Nienke Brinkman
NOS Sport

Brinkman gaat in Hamburg voor laatste kans op olympisch startbewijs marathon

Nienke Brinkman grijpt zondag in Hamburg de laatste kans aan om een startbewijs voor de olympische marathon van Parijs te bemachtigen. De 30-jarige atlete maakte dat woensdag bekend.

In de Duitse havenstad moet Brinkman onder de limiet van 2.26.50 lopen. Haar persoonlijk record staat sinds de Rotterdam Marathon van 2022 op 2.22.51, waarmee ze destijds het Nederlands record op haar naam zette.

Na 30 april is het niet langer mogelijk een gooi te doen naar een startbewijs voor Parijs 2024. Ook komt Brinkman niet in aanmerking om zich via de ranking te kwalificeren.

Atlete Nienke Brinkman

Brinkman kampte een jaar lang met een hardnekkige beenblessure. Haar begeleidingsteam zette vandaag na een laatste test van veertig minuten, deels op wedstrijdsnelheid, het licht op groen. "Het doel in Hamburg wordt puur en alleen het lopen van de limiet", verduidelijkte haar manager Valentijn Trouw.

Race tegen klok

Dat Brinkman in Hamburg aan de start verschijnt is de uitkomst van een race tegen de klok, aldus Trouw. Brinkman wilde aanvankelijk vorig jaar oktober in Amsterdam voldoen aan de olympische richttijd. Een stresshaard in haar kuit weerhield de atlete ervan in de hoofdstad aan de start te verschijnen. De marathon van Valencia werd eind 2023 om dezelfde reden van het programma geschrapt.

Ook pogingen om dit jaar onder de limiet te duiken strandden als gevolg van die blessure. Zes weken geleden werd besloten Brinkman versneld klaar te stomen voor de marathon van Hamburg. Bij die poging in anderhalve maand tijd terug op het vereiste niveau te komen liep de atlete een irritatie op aan haar pees, die haar er evenwel niet van weerhoudt zondag "alles op alles" te zetten.

Alternatieve trainingen

Die kwetsuur kwam indirect voort uit de alternatieve fietstrainingen waarmee Brinkman zich de laatste tijd in vorm hield. Conditioneel is de atlete dik in orde, verzekerde Trouw. "Als ze leert sturen, kan ze in het vrouwenwielrennen zo meekomen in het peloton. Qua fitheid is ze klaar voor het lopen van de limiet. Het probleem is dat ze in de trainingen relatief weinig heeft gelopen. De vraag is nu hoe haar lichaam straks reageert op de fysieke impact die het lopen van een marathon heeft op haar pezen."

Brinkman dook twaalf maanden geleden al ruimschoots onder de olympische richttijd. In Boston kwam ze, tijdens de vierde marathon uit haar loopbaan, in 2,24.58 over de finish. Ofschoon de Atletiekunie haar aanvankelijk een startbewijs voor Parijs toezegde, bleek Brinkmans tijd daags na de wedstrijd toch niet valide.

Volgens de reglementen van de mondiale koepel World Athletics is een record of kwalificatietijd namelijk pas geldig wanneer de afstand tussen start en finish hemelsbreed niet meer dan de helft van de wedstrijdafstand is. Daarnaast liep het parcours in Boston in totaal 140 meter naar beneden. Het totale hoogteverschil mag reglementair niet mee dan één meter per kilometer bedragen.

Beenblessure

Na Boston kampte Brinkman lange tijd met een hardnekkige beenblessure. Die kwetsuur weerhield haar er sindsdien van om te starten in een marathon. Woensdag legde Brinkman met succes een laatste test af die moest uitwijzen of het verantwoord is in Hamburg van start te gaan.

In Parijs kan Brinkman de derde Nederlandse worden die op de slotdag van het olympisch atletiektoernooi van start gaat op de klassieke afstand van 42.195 meter. Hoeveel atleten van TeamNL daadwerkelijk lopen in Parijs, is vooralsnog onduidelijk.

Nederland wordt in ieder geval vertegenwoordigd door Anne Luijten. De tweevoudig nationaal kampioene liep vorig jaar tijdens de marathon van Amsterdam een tijd van 2.26.36. Eerder deze maand prolongeerde ze haar Nederlandse titel. In Rotterdam kwam ze tot 2.28.47.

Laat besluit

Of Sifan Hassan de marathon opneemt in haar olympische programma is nog niet duidelijk. Met 2.13.44 heeft de in Ethiopië geboren atlete de tweede tijd ooit gelopen achter haar naam. Pas vlak voor de Spelen besluit Hassan of ze start op de marathon of de voorkeur geeft aan het baanprogramma. Daar kan ze kiezen uit de 1.500, 5.000 en 10.000 meter. Een andere mogelijkheid is dat Hassan een deel van het baanprogramma combineert met de marathon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl