Feyenoord praktisch zeker van tweede plek na zege bij Fortuna en verlies Twente

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - Feyenoord

Feyenoord kan met een goed gevoel toewerken naar de bekerfinale tegen NEC van volgende week. Op bezoek bij Fortuna Sittard werd een 0-1 overwinning geboekt in de eredivisie.

De Rotterdammers zijn zo goed als zeker van de tweede plek en daarmee een Champions League-ticket voor volgend seizoen. Uitdager FC Twente leed in Amsterdam een 2-1 nederlaag tegen Ajax, waardoor de voorsprong van Feyenoord twaalf punten bedraagt. Er staan nog vier speelrondes op het programma en daarin kan Twente Feyenoord alleen nog op doelsaldo voorbij.

Stroperig

De zege op Fortuna kwam met weinig zwier tot stand. Waar Feyenoord vorige week Ajax negentig minuten lang met de rug tegen de muur zette en met 6-0 won, ging het vandaag een stuk stroperiger.

Voor Fortuna zijn de play-offs om Europees voetbal na vandaag ver weg. De club staat elfde en heeft een achterstand van zeven punten op nummer acht Go Ahead Eagles, dat bij FC Utrecht met 2-1 verloor.

Fortuna begon fel aan de wedstrijd en schuwde de fysieke duels niet. De Limburgers waren het eerste kwartier dominant, maar kregen geen grote kansen.

De eerste grote mogelijkheid van de wedstrijd was na een klein kwartier voor Feyenoord. Yankuba Minteh snelde langs de verdedigers, maar schoot op Fortuna-keeper Michael Verrips.

Weer scoort Hancko

Enkele minuten later kwam Feyenoord wel tot scoren. Uit een corner schoot Lutsharel Geertruida via een Fortuna-speler op de paal, waarna David Hancko attent was en de rebound binnentikte (0-1). Het was de derde goal in vier eredivisiewedstrijden voor de Slowaakse centrale verdediger.

Na deze treffer was Feyenoord de betere partij en nog een keer heel dicht bij een doelpunt. Bart Nieuwkoop had de 0-2 op zijn hoofd, maar de bal scheerde langs zijn kruin.

Fortuna zette vlak voor de pauze nog even aan en verscheen een aantal keer voor het doel van keeper Timon Wellenreuter. Toch zal het angstzweet bij de Duitser, die de van een blessure teruggekeerde Justin Bijlow op de bank hield, niet op de rug hebben gestaan.

Tweede helft met weinig hoogtepunten

In de 60ste minuut kreeg Fortuna wel een grote kans. Verdediger Dimitris Siovas schoot echter van dichtbij over. Verder bleef het voor beide ploegen lastig om een gat in de vijandelijke defensie te vinden.

Het lukte Igor Paixão nog wel een keer vanuit buitenspelpositie, dus er ging een streep door zijn treffer. Invallers Ayase Ueda en Luka Ivanusec kregen in de slotfase ook nog grote kansen om de marge te verdubbelen, maar lieten dit na.

De Feyenoord-fans konden in de tweede helft maar eenmaal juichen en dat was vanwege de rentree van centrale verdediger Gernot Trauner, die na twee maanden blessureleed zijn rentree maakte.

Omdat het slotoffensief van Fortuna weinig voorstelde, hadden de fans van de thuisploeg helemaal weinig reden tot juichen.