NOS Sport

Voor alleskunner Pieterse moet de Tour nog even wachten: 'Focus op Spelen in Parijs'

Voor alleskunner Pieterse moet de Tour nog even wachten: 'Focus op Spelen in Parijs'

Aan de muur bij de familie Pieterse in Amersfoort pronken vijf kampioenstruientruien. De laatste veroverde de 21-jarige Puck Pieterse afgelopen zondag, toen ze bij bij haar debuut in een elite-wereldbekerwedstrijd op de mountainbike verrassend naar de winst reed.

Veldrijden, mountainbiken, koersen op de weg: Pieterse kan en doet het allemaal. Na haar overwinning in het Tsjechische Nove Mesto, waar Pieterse na een spannend duel wereldkampioen Pauline Ferrand-Prévot versloeg, hoort de renster van Alpecin-Deceuninck in een klap ook bij de wereldtop in het mountainbiken.

Olympische medaille?

Dat komt goed uit, want Pieterse hoopt volgend jaar mee te mogen doen om de medailles bij de olympische mountainbikerace in Parijs. "Ik dacht in eerste instantie dat het misschien te vroeg zou komen. Tot een jaar geleden ging het me puur om daar te komen. Misschien ga ik nu wat meer nadenken over wat er daar mogelijk is qua uitslag. Ideaal scenario ga je daar natuurlijk met een medaille naar huis", zegt Pieterse twee dagen na haar verrassende wereldbekerzege.

"Tot die tijd wil ik gewoon constant blijven rijden. En ik hoop dat ik nog een beetje sterker kan worden, want dat is wel nodig als je daar goed wil presteren."

Pieterse verrast met zege bij wereldbekerdebuut op de mountainbike

Dankzij haar overwinning in de wereldbeker is Pieterse al goed op weg om de nominatie voor de Spelen van volgend jaar in Parijs binnen te halen. Maar zeker van haar plek is ze nog niet. De concurrentie is namelijk hevig.

"Het is nu afwachten wie zich nog meer nomineren. We zijn ondertussen met zo veel goede Nederlandse dames: Anne Terpstra, Anne Tauber, Fem van Empel... En misschien zijn er zelfs ook nog andere Nederlandsen die dat kunnen."

Wel heeft de Amersfoortse dankzij haar overwinning al een streepje voor. "De andere dames moeten nu eigenlijk echt ook op het podium rijden om die nominatie van mij af te pakken."

Ook op de weg maakte Pieterse dit seizoen al grote indruk; in de Strade Bianche, haar eerste grote koers op WorldTour-niveau, werd ze meteen vijfde. Maar haar ambities voor een derde discipline heeft ze voorlopig even in de ijskast gezet.

De Tour de France, die twee weken voor het WK mountainbike verreden wordt, staat daarom ook nog niet op haar planning. "Het zat wel een beetje in mijn hoofd dat het misschien wel zou kunnen. Maar ik heb dusdanig een doel gemaakt van het mountainbiken dat het zonde is om daar iets te riskeren."

De gele -, groene -, witte - of bollentrui zal dit jaar dus nog niet aan de muur komen te hangen in Amersfoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl