De skyline van Sunny Isles Beach, zoals 'Klein Moskou' officieel heet
NOS Nieuws

Klopjacht op rijke Russen in de VS geopend

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

Op de ramen van een makelaarskantoor staan advertenties in het Russisch en in een restaurantje is het Russisch de voornaamste taal. "Zoek je Russen? Kijk daar, en daar, en daar," wijst de ober om zich heen "Jullie zijn naar de juiste plek gekomen."

Welkom in 'Klein Moskou', net als in de stad waaraan deze wijk zijn bijnaam te danken heeft, komt de Russische elite hier graag samen. Anders dan in de Russische hoofdstad bestaat 'Klein Moskou' uit hoge, luxe torenflats aan een dunne strook strand in het zonnige Miami, Florida.

"Daar aan de rechterkant wordt de Porsche Toren gebouwd, waar je je auto mee naar boven kunt nemen in de lift, zodat je hem naast je appartement kunt parkeren". Makelaar Kirill Kokarev zoeft langs de palmbomen over de boulevard tussen de duurste stukjes onroerend goed in de VS. Hij kan niet bevestigen of 11 appartementen inmiddels in de verkoop zijn gezet door Russische eigenaren.

Zelf verhuisde Kirill 23 jaar geleden als 14-jarige jongen van Rusland naar de VS. Nu is hij makelaar in het topsegment in Sunny Isles Beach, zoals 'Klein Moskou' eigenlijk heet. Zijn afkomst helpt hem bij het binnenhalen van veel Russische klanten.

Warm paradijs

"Toen de Russen eind jaren 90 flink geld begonnen te verdienen vroegen ze zich ook af waar kunnen we ons geld het best en veiligst investeren? Hun oog viel op Sunny Isles Beach. Binnen 11 uur staan ze vanuit het koude Moskou in het warme paradijs van Miami."

Kokarev schat dat tot 2014 zo'n 30 tot 40% van de luxe appartementen in handen was van welvarende Russen. Na de annexatie van de Krim en de daaropvolgende sancties kwamen veel Russen niet meer terug. "Sinds de Amerikaanse ambassade in Rusland is gesloten kunnen ze hun visa, die maar 3 jaar geldig waren, niet meer verlengen. Daarvoor moeten ze via Polen en dat is nu al helemaal uitgesloten."

Het aantal Russische klanten neemt al jarenlang af en volgens de laatste cijfers is er sinds de inval in Oekraïne 9% meer onroerend goed op de markt gekomen in Sunny Isles Beach. Makelaars zien een verhoogde activiteit op de huizenmarkt.

Makelaar Kirill Kokarev

"Mensen moeten verkopen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien" zegt Kokarev. "Als ze banden hebben met de kring rond het Kremlin en mogelijk onder de sancties vallen dan is dat nog een hele andere zaak."

Na de aankondiging van president Biden dat er beslag kan worden gelegd op eigendommen, jachten en onroerend goed van rijke Russen riep het Amerikaanse ministerie van Justitie afgelopen week de taskforce 'KleptoCapture' in het leven. Ook stelde de G7 een internationale taskforce in, waarbinnen justitiële en financiële opsporingsdiensten samenwerken om de miljarden van de oligarchen op te sporen.

De machtigste oligarchen hebben hun geld weggezet in de hele Verenigde Staten. Zo is naast Miami ook 'Billionaires Row' op Manhattan, ten zuiden van Central Park in New York, zeer gewild bij de rijkste Russen. Maar ook in staten als Californië en Colorado hebben de magnaten hun miljarden geïnvesteerd.

Dat de grond de Russische elite inmiddels warm onder de voeten wordt laat ook in Manhattan zijn sporen na. Volgens een New Yorkse makelaar deden Russische klanten alleen vorige week al 50 tot 70 panden in de stille verkoop via zogenoemde 'Whisper Listings'.

Daarbij worden de panden niet op de markt gebracht, maar probeert een makelaar via zijn of haar netwerk te kijken of er belangstelling voor is. Zo wordt de verkoopprijs niet openbaar en komen er geen foto's online. Dat betekent extra privacy, en voor overheidsinstanties wordt het lastiger om zo'n transactie te traceren.

"Omdat ze weten dat ik Russisch ben krijg ik genoeg telefoontjes uit New York of ik wil uitkijken naar een mooie deal in mijn kringen", zegt ook makelaar Korakov in Little Moscow in Miami.

"Ik weet zeker dat er veel op de markt zal komen. Maar ik geloof dat iedereen op dit moment nog te veel in shock is, dat niemand dit heeft zien aankomen, ook niet de mensen van wie ik dacht dat ze op alles voorbereid zouden zijn. Niemand had hier een noodplan voor klaarliggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl