruben L. Oppenheimer op Facebook.

Een wat al te enthousiaste medewerker bij Facebook dus. Vanmorgen kreeg de cartoonist een mededeling toen hij inlogde op Facebook: dat de tekening van de Turkse president Erdogan was verwijderd omdat hij in strijd was met de richtlijnen van Facebook. "Treurig, maar ik moet erom lachen", reageerde hij.

Oppenheimer maakte de tekening maandagochtend, naar aanleiding van de rel rond het gedicht van de Duitse komiek Jan Böhmermann over Erdogan. "Eigenlijk gewoon voor mezelf, omdat ik er iets mee moest." Daarna deelde hij hem op sociale media.

's Avonds was hij te gast in Pauw, voor een debat met jonge Turken over de grenzen van satire. "Toen was de cartoon op tv, en is 'ie veel gedeeld op Facebook en Twitter. Meteen daarna kreeg ik heel veel steunbetuigingen, ook van Turken, maar ook hele rare berichten."

Oppenheimer vond het raar dat zijn cartoon was verwijderd: "Ik heb tekeningen die verder gaan dan dit." En die plaatst hij ook altijd op sociale media. "Sterker nog, ik word heel vaak uitgescholden op Facebook, en ik rapporteer die dingen. Eén keer heeft iemand een sanctie gekregen, die stuurde me een doodsbedreiging."

"Mijn tekeningen zijn scherp, maar dat moet kunnen als politieke satire. Maar dit is niet naakt en het betreft geen foto. Het enige wat ik me kan voorstellen, is dat het om het woord goatfucker gaat. Maar ik zeg juist dat 'ie géén goatfucker is."

Aan NOS op 3 liet Facebook vanmorgen weten dat het bedrijf niet ingaat op individuele zaken, maar dat de post verwijderd was op basis van de community guidelines. Dat is dus op basis van verzoeken van de gebruikers. Nu blijkt het dus een individuele medewerker te zijn geweest die onterecht kan hebben geconcludeerd dat de post niet voldeed aan de richtlijnen.

Overigens was Oppenheimers Erdogan-post niet de enige die verwijderd is van Facebook:

Die van TIJM Magazine is niet terug, maar de website heeft hem er zelf wel weer opgezet.

Oppenheimer dacht dat de Turkse regering erachter zat: de lange arm van Ankara die hij in zijn cartoon noemt. "Maar ik woon in Nederland hè. Ik wilde ooit in Turkije wonen, maar op een gegeven moment besloot ik dat ik mijn vrijheid belangrijker vind dan het aantal zonuren."

Deel artikel: