Michael van Gerwen
NOS SportAangepast

Van Gerwen verzekerd van play-offs Premier League, ondanks verloren finale

Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de play-offs van de Premier League Darts. Op de voorlaatste speelavond was het bereiken van de finale voldoende om verzekerd te zijn van een van de bovenste vier plekken op de ranglijst, die recht geven op de play-offs.

Die finale ging wel verloren. Wereldkampioen Luke Humphries was met 6-5 te sterk voor Van Gerwen, die in de halve eindstrijd nog eenvoudig met 6-1 van Luke Littler had gewonnen, het 17-jarige talent dat de ranglijst met grote voorsprong aanvoert.

Bij aanvang van deze vijftiende speelavond stond Van Gerwen op de vierde plaats, maar de voorsprong op Engelsman Michael Smith (vijfde met twee punten minder) was niet comfortabel. Opnieuw direct in de kwartfinales uitgeschakeld worden, zou de kansen van de Nederlander op de play-offs aanzienlijk hebben verkleind.

Michael van Gerwen en Luke Littler

Omdat Van Gerwen de finale bereikte en Smith in de halve finales met 6-1 verloor van de latere winnaar van de avond Humphries, kon de Engelsman hem niet meer achterhalen.

"Ik hoor daar te allen tijde thuis", zei de zevenvoudig competitiewinnaar vorige maand over de play-offs. Niemand won de Premier League zo vaak als Van Gerwen. Sinds 2013 haalde de Vlijmenaar vrijwel elk jaar de laatste fase van de prestigieuze competitie.

Imposante O2-arena

Alleen in coronajaar 2020 slaagde Van Gerwen er niet in de play-offs te bereiken, die traditiegetrouw worden afgewerkt in de imposante O2-arena in het oosten van Londen. De play-offs vinden dit jaar plaats op 23 mei.

Van Gerwen kwam in de finale tegen regerend wereldkampioen Humphries nog wel op een 3-1 voorsprong. Daarna begon de Engelsman beter te gooien, over de hele avond noteerde hij een beter gemiddelde dan Van Gerwen.

Uiteindelijk werd het 6-5 voor Humphries, die de wedstrijd besliste door 25 uit te gooien.

In zijn halve finale tegen Littler had Van Gerwen eveneens een 3-1 voorsprong genomen en ondertussen bijna een negendarter gegooid. Een misser op zijn achtste pijl maakte een einde aan de perfecte leg.

Elf missers

Zo eenvoudig als hij de 3-1 voorsprong pakte, zo moeizaam breidde Van Gerwen die vervolgens uit. Pas na elf missers op de dubbel (en een heleboel van Littler) zette hij zijn vierde leg op het bord, Van Gerwen gaf geen leg meer toe en maakte de partij uiteindelijk af met dubbel-zes.

Van Gerwen had de halve eindstrijd bereikt door Gerwyn Price in een hoogstaande kwartfinale met 6-3 te verslaan.

Michael van Gerwen en Gerwyn Price

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl