NOS NieuwsAangepast

UPS neemt TNT Express over

Pakjesbezorger TNT Express wordt overgenomen door zijn Amerikaanse concurrent UPS. UPS betaalt 5,2 miljard euro voor het Nederlandse bedrijf.

Het is de grootste overname van een Nederlands beursgenoteerde onderneming sinds de voedingsproducent Numico in 2007 werd ingelijfd door Danone.

Vorige maand werd bekend dat UPS en TNT met elkaar in gesprek waren. Het eerste bod dat het Amerikaanse concern uitbracht, werd door TNT als onvoldoende afgewezen. De afgelopen weken verdubbelde onder invloed van de mogelijke overname de beurskoers van TNT.

Gesplitst

Het bedrag waarvoor TNT wordt overgenomen, ligt iets boven het bod van februari. Per aandeel betalen de Amerikanen 9,50 euro. De beurskoers van TNT was afgelopen vrijdag 9,35 euro. De gezamenlijke omzet van UPS en TNT is 45 miljard euro per jaar.

Het van oorsprong Australische bedrijf TNT Express kwam in 1996 in Nederlandse handen, nadat het was overgenomen door KPN. Twee jaar later ging TNT zelfstandig verder met onder meer de postbezorging van de voormalige PTT. Vorig jaar werd het bedrijf gesplitst in het matig presterende Postnl en het winstgevende TNT Express.

UPS (United Parcel Service) is de grootste pakjesbezorger ter wereld met 400.000 werknemers en 4 miljard bezorgde pakjes per jaar. TNT heeft 75.000 mensen in dienst en bezorgt 230 miljoen pakjes per jaar en is de grootste op de zakelijke markt in Europa.

Keulen

Er is weinig overlap in de activiteiten. UPS is groot in de VS en van daaruit in de rest van de wereld, voor TNT is Europa de thuismarkt. Ook heeft TNT activiteiten in China, India en Brazilië.

Postnl, dat 30 procent van de aandelen TNT bezit, heeft laten weten met het bod in te stemmen. De overname levert Postnl zo'n 1,5 miljard euro op.

De vakbond FNV Bondgenoten houdt er rekening mee dat de overname leidt tot het schrappen van arbeidsplaatsen. In het bijzonder maakt de bond zich zorgen over het distributiecentrum van TNT in Luik. Dat ligt zo dicht bij het distributiecentrum van UPS in Keulen dat een samenvoeging niet is uitgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl