David Sassoli
NOS NieuwsAangepast

Voorzitter van Europees Parlement David Sassoli (65) overleden

De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, is overleden, meldt zijn woordvoerder op Twitter. Sassoli lag sinds eind vorige maand in Italië in het ziekenhuis vanwege een ernstige afwijking aan zijn immuunsysteem.

In september vorig jaar werd Sassoli opgenomen vanwege een ernstige longontsteking. In november ging hij weer aan het werk, maar op 26 december ging hij opnieuw het ziekenhuis in.

De 65-jarige Italiaan was sinds juli 2019 voorzitter van het Europees Parlement. De sociaaldemocraat zat sinds 2009 in het Europees Parlement voor de fractie van Socialisten en Democraten (S&D). Daarvoor werkte hij in de journalistiek.

Sassoli had vorige maand aangekondigd zich niet verkiesbaar te stellen voor een nieuwe termijn als parlementsvoorzitter. Er was al voorzien dat het parlement deze maand een nieuwe voorzitter zou kiezen.

Voorvechter voor democratie

Tijdens zijn afwezigheid werd Sassoli vervangen door eerste vicevoorzitter Roberta Metzola uit Malta. Zij schrijft diepbedroefd te zijn door zijn overlijden. "Europa heeft een leider verloren, ik ben een vriend verloren en de democratie een voorvechter."

De verwachting is dat Metzola hem na de verkiezingen van volgende week opvolgt.

PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius was fractiegenoot van Sassoli. Zij noemde hem in het NOS Radio 1 Journaal een superfijne collega, maar ook een strijder voor de positie van het Europees Parlement. "Toen de regeringsleiders besloten een coronaherstelfonds in het leven te roepen, heeft hij zich enorm hard gemaakt dat er ook democratische controle vanuit het Europees Parlement op dat herstelfonds kon plaatsvinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl