NOS Sport

Oppermachtig Dynamo verovert vijftiende volleybaltitel met derde zege op Orion

Volleyballers Dynamo overklassen Orion in strijd om landstitel

De volleyballers van Dynamo zijn op imposante wijze landskampioen geworden. In de play-offs om de landstitel tegen Orion won de ploeg uit Apeldoorn het derde duel met 3-1 (25-20, 24-26, 25-15, 25-16) en mag zich voor de derde keer op rij (en vijftiende in totaal) de beste van Nederland noemen.

Orion begon als favoriet aan de best-of-five-serie, maar bleek niet opgewassen tegen de jonge ploeg van Redbad Strikwerda. De coach - die voor de negende keer landskampioen werd - zag zijn ploeg in drie wedstrijden slechts één set afstaan.

Strikwerda vond deze titel de bijzonderste uit zijn succesvolle trainersloopbaan. "Wij zijn begonnen met een volledig andere groep, met vijf andere basisspelers dan vorig jaar. We hebben helemaal opnieuw moeten bouwen."

Bovendien ging hij de play-offs in zonder zijn twee meest ervaren spelers. "Daar hebben we een oplossing voor gevonden. Het is ongelooflijk dat deze groep dat geflikt heeft en dit is ook gewoon terecht."

Bekijk hieronder de reacties van coach Redbad Strikwerda en spelerverdeler Joris Berkhout van Dynamo:

Dynamo sloeg in de eerste set een gaatje (14-11), maar Orion knokte zich terug naar een gelijke stand. Tegen het einde van de set pakte Dynamo weer twee punten voorsprong (19-17) en liep uit naar 24-20.

Het eerste setpoint werd nog weggewerkt, maar na een lange rally ramde Yannick Bak de eerste set binnen voor Dynamo.

Eerste en enige set

In de tweede set sloeg Orion al vroeg een gaatje en liep uit naar 14-9, toen Dynamo met drie punten op rij de thuisploeg onder druk zette. Het werd 19-19 en het publiek kreeg een spannende slotfase voorgeschoteld.

Orion had daarin als eerste het initiatief en kwam via een controversieel punt op een 22-19 voorsprong. Dynamo knokte zich opnieuw langszij en daarna ging het tot 23-23 gelijk op.

Een eerste setpoint voor Orion werd nog weggewerkt door Dynamo, maar bij het volgende sloeg Jasper Wijkstra het beslissende punt binnen en zo had Orion - voor het eerst deze finalereeks - een set te pakken.

Dynamo dendert door

Als die setwinst hoop op een ommekeer had aangewakkerd aan de kant van de Doetinchemmers, was die snel vervlogen. Dynamo kwam vroeg in de derde set op voorsprong, bouwde die uit tot liefst tien punten en won met 25-15.

Dynamo blaakte van het zelfvertrouwen, terwijl bij Orion het geloof in een goede afloop weg leek te zijn. De vierde set was dan ook geen moment echt spannend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl