Mathieu van der Poel in actie tijdens de Olympische Spelen in Tokio
NOS Sport

Van der Poel naar WK mountainbike met oog op Spelen: 'Mathieu heeft ambities'

De KNWU heeft de selectie voor de WK mountainbiken in Glasgow bekendgemaakt. Bondscoach Gerben de Knegt heeft bij de mannen gekozen voor Mathieu van der Poel en Milan Vader. De wedstrijd staat voor zaterdag 12 augustus op het programma.

Het betekent een vol programma voor Van der Poel, die een week eerder als kopman aan het WK op de weg meedoet. Die koers wordt eveneens in Glasgow verreden. "Dat is voor ieder ander godsonmogelijk, maar Mathieu heeft het vaker gedaan" zegt De Knegt in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. Hij erkent wel dat het geen "ideale voorbereiding" is voor Van der Poel.

Toch is het volgens De Knegt wel "het proberen waard". Zeker met het oog op de Spelen. De twee best geklasseerde landen op de WK die nog geen startbewijs hebben veroverd, krijgen een ticket voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

De Knegt vertelt dat het niet duidelijk is waar de Nederlanders moeten eindigen om een ticket te veroveren. "Maar dit is met name voor Mathieu van der Poel, die natuurlijk in het verleden bewees met de top mee te kunnen doen, de meest reële kans om kwalificatie af te dwingen."

Van der Poel zal wel achteraan moeten starten, aangezien hij geen UCI-punten heeft verzameld. Dit komt doordat Van der Poel zich de laatste tijd richt op het wegwielrennen. Ook Vader start niet bij de voorste renners. "Het zal niet makkelijk worden", denkt De Knegt.

Tweede WK

De liefde van Van der Poel voor het mountainbiken was al langer bekend. In 2018 werd hij derde bij zijn eerste en tot nu toe enige deelname aan de wereldkampioenschappen.

Twee jaar geleden deed hij ook mee aan de olympische wedstrijd in Tokio, maar daar moest hij opgeven na een valpartij. Vorig jaar sloeg hij een jaar over en richtte hij zich op het wegseizoen. De Knegt benadrukt dat Van der Poel nog steeds ambities op de mountainbike heeft.

Puck Pieterse verkeert momenteel in goede vorm

Bij de vrouwen heeft De Knegt gekozen voor Anne Terpstra, Anne Tauber en Puck Pieterse, die dit seizoen al veel indruk maakte met meerdere zeges op de mountainbike en onder de Europese titel voor zich opeiste. De Knegt wil de druk bij haar niet opvoeren. "Ze kan zeker wereldkampioen worden, maar ze is ook nog jong. Haar seizoen is al geslaagd."

Fem van Empel is niet opgeroepen. "Fem is een tijdje niet fit geweest en wil zich nu rustig voorbereiden op het veldrijdseizoen dat in het najaar begint."

"Bij de vrouwen is olympische kwalificatie geen item meer en richten we ons puur op een topresultaat. De drie vrouwen rijden ook de shortrace, wat betekent dat we niet aan de mixed relay meedoen. Dat zou het programma te vol maken voor hen.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl