Marta in het Braziliaanse elftal
NOS Voetbal

Braziliaanse voetbalster Marta (37) voor zesde keer naar WK: 'Ze is de koningin, een icoon'

De Braziliaanse voetbalster Marta is door bondscoach Pia Sundhage geselecteerd voor het Braziliaanse elftal voor het wereldkampioenschap voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland. De 37-jarige aanvalster zal voor de zesde keer gaan meedoen aan het WK.

Cristiane, een ander blikvanger van de Braziliaanse selectie, is door de Zweedse bondscoach niet opgenomen in de selectie en blijft op vijf WK-deelnames steken.

Niet zeker van basisplek

Marta, tegenwoordig uitkomend voor het Amerikaanse Orlando Pride, speelde 175 interlands en maakte daarin 115 doelpunten. Ze werd zes keer uitgeroepen tot voetbalster van het jaar, maar wist met Brazilië nog nooit de wereldtitel te veroveren.

De bondscoach zei dat ze niet kan garanderen dat Marta, die nog herstellende is van een knieblessure, vanaf het begin zal spelen. "Marta is de koningin, ze is een icoon. Alleen al bij haar in de buurt zijn is besmettelijk", zei Sundhage.

"Of ze in de basis zal staan weet ik nog niet. Ze zal de rol spelen die ik haar geef en ik ben ervan overtuigd dat ze het goed zal doen."

2003: Marta viert haar treffer in het Braziliaanse shirt met Formiga

Het recordaantal WK-deelnames staat op naam van Marta's trouwe adjudante Formiga. De controlerende middenveldster speelde in 2019 in Frankrijk haar zevende wereldkampioenschap.

Twee jaar later zette Formiga op 43-jarige leeftijd een punt achter haar loopbaan. Ook de Canadese Christine Sinclair (40) en de Nigeriaanse Onome Ebi (40) zullen net als Marta voor de zesde keer aantreden op het WK.

Frankrijk, Jamaica en Panama

De Braziliaanse voetbalsters beginnen deze week met een trainingskamp en spelen nog een oefeninterland tegen Chili, voordat ze naar Australië afreizen. Brazilië neemt het in de groepsfase op tegen Frankrijk, Jamaica en Panama. Het WK begint op 20 juli.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl