Frankrijk viert een treffer tegen Nederland
NOS Sport

IJshockeysters beginnen WK met nederlaag tegen Frankrijk

De Nederlandse ijshockeysters hebben op het WK (divisie 1A, het tweede niveau) in het Oostenrijkse Klagenfurt hun eerste duel verloren. Frankrijk profiteerde op de juiste momenten en was uiteindelijk ruim te sterk: 5-1 (1-0, 3-1, 1-0).

De Nederlandse ploeg van bondscoach Marco Kronenburg zit bij het toernooi in een groep met twee loodzware tegenstanders. Na de openingswedstrijd tegen Frankrijk wacht Hongarije. Beide landen degradeerden vorig jaar uit het hoogste niveau en zijn op papier te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken.

Nederland verliest van Frankrijk in openingswedstrijd WK ijshockey

De Oranje-ijshockeysters hopen dat servet eens te ontstijgen. Vorig jaar liepen zij promotie mis op de laatste speeldag. Met de toevoeging van onder meer Julie Zwarthoed, vorig jaar afwezig op het WK, aan de aanvalslinie begon Nederland vol ambitie.

Oranje, de mondiale nummer 17, bood het hoger geklasseerde Frankrijk prima partij en overleefde tijdstraffen, maar verspeelde meerdere keren de puck rond het eigen verdedigingsvak. Dat bleek dodelijk tegen de snelle Françaises. Met nog anderhalve minuut op de klok in de eerste periode profiteerde Frankrijk voor het eerst via Jase Barbirati.

Prachtgoal Van Es

Vroeg in de tweede periode was het opnieuw raak. Oranje-goalie Eline Garbiele gaf ongelukkig een rebound weg, Margot Hout Marchand was er als de kippen bij voor de 2-0. Na de derde Franse treffer kwam de mooiste van de middag van de stick van Bieke van Nes. Zij maakte de 1-3, na een knappe actie van Zwarthoed achter het doel bij de boarding.

Van een aansluitingstreffer was geen sprake, want het duurde niet lang voor Frankrijk de marge weer herstelde. In de derde en laatste periode liep de score enigszins geflatteerd nog hoger op.

Maandagmiddag speelt Nederland de volgende groepswedstrijd tegen Hongarije. De bovenste twee ploegen uit de groep van zes maken de stap omhoog naar de hoogste divisie van het wereldkampioenschap. Het slechtste land degradeert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl