Campinggasten in Etenaken stappen in busjes op weg naar een opvangplek
NOS NieuwsAangepast

Deel campinggasten mag weer terug, anderen moeten naar hoger gelegen plek

Nu het waterpeil in Limburg bij Etenaken weer zakt en het verderop in Meerssen minder hard stijgt dan verwacht, mogen de gasten van de twee campings die vanochtend vroeg in Etenaken werden geëvacueerd weer terug naar hun plek. Campinggasten van de twee campings in Meerssen wordt geadviseerd een hoger gelegen plek op het kampeerterrein te zoeken.

Vanochtend vroeg werden in Zuid-Limburg vanwege het hoge water de eerste twee campings geëvacueerd. De gasten werden rond 07.00 uur 's ochtends gewekt en opgeroepen te vertrekken. Omdat het water zich sneller verplaatste dan verwacht, werden ook de gasten van de twee campings in Meerssen verzocht te evacueren.

Volgens een van de geëvacueerde campinggasten was de evacuatie goed geregeld. Met bussen werden de kampeerders naar een nabijgelegen hotel gebracht. "Het is goed georganiseerd allemaal. Het is wat het is", zei de man vanochtend. "Ik hoop dat we vanmiddag weer lekker op onze camping zitten met een wijntje erbij." Vooralsnog lijkt het erop dat de man vanmiddag weer op zijn campingplek kan gaan zitten.

Hevige regenval

Het hoge water ontstond nadat in België vrijdag in korte tijd veel regen was gevallen. In de grensgemeente Voeren werd de situatie vannacht steeds nijpender. Door het vele water stonden de straten blank en liepen kelders onder. Mensen die niet op tijd hun huizen konden verlaten, werd dringend verzocht het in huis hogerop te zoeken.

De snelweg A2 is weer open nadat deze vannacht en vanochtend deels werd afgesloten vanwege de wateroverlast. Diep in de nacht was de weg bij de grens met België onbegaanbaar geworden vanwege het vele water.

In het begin van de nacht konden auto's het water nog net ontwijken:

A2 in Zuid-Limburg ondergelopen, auto gevonden in water

Op het spoor leidt het water nog wel tot problemen. Tussen Maastricht Randwyck en het Belgische Visé rijden er geen treinen, meldt de NS. Volgens het spoorwegbedrijf zal dit tot ongeveer zondagochtend 07.30 uur duren.

Inmiddels is ook het waterpeil in de Belgische gemeente Voeren weer gezakt en kunnen bewoners weer terugkeren naar hun huis. Wel vraagt de gemeente bewoners voorzichtig te zijn omdat niet al het water nog weg is.

  • Orange Media
    Een luchtfoto van de plaats Wijlre in Limburg
  • ANP
    Op de foto bij een afzetting in Etenaken
  • ANP
    Brandweer bij de rivier de Voer
  • Veiligheidsregio Zuid-Limburg
    De toegangsweg naar de campings is onbegaanbaar geworden
  • Veiligheidsregio Zuid-Limburg
    Wateroverlast Etenaken

In de nacht van vrijdag op zaterdag noemde de burgemeester van Voeren de overstromingen "erger dan in 2021". Daarmee verwees hij naar de grote watersnood in Europa, toen vele landen te maken kregen met hevige overstromingen. In België kwamen toen tientallen mensen om het leven.

De tijdelijke opvang die de Nederlandse gemeente Eijsden afgelopen nacht opende voor evacués uit België, heeft zijn deuren weer gesloten. Ook in de provincie Luik was de situatie "zeer moeilijk" en werd vannacht een rampenplan in werking gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl