NOS NieuwsAangepast

Kabinet geeft 300 ouders in zaak kinderopvangtoeslag compensatie

Het kabinet gaat 300 ouders compenseren die door de Belastingdienst ten onrechte zijn behandeld als fraudeurs van kinderopvangtoeslag. Zij krijgen alsnog hun toeslag, een financiële compensatie en immateriële schade vergoed.

Het is de bedoeling dat de ouders nog dit jaar hun geld krijgen. Staatssecretaris Snel: "Het geduld van deze ouders is lang op de proef gesteld. Ik betreur dat. De ouders zijn lang ten onrechte als fraudeur bestempeld en behandeld. Vandaag komt daar een einde aan."

Staatssecretaris Snel legt uit dat de nadruk door politieke en maatschappelijke invloed op fraudeurs lag en niet op goedwillende gezinnen:

Snel: politiek en maatschappelijk ging de aandacht naar fraudebestrijding

Gisteren concludeerde de commissie onder leiding van voormalig minister van Justitie Donner dat de Belastingdienst te streng was bij het beoordelen van een groep ouders in het zogenoemde 'CAF 11 dossier'.

Als de ouders ook maar iets niet goed hadden ingevuld, door slordigheid of onwetendheid, werden zij al verdacht van fraude. Ze kregen vaak niet precies te horen waarom, maar de gezinnen raakten wel hun kinderopvangtoeslag kwijt.

Door de terugvorderingen van de Belastingdienst van duizenden tot tienduizenden euro's kwamen veel gezinnen in financiële problemen. Er zijn zelfs gezinnen die 50.000 tot 100.000 euro schuld hebben.

Angela Sanches heeft een schuld van 100.000 euro door de zaak over de kinderopvangtoeslag. In deze video vertelt ze haar verhaal:

Gedupeerde kinderopvangtoeslag: 'Ik ben geen crimineel'

Het kabinet neemt nog geen besluit over de duizenden andere gezinnen die volgens commissie-voorzitter Donner hetzelfde is overkomen. Donner schatte in dat daar maar "enkele echte fraudeurs" tussen zitten.

Volgens staatssecretaris Snel gaat het om 9000 vergelijkbare zaken waarbij ouders op dezelfde manier door de Belastingdienst zijn behandeld. Hij bedankt deze ouders voor hun geduld maar zegt dat zij nog even moeten wachten tot ook hun zaken zijn behandeld.

Deze ouders krijgen dezelfde regeling als de 300 ouders van vandaag, zegt Snel. "En dat zullen we zo snel mogelijk doen." Het advies van de commissie-Donner over de vergelijkbare zaken wordt voor 31 december verwacht.

Iedereen die er recht op heeft gaat compensatie krijgen, belooft de staatssecretaris:

Snel: duizenden andere gezinnen krijgen zelfde compensatie

Een advocaat die sinds 2014 tientallen gedupeerde families bijstaat reageert blij op de toezegging van Snel. "Maar de details moet ik goed op een rij gaan zetten. Want ik zie wel haken en ogen aan zijn uitspraak", zegt advocaat Eva Gonzalez Perez.

Ze zegt dat ze gekke dingen heeft meegemaakt in de zaak tegen de Belastingdienst. "De institutionele vooringenomenheid leidde tot manieren van behandelen die ronduit bizar waren. Telefoons werden bij mij op de hoorn gegooid, medewerkers liepen weg, ze deden denigrerend of ze deden deze gesprekken af met de opmerking dat ik het niet zou snappen. Ik heb dit nog nooit meegemaakt", zegt Gonzalez Perez.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl