Verhalenavond in het Fries Verzetsmuseum
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

20.000 luisteraars bij verhalenavond Friesland

In Friesland hebben gisteravond naar schatting 20.000 mensen in de hele provincie geluisterd naar elkaars verhalen. Bij de tweede editie van de verhalenavond werden zo'n 350 verhalen verteld in 76 dorpen en steden.

David Lelieveld van de organisatie is blij: "De lat lag hoog na het succes van vorig jaar. Maar de sfeer en opkomst lijken opnieuw geweldig te zijn geweest", zegt hij tegen Omrop Fryslân.

De verhalenavond is gebaseerd op de Winterjûnenocht. Dat is een traditie uit de 19e eeuw die vorig jaar opnieuw werd geïntroduceerd als onofficiële opening van Leeuwarden Culturele Hoofdstad.

Mensen zoeken elkaar op in woonkamers en musea om zelfverzonnen verhalen, sprookjes, legendes of historische verhalen te vertellen. Aan de eerste editie deden bijna driehonderd particulieren en vijftig musea mee aan het evenement.

Niawier was dit jaar het dorp met de meeste verhalen per inwoner: vijf verhalen op 390 mensen. In Leeuwarden werden op 35 locaties allerlei verhalen verteld.

"Mooi om te zien is dat diverse straten, buurten en dorpen de avonden gezamenlijk hebben opgepakt", zegt Lelieveld. "Dan was er een sfeervolle vertelplek met meerdere vertellers of was juist een soort verhalenroute georganiseerd."

Het is de bedoeling dat er volgend jaar weer een verhalenavond komt. "Of een traditie geboren is? Daar heeft dit evenement wel alle eigenschappen voor. Ik hoop het", zegt Lelieveld.

Advertentie via Ster.nl