Wellink: DNB kon opsplitsen ABN niet tegenhouden

"Als ik maar een heel klein gaatje had gezien om nee te zeggen tegen de opsplitsing van ABN Amro, had ik dat gedaan." Dat zei president Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) vanochtend tegen de commissie-De Wit.

Instinctief verzette in 2007 alles in hem zich tegen het afgeven van een verklaring van geen bezwaar, maar volgens hem waren de risico's beheersbaar. "En het gaatje was er gewoon niet."

Zware voorwaarden Wellink voegde eraan toe dat De Nederlandsche Bank zich grote zorgen maakte over de gekozen constructie, maar dat hij ook veranderingen heeft afgedwongen en dat er ongekend zware voorwaarden aan de verklaring van geen bezwaar waren verbonden. "En als we op dat moment hadden geweten hoe de kredietcrisis zich zou ontwikkelen, hadden we natuurlijk een andere beslissing genomen."

De bankpresident zei verder dat hij veel meer informatie uit het buitenland had willen hebben. Hij sprak van een frustratie. "Er moet een Europese toezichthouder komen, die overal overheen kan kijken", vindt hij.

Niet rooskleurig Wellink reageerde sceptisch op de uitlatingen van ex-ABN Amro-topman Groenink dat het onthouden van een verklaring van geen bezwaar de staat 30 miljard aan staatssteun had kunnen besparen. Hij zei daarover dat ABN Amro een goede sterke bank is, maar zo rooskleurig als Groenink het voorstelde, was het bepaald niet.

Wellink werd ook ondervraagd over de Icesave-affaire. Hij sloot zich aan bij de woorden van maandag van directeur toezicht Schilder van De Nederlandsche Bank. Die zei dat de IJslandse collega's de situatie van moederbank Landsbanki te rooskleurig hebben voorgespiegeld en dat ze DNB hebben voorgelogen.

Het gespek van de commissie-De Wit met Wellink werd kort na het begin even onderbroken, toen journalist Micha Kat vanaf de tribune iets riep over de Bilderbergconferentie. Hij werd uit de zaal gezet. Wellink zei dat hij door Kat wordt achtervolgd.

Hekkensluiter De commissie-De Wit hoort nu minister Bos van Financiën. Hij speelde een centrale rol bij de overname van ABN Amro en Fortis Bank Nederland.

Bos is de hekkensluiter in deze ronde van openbare gesprekken, die drie weken heeft geduurd. De commissie-De Wit brengt eind maart of begin april rapport uit van haar bevindingen.

De verhoren zijn ook te volgen op het kanaal Politiek 24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl