Werkdruk en prestatiedrang: 1,3 miljoen werknemers met burn-outklachten

Stress op het werk groeit. Steeds vaker draait het om presteren, om sneller en efficiënter werken. 1,3 miljoen werknemers hebben last van burn-outverschijnselen. Jaarlijks verzuimen werknemers 11 miljoen dagen als gevolg van werkstress. Werkgevers kost het verzuim inmiddels 2,8 miljard euro, 300 miljoen meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit onderzoek van TNO.

Werkstress neemt al jarenlang toe en heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018 van TNO en CBS blijkt dat 17,3 procent van alle werknemers in Nederland ernstige burn-outklachten heeft, vooral jonge mensen tussen 25 en 34 jaar.

Zie in de slider hieronder hoe je werkstress herkent en wat jij of je werkgever eraan kunt doen. We spraken hiervoor met psycholoog Thijs Launspach en oprichter van het platform Jong Burn-out Nienke Thurlings.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Bij een derde van het ziekteverzuim op het werk wordt werkdruk of werkstress als reden gegeven. Weinig zelfstandigheid, hoge taakeisen en ongewenst gedrag van klanten, patiënten of leerlingen worden vaak genoemd als stressbronnen.

De werkstress is het hoogst in het onderwijs, de ict-sector, de zakelijke dienstverlening en de industrie. De werk-gerelateerde gezondheidskosten bedragen in 2017 8,7 miljard euro; daarvan is 4,7 miljard euro het gevolg van mentale en psychische gezondheidsrisico's.

De 23-jarige Jip zit met een burn-out. In onderstaande video vertelt ze daarover:

'Ik raakte zo in paniek'

Chronische stress leidt tot verlies van concentratie, vermoeidheid, fouten maken, ophopende spanningen en tot gezondheidsklachten. Op dit moment is 43 procent van de instroom in de ziektewet het gevolg van psychische aandoeningen waar werkstress een rol in speelt.

Werk en privé lopen bovendien steeds vaker door elkaar. Je neemt werk mee naar huis, je bent continu bereikbaar en smartphone en e-mail werken 24/7. En thuis wacht doorgaans ook een druk sociaal leven en de zorg voor huishouden en kinderen. Een burn-out door het werk vertaalt zich in slapeloze nachten en vermoeidheid wat thuis voor nog meer stress zorgt.

Psycholoog en burn-out ervaringsdeskundige Nienke Thurlings helpt nu cliënten met dezelfde problemen.

Volgens TNO moet de werkstress aan twee kanten aangepakt worden. Aan de ene kant door bij de bron de werkbelasting te verlagen en aan de andere kant bij de werknemer de veerkracht en belastbaarheid te vergroten. Op het werk spelen naast het soort bedrijf en baan de werkprocessen, cultuur, het leidinggeven en mate van autonomie een belangrijke rol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl