Boerenprotest in de gemeente Lochem
NOS Nieuws

Boeren boos omdat kabinet 'zelfs nu stikstofmaatregelen wil doordrukken'

Het Landbouw Collectief heeft het overleg met het kabinet over de stikstofmaatregelen opgeschort na een overleg met minister Schouten vanmorgen. Volgens de boeren is dat overleg "zwaar teleurstellend" verlopen.

Het collectief, waarin veel land- en tuinbouworganisaties vertegenwoordigd zijn, stelt dat de minister de stikstofaanpak wil doordrukken en dat "alle goede ideeën vanuit de sector juridisch lam worden geslagen".

Volgens de boeren hebben ze tijdens de coronacrisis wel wat anders aan hun hoofd dan stikstof. De minister wil volgens hen haar plannen doorzetten, zelfs nu door de coronacrisis "de stikstofconcentratie in de lucht sterk is gedaald" en "de voedselvoorziening crucialer is dan ooit".

Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief

Het Landbouw Collectief haalt met name uit naar minister Schouten en benadrukt dat premier Rutte vanmorgen "om begrijpelijke redenen" niet bij het overleg kon zijn. "In niets lijkt het erop dat de minister tot reële oplossingen wil komen".

Schouten zegt in een reactie dat ze het betreurt dat het collectief de gesprekken met het kabinet voorlopig staakt. Het kabinet blijft volgens haar doorwerken aan een gedegen stikstofaanpak en zal de Tweede Kamer hierover binnenkort informeren.

Het kabinet sluit volgens haar niet de ogen voor de financiële problemen die de landbouwsector door de coronacrisis heeft. Ook de landbouw zal zoveel mogelijk worden ondersteund. Verder zegt ze dat het kabinet bij de stikstofaanpak wel degelijk zoveel mogelijk aansluit bij ideeën die de sector zelf heeft voorgesteld.

Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief gooit de deur niet helemaal dicht. Hij blijft openstaan voor overleg met de minister. "Maar dat vraagt van haar wel een fundamenteel andere opstelling dan we nu al een half jaar ervaren", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl