Songfestival
NOS NieuwsAangepast

Nederland is door naar de finale • Joost Klein: 'Ik heb het geflikt!'

In dit liveblog lees je alles over de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö.

liveblog gesloten

Tot zaterdag!

Dat was het wat betreft het songfestival voor vandaag. Zaterdag zijn we terug voor de finale!

Nederland zaterdag als vijfde aan de beurt

Joost Klein treedt in de finale zaterdag als vijfde op. De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft zojuist de volgorde bekendgemaakt. Eerder stond al vast dat gastland Zweden de finale opent. Direct na Nederland is Israël aan de beurt. Sinds het optreden van Eden Golan in de halve finale is Israël bij de bookmakers gestegen naar de tweede plaats.

Joost: "Hart is gevuld met liefde"

Joost Klein is blij dat zijn familie, op afstand in Leeuwarden, de halve finale van het songfestival heeft meebeleefd. "Dat heeft mijn hart met liefde gevuld", zei hij op de persconferentie van de finalisten.

Ook zei hij te denken aan "alle wezen in de wereld, alle mensen die anderen vergeten, aan de leraren die gepest worden in de klas en de mensen zonder huis."

Nederland loot producer's choice

Nederland heeft na afloop van de halve finale producer's choice geloot. Dat betekent dat de organisatie van het festival bepaalt welke startpositie Joost Klein krijgt in de finale van zaterdag. Nederland had ook de eerste of tweede helft kunnen loten. Nu is elke startpositie nog mogelijk. In de finale doen zaterdagavond 26 landen mee.

Israël stijgt bij de bookmakers

Ondanks alle protesten tegen de deelname van Israël stijgen de kansen van het land bij de wedkantoren. Eerder op de avond stond het land nog achtste bij de bookmakers, na het optreden is Israël gestegen naar de vijfde plaats. Nederland zakt daardoor naar de achtste plaats.

Nog steeds protesten in Malmö

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu toe zijn negen mensen opgepakt. Eerder op de avond voerde de politie enkele mensen af die demonstreerden bij de arena waar het songfestival gehouden wordt.

Finalisten geven persconferentie

De tien landen die zich vanavond hebben geplaatst voor de finale geven straks een persconferentie. Daarin zullen ze ook loten in welk deel van de finale ze op zullen treden. Het tweede deel van de finale is gunstiger. Aan de finale doen namelijk 26 landen mee. Hoe later op de avond je mag optreden, hoe beter je in het geheugen van het publiek zit. De definitieve volgorde wordt uiteindelijk bepaald door de organisatie van het Eurovisie Songfestival.

België valt onverwacht af

De meest opvallende afvaller van de avond is België. Het lied Before the party's over stond wekenlang hoog bij de bookmakers, maar zakte de laatste dagen iets weg.

Het moment dat Joost hoort dat hij in de finale zit

Joost Klein door naar de finale van het Eurovisie Songfestival

Joost Klein: "Er zat snot in mijn neus"

Kort na zijn optreden ging Joost Klein live op zijn Instagrampagina om alle kijkers in het Engels te bedanken. Nog vol adrenaline filmde hij wild in het rond. "Heel erg bedankt! Ik heb het geflikt! Er zat snot in mijn neus!"

De tien finalisten

  • Letland
  • Oostenrijk
  • Nederland
  • Noorwegen
  • Israël
  • Griekenland
  • Estland
  • Zwitserland
  • Georgië
  • Armenië

België valt af. Net als Malta, Albanië, Tsjechië, Denemarken en San Marino.

Nederland is door!

Joost Klein is voor Nederland door naar de finale op zaterdag.

Dit is het brein achter Europapa

Tantu Beats is het brein achter Europapa: meer dan 500 uur aan het nummer gesleuteld

In de persruimte wordt hard meegezongen en -gedanst met Europapa

Journalisten uit allerlei landen gaan backstage los op Europapa

De lijnen zijn gesloten

De stemmen worden geteld. Rond 23.10 uur weten we of Nederland door is naar de finale.

Nog even nagenieten van Joost

Joost Klein brengt nieuwe energie op het songfestival

Optredens van songfestivaliconen

Terwijl het publiek stemt, treden in de zaal verschillende songfestivaliconen op. Als eerste komt de Griekse winnaar van 2005 het podium op. Helena Paparizou zingt My Number One. Daarna komt Charlotte Perrelli die in 1999 voor Zweden meedeed met Take me to your heaven. Sertab Erener sluit de medley af met Everyway that I Can. Met dat lied won Turkije in 2003 het songfestival.

Het veelbesproken optreden van Israël

'Dansen in de storm': het optreden van Israël

'Het grootste feest'

Commentator Jacqueline Govaert noemt het optreden van Joost Klein "het grootste feest van de avond". Meteen na zijn optreden zijn de lijnen geopend om te stemmen. De tien finalisten worden vanavond gekozen door de kijkers. De vakjury's stemmen pas mee in de finale op zaterdag.

Europapa

Europapa is hier

Het lange wachten wordt beloond. Als zestiende en laatste deelnemer is Joost Klein aan zet. Hij wilde zijn act lang geheimhouden. Zijn optreden is een feestje, waarin hij drie minuten lang het publiek opzweept. De hele zaal zingt mee. Nederland lijkt met twee vingers in de neus door naar de finale - maar zeker weten doen we het natuurlijk niet.

Het optreden van België

België houdt het feest gaande

Noorwegen vertelt een oud volksverhaal

De act van Noorwegen is heftig, zowel de muziek en graphics als de zang. Gåte hoopt de Noorse cultuur over te brengen en combineert folklore met rock. Ulveham vertelt een oud Noors verhaal over een meisje dat vervloekt wordt. Na haar optreden mag Joost Klein voor Nederland het podium op.

Israël brengt Hurricane

Israël is aan de beurt. Andere landen roepen al maanden op om de deelname van het land te boycotten vanwege de situatie in Gaza; vanmiddag werd in Malmö nog gedemonstreerd. De tekst van het nummer Hurricane moest worden aangepast omdat het zou verwijzen naar de terreuraanslag door Hamas in Israël op 7 oktober. Zangeres Eden Golan slaat zich ogenschijnlijk rustig door het optreden heen. Ze zingt over een jonge vrouw die uit een persoonlijke crisis komt.

Nog twee liedjes tot Joost Klein

Joost Klein komt bijna op het podium om Europapa te laten horen. Eerder op de avond bracht Kaleen namens Oostenrijk het liedje We will rave. Het brengt je net als Europapa terug naar de muziek van de jaren 90.

We Will Rave uit Oostenrijk

Opnieuw een favoriet: Italië

Op Italië kun je vanavond niet stemmen. Het land staat zaterdag sowieso in de finale en hoeft dus geen stemmen binnen te halen. Italië wordt getipt als mogelijke winnaar. Het vrolijke nummer La Noia van Angelina Mango gaat over vrijheid en zelfverzekerdheid.

Hierna is Israël aan de beurt. De aanwezigheid van dat land op het songfestival is niet onomstreden.

Chaotisch Estland

Probeer de titel van het nummer uit Estland maar eens uit te spreken: (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi. Het wordt gebracht door 5MIINUST x Puuluup. Het is de langste titel van een liedje op het Eurovisie Songfestival ooit. Het nummer en de act hebben wat weg van de polka; het zet de zaal in ieder geval op z'n kop.

Gouden handjes van België

Onze zuiderburen zijn aan de beurt. Thomas Mustin, beter bekend als Mustii, zingt met gouden handen. Het optreden tussen veel microfoons lijkt in eerste instantie op een persconferentie, maar het wordt al snel een licht- en rookspektakel dat absoluut thuishoort op het Eurovisiepodium. Lang was België een favoriet voor de eindoverwinning, maar de laatste weken zag Mustii zijn kansen slinken met Before the party's over.

Vurig Georgië

Nutsa brengt voor Georgië het liedje Firefighter. Het lied doet zijn naam eer aan, want overal op het podium is vuur. En als Nutsa zelf niet zingt, kruipt ze in een klein goud jurkje over de vloer of wordt ze opgetild door de dansers. Er gebeurt genoeg op het podium om indruk te maken op het publiek.

San Marino kleurt roze

Nog een Spaanstalig lied, dit keer vanuit San Marino. Het dwergstaatje heeft het niet altijd makkelijk op het songfestival. Door het geringe aantal inwoners worden deelnemers vaak uit het buitenland gehaald. Ook nu weer. Megara treedt op met 11:11. Het is een van de opmerkelijkste optredens van de avond, een combinatie van metal en Barbie-roze.

Ook Spanje is al geplaatst voor de finale

Spanje is een van de landen die automatisch geplaatst is voor de finale. Op het land kan niet gestemd worden. Toch weet Nebulossa met Zorra de zaal mee te krijgen. Het optreden doet aan Madonna denken en laat de fans in de Malmö Arena dansen.

Letland: 'Loop niet achter massa aan'

Dons is in eigen land enorm populair, maar weet hij Europa ook voor zich te winnen? De bookmakers denken van niet. Ondanks zijn glimmende, opvallend blauwe outfit staat Letland bijna onderaan de lijst met kanshebbers. Dons heeft wel een duidelijke boodschap met zijn lied Hollow: loop niet achter de massa aan, maar vaar je eigen koers.

Optreden van Griekenland goed ontvangen bij Griekse media

In het perscentrum in Malmö werd met groot enthousiasme gereageerd door Griekse media op het lied 'Zari' van zangeres Marina Satti.

Griekse media gaat los bij het optreden van Marina Satti

Frankrijk maakte indruk met Mon Amour

Een klein begin maar een groots einde voor Frankrijk

Aanstekelijk deuntje van Armenië

Namens Armenië beklimt Ladaniva het podium, genoemd naar een terreinwagen. De band maakt wereldmuziek. Van het liedje Jako blijft vooral het refrein hangen. Commentator Cornald Maas weet dat Ladaniva ook al eens op de Nijmeegse Vierdaagsefeesten te zien was.

Bijna halverwege met Denemarken

Denemarken mag als zevende van de zestien deelnemers het podium op. Zangeres Saba hoopt met haar deelname vooral een inclusief feestje te bouwen, waar iedereen zich thuis voelt. Ze zingt het liedje Sand. Dat zand schudt ze tijdens het optreden veelvuldig uit haar mouwen.

Oostenrijk laat de zaal raven

We Will Rave is de boodschap van Oostenrijk. Een eurodance-lied dat meteen herinneringen oproept aan de jaren 90. Het optreden start onder een omgekeerde, lichtgevende piramide. Kaleen maakt de titel van het liedje meer dan waar en laat de zaal raven. Tegen het einde van het lied mag Kaleen zich van haar elastische kant laten zien. Als de dansers haar op de schouders nemen, denk je even dat je naar een turnoefening zit te kijken.

Nog een keer genieten van favoriet Zwitserland

'To hell and back' voor Zwitserland

Frankrijk is al geplaatst voor de finale

Frankrijk ziet zanger Slimane als de beste manier om Europa te verleiden. Of zijn talent en charisma ook overtuigen, weten we zaterdag pas. Het land is met het liedje Mon amour automatisch geplaatst voor de finale.

Vakbondsactie VRT tegen Israël vlak voor start uitzending

Vlak voordat de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival live ging, liet vakbonden van de Belgische omroep VRT een boodschap zien tegen de staat Israël. Dat melden Belgische media. "Dit is een vakbondsactie. Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël", was te lezen op het kanaal VRT 1. "Bovendien vernietigt de staat Israël de persvrijheid. Daarom onderbreken we even het beeld. #CeaseFireNow #StopGenocide"

Volgens een woordvoerder van de VRT gaat het inderdaad om een vakbondsactie. "We waren op de hoogte gebracht dat het zou gebeuren. Vakorganisaties hebben daar geen toestemming voor nodig. Ik kan alleen maar meedelen dat we akte van de actie hebben genomen."

Vakbondsactie VRT

Tsjechië zet zichzelf op een voetstuk

Tsjechië komt met een lied over zelfliefde en onafhankelijkheid. Aiko zingt Pedestal, ofwel voetstuk. De zangeres zet zich in voor gelijke rechten voor vrouwen in de muziekindustrie.

Zwitserland is een van de favorieten

Zwitserland is misschien wel de grootste concurrent van topfavoriet Kroatië. Staand op een ronde, lichtgevende wip, haalt Nemo zelfs de allerhoogste noten van zijn lied The Code. Gehuld in een roze tule top zingt de artiest over non-binair zijn.

Netayanhu noemt protesten tegen Israëlische deelname antisemitisme

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt de protesten tegen de Israëlische deelname aan het Eurovisie Songfestival "een vreselijk golf van antisemitisme". In een videoboodschap zegt hij dat de Israëlische inzending, Eden Golan, al heeft 'gewonnen' omdat ze alle protesten weerstaat. Verder wenst hij de zangeres succes en zegt Netanyahu dat zij "trots en indrukwekkend" Israël vertegenwoordigt.

Jubileum voor Griekenland

Griekenland deed 50 jaar geleden voor het eerst mee aan het songfestival. Dit jaar sturen ze Marina Satti, een zangeres die in eigen land al een tijd aan de weg timmert. Het liedje Zari is een combinatie van Griekse, Arabische en Balkanmuziek. Het begin van het optreden lijkt een filmpje op Tiktok, maar het mondt al gauw uit in een grote performance met veel dansmoves.

Albanië als tweede aan de beurt

Ook de kansen voor Albanië zijn klein. Het land maakte tijdens de repetities weinig indruk. Zangeres Besa houdt ervan om veel muziekgenres te combineren. De oorspronkelijke versie van het liedje Titan was in het Albanees, maar Besa hoopt met een Engelse versie meer mensen te bereiken.

Malta bijt het spits af

Malta mag als eerste. Sarah Bonnici vertegenwoordigt het eiland met het liedje Loop. Het is een kunst om zuiver te blijven zingen, want delen van lied ligt zangeres Sarah op het podium of op de handen en schouders van de dansers. Halverwege gaan ze geblinddoekt verder. Hoewel Malta een sterrenteam inschakelde om het liedje te schrijven, staat het land helemaal onderaan bij de bookmakers.

Parodie op winnend lied van vorig jaar

Presentatrices Petra Mede en Malin Åkerman brengen een parodie op het winnende lied van vorig jaar, Tattoo. De presentatrices zingen het lied tussen twee zonnebanken. Daarna verschijnen ze op het podium en heten iedereen welkom.

Joost Klein vol vertrouwen de tweede halve finale in: 'Ik ben geboren voor dit'

Joost Klein: 'Ik ben hiervoor geboren, ik heb er zin in'

Nog een paar minuten...

De tweede halve finale start om 21.00 uur. Zestien deelnemers strijden om tien plekken in de finale. Daarnaast treden ook Frankrijk, Italië en Spanje op. Zij zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale. Rond 23.10 uur worden de finalisten bekendgemaakt.

De Nederlandse (en Belgische) fans zijn vrolijk uitgedost

  • ANP
    Joost look-a-likes
  • ANP
    Oranjefan in Malmö
  • EPA
    Ook de blauwe vogel mag niet ontbreken

Aftellen naar de halve finale

In de Malmö Arena staat de halve finale op het punt van beginnen. Fans komen de zaal binnen. De ogen zijn vanavond vooral gericht op Israël, Zwitserland en onze eigen Joost Klein. Die drie staan al weken hoog op het lijstje van de bookmakers. Zwitserland staat momenteel tweede, Nederland is gezakt naar de zevende plaats.

Ruim 10.000 mensen op pro-Palestijnse demonstratie

Bij de pro-Palestijnse protestmars in Malmö zijn tussen de 10.000 en 12.000 mensen aanwezig, zegt de Zweedse politie. Vorige week liet de politie nog weten zo'n 40.000 mensen te verwachten.

Een tiental demonstranten was naar de ingang van Malmö Arena gelopen, waar de tweede halve finale vanavond plaatsvindt. Zij zijn afgevoerd door de politie. Ook verder van de ingang demonstreren mensen. Het zou volgens persbureau Reuters om zo'n vijftig mensen gaan. De politie heeft die groep omsingeld en weggeleid van het publiek.

Politie leidt demonstranten weg van Eurovisie Songfestival in Malmö

Ook pro-Israëlische demonstranten aanwezig

Naast de pro-Palestijnse demonstratie is er vandaag ook een pro-Israëlische demonstratie in Malmö. Volgens Zweedse media zijn daarbij aanzienlijk minder mensen aanwezig. De groep zwaait met Israëlische en Zweedse vlaggen en refereert aan de mensen die zijn gedood of gegijzeld bij de terreuraanval van Hamas op 7 oktober.

Pro-Israëlische betoging in Malmö

Pro-Palestijnse activisten zaal uitgezet bij laatste repetitie

Tijdens de laatste generale repetitie voor de tweede halve finale zijn enkele pro-Palestijnse activisten de zaal uitgezet. Tijdens de repetitie van Israël toonden ze een Palestijnse vlag, meldt de Zweedse krant Expressen. Ook werd de Israëlische zangeres Eden Golan opnieuw uitgejoeld.

Ymar en Thijs fietsen 700 kilometer om het Eurovisie Songfestival bij te wonen

Ymar (21) en Thijs (20) fietsen van Leeuwarden naar het Eurovisie songfestival in Malmö

'Nog nooit zoveel politie op één plek gezien'

Er is veel politie aanwezig in Malmö, meldt de Zweedse omroep SVT. "Ik heb nog nooit zoveel politie op één plek gezien", zegt een verslaggever. "Je kunt bijna geen straat inlopen zonder een politieagent te zien." Volgens de omroep zijn er ook gepantserde voertuigen aanwezig, vliegen er boven de stad een helikopter en drones in de lucht en zijn er meerdere sluipschutters opgesteld.

Duizenden mensen protesteren in het centrum van Malmö tegen Israël

Protest in Malmö tegen deelname Israël aan Eurovisie Songfestival

Israëlische Eden Golan over protestmars: 'Ik focus me op de muziek'

Eden Golan, de Israëlische inzending, zegt naar aanleiding van de pro-Palestijnse protestmars in Malmö dat ze zich vooral focust op de muziek en de positieve energie. "Er zijn zo veel mensen hier die mij steunen. Het is echt een eer om mijn land te kunnen vertegenwoordigen, zeker in deze tijden. Daar ben ik gefocust op."

Ook zegt Golan zich thuis te voelen in de Zweedse stad. "Ik ben met open armen ontvangen. Ik geniet van mijn tijd hier."

Joost Klein is klaar voor zijn optreden

Joost naar songfestivalarena: 'Het is heel vet'

Activist Greta Thunberg loopt ook mee met protestmars

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg heeft zich bij de pro-Palestijnse protestmars aangesloten. Ze steunt de oproep om Israël van het Eurovisie Songfestival te weren vanwege de oorlog in Gaza. "Jongeren nemen de leiding en laten de wereld zien hoe we hiermee zouden moeten omgaan", zegt Thunberg tegen aanwezige pers.

Israël dient klacht in

De Israëlische omroep KAN heeft een klacht ingediend over boegeroep dat gisteren te horen was tijdens het optreden van Israël in de generale repetitie. KAN wil dat de organisatie van het songfestival er alles aan doet om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Israël staat vanavond in de halve finale. Zangeres Eden Golan is als veertiende aan de beurt.

Demonstranten lopen door Malmö

Naar schatting enkele duizenden pro-Palestijnse demonstranten zijn begonnen aan hun protestmars door Malmö. Ze demonstreren tegen de deelname van Israël aan het songfestival.

Hoogtepunten eerste halve finale

Dit zijn de hoogtepunten van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival

Pro-Palestijns protest in Malmö

Op een plein in Malmö is een protest aan de gang tegen de deelname van Israël aan het Eurovisie Songfestival. Op beelden is te zien dat mensen met Palestijnse vlaggen zwaaien en borden omhooghouden met "Stop de genocide in Gaza".

Pro-Israëlische betogers houden om 18.00 uur een eigen demonstratie.

De demonstratie in Malmö

Alleen mensen thuis bepalen vanavond wie doorgaan

Nog even ter herinnering: vanavond krijgen we 19 landen live te zien. Dat is inclusief Frankrijk, Spanje en Italië, die al geplaatst zijn voor de finale van zaterdag. Alleen de telefonische stemmers (televoters) en stemmers via de songfestival-app bepalen vanavond wie er doorgaan. Pas in de finale gelden ook de stemmen van de vakjury's.

  1. Malta | Sarah Bonnici | Loop
  2. Albanië | BESA | Titan
  3. Griekenland | Marina Satti | Zari
  4. Zwitserland | Nemo | The Code
  5. Tsjechië | Aiko | Pedestal
  6. Frankrijk | Slimane | Mon amour
  7. Oostenrijk | Kaleen | We Will Rave
  8. Denemarken | SABA | Sand
  9. Armenië | LADANIVA | Jako
  10. Letland | Dons | Hollow
  11. Spanje | Nebulossa | Zorra
  12. San Marino | Megara | 11:11
  13. Georgië | Nutsa Buzaladze | Firefighter
  14. België | Mustii | Before The Party's Over
  15. Estland | 5MIINUST x Puuluup | (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
  16. Italië | Angelina Mango | La Noia
  17. Israël | Eden Golan | Hurricane
  18. Noorwegen | Gåte | Ulveham
  19. Nederland | Joost Klein | Europapa

De 'Big Five' niet in actie, hoe zat het ook alweer?

In de halve finales van dinsdag en vanavond strijden zes landen niet mee om een finaleplek. De zogenoemde 'Big Five' zijn namelijk altijd al zeker van een plek in de finale. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk hebben de grootste publieke omroepen van Europa. Ze betalen meer dan de andere landen waardoor zij altijd een plekje in de finale hebben. Wel zijn ze te zien tijdens de halve finales, zodat kijkers al een indruk krijgen van de nummers.

Als extra land dat gegarandeerd de finale haalt, komt daar jaarlijks de winnaar van het jaar ervoor bij. Dit jaar is Zweden dus automatisch door.

Twee protesten vandaag

In Malmö, de Zweedse stad waar het Songfestival dit jaar plaatsvindt, vindt rond 15.00 uur een betoging plaats tegen de deelname van Israël. Er worden duizenden betogers verwacht. Rond 18.00 uur wordt er een pro-Israëlisch protest gehouden.

Songfestival dit jaar onder hoogspanning

Nog nooit stond een editie zo onder hoogspanning als deze, zei NOS-redacteur Jorn Kompeer eerder deze week. Hij is in Malmö. "Wie deze dagen door de stad loopt, kan niet ontkomen aan de vele agenten die er patrouilleren en rondrijden, soms zelfs met politiebusjes die meer weg hebben van een oorlogstank."

"Hoe dichter bij de Malmö Arena - waar de show vandaan komt - hoe meer maatregelen. Zo geldt er rond de evenementenhal een vliegverbod en is er tijdelijk een systeem geïnstalleerd om drones weg te houden."

De maatregelen zijn genomen vanwege verhoogde dreiging, waar veel Europese landen al langer mee te maken hebben. Ook is deze editie voor veel mensen omstreden vanwege de oorlog in Gaza. Israël doet mee aan het evenement, maar critici vinden dit ongepast. Er worden veel protesten verwacht buiten de Malmö Arena, waar het evenement wordt gehouden. In de zaal zelf zijn regels aangescherpt. Het tonen van de Palestijnse vlag is nadrukkelijk verboden en de regisseurs is op het hart gedrukt ongeregeldheden buiten beeld te houden, mochten die er zijn.

Herzlich willkommen, bienvenue, welcome!

Welkom in het liveblog over de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. We houden je hier op de hoogte van alle optredens en de laatste ontwikkelingen. En natuurlijk lees je hier alles over de laatste voorbereidingen van Joost Klein.