Jasper Philipsen
NOS Wielrennen

Milaan-Sanremo-winnaar Philipsen ook snelste in Brugge-De Panne

De 48ste editie van Classic Brugge-De Panne is - net als vorig jaar - een prooi geworden voor Jasper Philipsen. De Belg van Alpecin-Deceuninck, die afgelopen zaterdag Milaan-Sanremo op zijn naam bracht, was na een kleine 200 kilometer koers de snelste in de massasprint.

Het was voor de rasspurter geen vlekkeloze sprint. Hij moest van ver komen en werd ook nog gehinderd door Tim Merlier. Op de snelheid van Philipsen stond echter geen maat.

De verongelijkte Merlier - de sprinter was woedend op zijn duwende landgenoot - werd tweede, Danny van Poppel eindigde als derde in de eendagswedstrijd, die tot 2018 als de Driedaagse van De Panne-Koksijde op de kalender stond.

Niet cadeau

Direct vanuit de start gingen Luca De Meester, Victor Vercouillie en Thomas Gachignard ervandoor. Met permissie van het peloton dat het trio een voorsprong van uiteindelijk ruim acht minuten gunde. Dat was na zo'n 30 kilometer, waarna de marge langzaam maar zeker terugliep.

Met nog 80 kilometer te gaan was het verschil gehalveerd. Het peloton hield er flink de vaart in, maar kreeg het niet cadeau van de drie koplopers. Bij het ingaan van de laatste van drie plaatselijke ronden van 44 kilometer was het gat nog 1.45 minuut.

Thomas Gachignard

Terwijl de meute naderbij kwam, nam Gachignard met nog zo'n 25 kilometer voor de wielen afscheid van zijn medevluchters. Zijn solopoging was echter ook gedoemd te mislukken onder het geweld van de sprintersploegen achter hem.

Het peloton liet de Fransman een tijdje zijn moedige gang gaan, maar hield hem binnen schootsafstand. Met nog tien kilometer te gaan was dan ook Gachignard eraan voor de moeite en ging het peloton op weg naar de verwachte massasprint.

Valpartij

Snelle finisher Van Poppel raakte kort daarop in de berm en moest eerst in de achtervolging en vervolgens zich door het peloton naar voren wurmen.

Een valpartij in de laatste kilometer zorgde voor een breuk in het peloton, waardoor onder anderen Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Arvid de Kleijn kansloos werden voor de zege.

Van Poppel, die onderweg te horen had gekregen dat zijn Bora-kopmannen Sam Welsford of Jordi Meeus niet over de beste benen beschikten, ging de sprint als eerste aan. Hij werd echter nog gepasseerd door Merlier en vooral Philipsen, die andermaal zijn grote vorm toonde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl