eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax nieuwe nummer vijf na zege op FC Twente • NEC speelt gelijk

Speelronde 30 in de eredivisie wordt afgesloten met vijf duels deze zondag:

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

We sluiten hiermee het liveblog af. Tot de volgende keer!

Stand eredivisie

NEC-PEC | Klaar in Nijmegen

Een week voor de bekerfinale tegen Feyenoord in De Kuip heeft NEC in eigen huis met 2-2 gelijkgespeeld tegen PEC Zwolle. Voor de thuisploeg was het vooral een kwestie van heel houden en PEC ging er juist bovenop. Dat leverde een vermakelijk schouwspel op.

Lees hieronder het verslag:

NEC-PEC | 79' Reddingen Schendelaar

Wat een reddingen van Schendelaar. De PEC-keeper duikt een schot van Tjaronn Chery uit de hoek en heeft dan ook de rebound van Bram Nuytinck. De druk van NEC neemt toe, maar Schendelaar keept sterk.

NEC - PEC Zwolle 2-2

NEC-PEC | 53' DOELPUNT PEC Zwolle!

Net voor de 2-1 miste Velanas nog een grote kans, nu schiet hij een vrije trap langs de muur, na een subtiel passje van Namli.

NEC - PEC Zwolle 2-2

PEC viert de 2-2 van Odysseus Velanas

Leverkusen ontploft na Bundesliga-winst: 'Het uitlachen is voorbij'

Leverkusen staat op zijn kop. De eeuwige nummer twee in de Duitse voetbalcompetitie is niet langer Vizekusen, maar Megakusen. Na de winst op Bremen vanavond is de club zeker van het kampioenschap. Veel fans in en rond het stadion kunnen het nog niet geloven. De tranen vloeien rijkelijk, net als het bier.

Lees hieronder het verhaal van correspondent Chiem Balduk:

NEC-PEC | 53' DOELPUNT NEC

NEC buigt de achterstand om in een voorsprong. Anselmo Mac Nulty begaat een domme overtreding op Hansen en NEC krijgt een strafschop.

Koki Ogawa schiet de penalty binnen.

NEC - PEC Zwolle 2-1

Koki Ogawa schiet de strafschop binnen

NEC-PEC | 52' Mooiste actie

Misschien wel de mooiste actie van de wedstrijd komt op naam van Namli. Met een geweldige steekpass zet hij Odysseus Velanas vrij. Velanas laat de kans liggen. Hij schiet recht op Cillessen.

NEC - PEC Zwolle 1-1

NEC-PEC | 47' DOELPUNT NEC!

Daar is al snel in de tweede helft de gelijkmaker. Rober zet voor en Koki Ogawa kopt bij de eerste paal binnen.

NEC - PEC Zwolle 1-1

NEC viert de goal van Koki Ogawa

NEC-PEC | Tweede helft

De tweede helft begint. Geen wijzigingen aan beide kanten.

Reacties op Ajax - FC Twente

NEC-PEC | Rust in Nijmegen

Dankzij een knal van Lam staan de bezoekers voor in Nijmegen in een aardige eerste helft. De Goffert lijkt al in bekersfeer.

Voor NEC is het na rust ook uitkijken voor blessures. Anselmo Mac Nulty ging in de eerste helft keihard door op Sontje Hansen.

NEC - PEC Zwolle 0-1

NEC-PEC | 32' Proper klaar voor bekerfinale

Dirk Proper wordt door NEC-trainer Rogier Meijer nu al naar de kant gehaald. Dat is afgesproken werk. De middenvelder is net terug van een hamstringblessure en met het oog op de bekerfinale van volgende week wordt geen risico genomen. Rober González komt in de ploeg.

NEC - PEC Zwolle 0-1

Dirk Proper verlaat het veld

NEC-PEC | 30' Redding Schendelaar

Kodai Sano is na even kappen en draaien in het Zwolse strafschopgebied dicht bij de gelijkmaker. PEC-keeper Schendelaar redt echter knap. Ook bij de daaropvolgende hoekschop is de doelman alert.

NEC - PEC Zwolle 0-1

NEC-PEC | 10' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Thomas Lam schiet hard en fraai binnen. De bezoekers verrassend op voorsprong tegen de bekerfinalist.

NEC - PEC Zwolle 0-1

Thomas Lam viert de 0-1

NEC-PEC | Aftrap

De bal rolt in Nijmegen. Bij winst is NEC Ajax weer voorbij op de vijfde plaats.

Stand eredivisie

Tranen in Noord-Londen: Arsenal loopt schade op in titelstrijd

  • Reuters
    Declan Rice kan zijn tranen moeilijk bedwingen.
  • NOS
    Stand Premier League

Ook in Noord-Londen hunkeren de fans van Arsenal al jaren naar een landstitel. Maar die droom heeft vanavond een flinke deuk opgelopen. Arsenal verloor in eigen stadion namelijk met 2-0 van Aston Villa, dat op zijn beurt een flinke gooi doet naar de Champions League-plaatsen.

Eerder op de dag verloor ook Liverpool, die andere kandidaat voor de titel met 1-0 van Crystal Palace. En dus gaat Manchester City nu alleen aan kop met nog zes duels te gaan.

Leverkusen schrijft geschiedenis: al 43 duels ongeslagen

Bayer Leverkusen is zondag voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen van Duitsland geworden. De club deed dat in stijl: er werd in eigen stadion met 5-0 gewonnen van Werder Bremen.

Al het hele seizoen is Leverkusen ongenaakbaar: het verloor nog geen enkel duel in alle competities. De kampioenswedstrijd tegen Bremen was het 43ste achtereenvolgende duel waarin 'Die Werkself' ongeslagen bleven, waarmee ze en passant het all-time record evenaarden voor een club in de grootste vijf competities van Europa.

Supporters van Bayer Leverkusen vieren de eerste landstitel op het veld.

NEC-PEC | Opstellingen

Een week voor de bekerfinale maken Dirk Proper en Tjaronn Chery hun rentree in de basis bij NEC. Dat is uitstekend nieuws voor de Nijmegenaren, natuurlijk, al zal het wel zaak zijn om vanavond tegen PEC Zwolle heel te blijven.

Bij PEC Zwolle neemt Silvester van der Water de plek in van Eliano Reijnders.

De opstelling van NEC voor het eredivisieduel met PEC Zwolle.
De opstelling van PEC Zwolle voor het eredivisieduel met NEC.

Niet te houden: Wirtz voltooit hattrick, veld stroomt vol

Als Florian Wirtz ook nog 5-0 maakt, zijn derde deze wedstrijd, stroomt het veld vol met mensen. De arbitrage begrijpt ook dat het geen zin heeft om het hele duel uit te spelen en dus wordt meteen gefloten voor het einde.

Bayer Leverkusen is voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen van Duitsland! Wat een beelden!

Pitch invasion op komst in Leverkusen: 4-0!

De supporters van Leverkusen staan al klaar om het veld te bestormen en als Florian Wirtz ook nog de 4-0 laat aantekenen kunnen sommigen zich niet meer beheersen. Toch zullen ze nog even moeten wachten.

Over een minuut of tien mag de club, met Jeremie Frimpong gaan vieren.

Florian Wirtz, maker van twee doelpunten in het kampioensduel van Bayer Leverkusen.

Ondertussen in Leverkusen: bijna zover!

Die eerste landstitel voor Bayer Leverkusen kan niet meer mis! Met nog twintig minuten te spelen staat het 3-0 voor 'Die Werkself' tegen Werder Bremen. Na de 1-0 voor rust van Victor Boniface maakte Granit Xhaka na een uur 2-0 en even later zorgde Florian Wirtz zelfs voor 3-0.

HER-HEE | Samenvatting

sc Heerenveen heeft zijn eerste zege in zes duels geboekt en blijft zodoende in de race voor de play-offs om Europees voetbal. De nummer tien won met 2-0 bij nummer dertien Heracles Almelo.

Bekijk de samenvatting van Heracles Almelo - sc Heerenveen

UTR-GAE | Samenvatting

FC Utrecht heeft met de ontknoping van de eredivisie in zicht een tik uitgedeeld aan concurrent Go Ahead Eagles. De twee ploegen die dromen van Europees voetbal bleven lang in evenwicht, pas in blessuretijd maakte Can Bozdogan het verschil in Utrecht: 2-1.

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Go Ahead Eagles

FOR-FEY | Samenvatting en reacties

Feyenoord kan met een goed gevoel toewerken naar de bekerfinale tegen NEC van volgende week. Op bezoek bij Fortuna Sittard werd een 0-1 overwinning geboekt in de eredivisie.

De zege kwam met weinig zwier tot stand. Waar Feyenoord vorige week Ajax negentig minuten lang met de rug tegen de muur zette en met 6-0 won, ging het vandaag een stuk stroperiger.

Maar de overwinning kwam er, waardoor Feyenoord de tweede plek weer net wat steviger in handen heeft.

De stand in het land (voor NEC-PEC)

Met nog een duel te gaan in deze speelronde ziet de stand er nu zo uit. Volgende week zal Ajax (hoewel vast niet iedereen) wellicht hopen op een zege van Feyenoord in de bekerfinale tegen NEC, want dan zou plek vijf goed zijn voor een rechtstreeks ticket voor de Conference League.

Als NEC wint, dan gaat Ajax hoogstwaarschijnlijk play-offs spelen om Europees voetbal.

Stand eredivisie

AJA-TWE | Afgelopen

Ajax wint met 2-1 van FC Twente. En dat is het beste antwoord dat de ploeg kan geven in tijden waarin het chagrijn over de prestaties en bestuurlijke chaos overheerst. Bovendien heeft Ajax opeens weer prima zicht op de vijfde plaats, mede gezien het relatief eenvoudige resterende programma.

Die plek kan na vanavond weer in handen komen van NEC dat het om 20.00 uur opneemt tegen PEC Zwolle. FC Twente blijft stevig op plek drie.

Eindstand: Ajax - FC Twente 2-1

De veel bekritiseerde Steven Bergwijn besliste het duel met FC Twente.

AJA-TWE | 90' Zeven minuten extra

Er komen liefst zeven minuten bij in Amsterdam en dat heeft natuurlijk alles te maken met al die VAR-momenten. Maar bij Twente lijkt het vuurtje in de slotfase juist een beetje gedoofd.

Of toch niet, in de extra tijd gaan de Tukkers toch nog een keer volle kracht vooruit. En dat levert meteen hachelijke momenten op, maar geen treffer. Nog niet.

Ajax - FC Twente 2-1

AJA-TWE | 81' GOAL AJAX

Steven Bergwijn houdt het hoofd koel en stuurt Lars Unnerstall de verkeerde hoek in. Ajax heeft het duel omgedraaid en leidt met 2-1 tegen FC Twente.

Ajax - FC Twente 2-1

Steven Bergwijn heeft Ajax op 2-1 geschoten tegen FC Twente.

AJA-TWE | 79' Strafschop

Opeens wordt arbiter Gözübüyük naar het scherm geroepen door de VAR, omdat Salah-Eddine Rensch op de enkel raakt. En nu krijgt Ajax wél een strafschop. Weer staat Bergwijn klaar...

De overtreding van Salah-Edine op Rensch, die zou leiden tot een strafschop voor Ajax.

AJA-TWE | 70' Brobbey naar de kant

Onder luid applaus gaat Brobbey - net weer fit genoeg om te spelen - naar de kant en wordt vervangen door Akpom. Maar ook Twente heeft gewisseld: de IJslandse vleugelverdediger Alfons Sampsted en de rappe aanvaller Mitchell van Bergen hebben Eiting en Smal vervangen.

En dat heeft effect: Sampsted kreeg net een opgelegde kans, maar schoot over. En Van Bergen haalde knap de achterlijn en zag dat Van Wolfswinkel net tekort kwam om de bal in te tikken. En dan was er ook nog een schitterende lob - zoals David Min dat zaterdag deed namens RKC - van Daan Rots over Rulli die net geen doel trof.

Twente richt zich op, het is een lekker open wedstrijd aan het worden!

Ajax - FC Twente 1-1

AJA-TWE | 68' Wat spraken Brobbey en Taylor af?

Opvallend: vlak voor zijn goal liep Brobbey even naar Taylor en Tahirovic toe om te overleggen. De laatste leek niet zo blij met de uitkomst, maar dat zal nu wel anders zijn: het een-tweetje leverde namelijk de 1-1 op.

Overleg tussen Brian Brobbey en Kenneth Taylor.

AJA-TWE | 60' GOAL AJAX

Strafschop of niet, voor Brobbey maakt het niet uit. Hij staat vogelvrij bij de vrije trap van Taylor en kopt de bal hard in het doel. Maar wacht, ook nu is er overleg tussen de VAR en Gözübüyük. Buitenspel gaat het om.

Nee hoor, het doelpunt telt. Het is 1-1.

Ajax - FC Twente 1-1

Brian Brobbey viert zijn gelijkmaker tegen FC Twente.

AJA-TWE | 58' Strafschop Ajax herroepen

Scheidsrechter Gözübüyük wijst naar de stip na een vrij onschuldig ogend duel tussen Regeer en Brobbey. Bovendien was het op de rand van de zestien. Of beter, het was er net buiten. En dat heeft VAR Pol van Boekel gezien en dus wordt het geen strafschop maar een vrije trap.

De overtreding van Youri Regeer op Brian Brobbey was net buiten de zestien.

AJA-TWE | 54' Hilgers voorkomt nieuwe kans Brobbey

En weer wordt een reuzenkans voor Brobbey op het laatste moment voorkomen. Hij wordt de diepte ingestuurd door opnieuw Taylor, maar struikelt over de bal als Hilgers zijn sliding inzet. De Twente-verdediger ziet tot zijn eigen verbazing wellicht dat de bal voor zijn voeten strandt.

Intussen is bij Twente trouwens de derde oud-Ajacied in het veld gekomen: Anass Salah-Edine, die dit seizoen nog negen duels speelde voor Ajax, lost Gijs Smal af. Ook Youri Regeer en Carel Eiting hebben natuurlijk een Ajax-verleden.

Ajax - FC Twente 0-1

Ondertussen in de Bundesliga: Leverkusen op 1-0

Het kampioensfeest in Leverkusen kan bijna beginnen. Nou ja, er moet nog meer dan een uur gespeeld worden, natuurlijk. Maar de aanstaande kampioen is zojuist wel op 1-0 gekomen door een benutte strafschop van Victor Boniface.

AJA-TWE | 47' Pröpper voorkomt grote kans Ajax

Meteen laat Taylor zich voorin gelden, als hij de treuzelende Kjolo kinderlijk van de bal zet en Brobbey vrij voor het doel ziet staan. Maar Pröpper weet de voorzet met een tackle nog van richting te veranderen en voorkomt zo een levensgrote kans.

En vlak daarna is het (oud-Ajacied) Regeer die Brobbey de voet dwars zet als hij het doel van Twente onder vuur wil nemen.

Ajax - FC Twente 0-1

AJA-TWE | Tweede helft

Benjamin Tahirovic komt in de tweede helft in de ploeg bij Ajax. Hij lost Branco van den Boomen af. Dat betekent dat Ajax weer met vier man achterin gaat spelen. Hato wordt linksback, Taylor schuift weer door naar het middenveld. De bal rolt weer.

Ajax - FC Twente 0-1

AJA-TWE | Rust

Een grotere achterstand blijft het wankele Ajax bespaard. Misschien kunnen ze zich in de rust weer wat oprichten, want tot aan de goal van Van Wolfswinkel was er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Maar het chagrijn ligt aan de oppervlakte deze dagen in Amsterdam. En dat merk je.

Hoe dan ook, Twente leidt met 1-0 tegen Ajax.

Ajax - FC Twente 0-1

Steven Bergwijn baalt na de 1-0 van FC Twente.

AJA-TWE | 40' Ajax lijkt kluts kwijt

Na de 0-1 van Van Wolfswinkel lijkt Ajax weer helemaal de kluts kwijt. Zo zagen we doelman Rulli al tot twee keer toe blunderen in de opbouw en mocht Mannsverk van geluk spreken dat een treffer van Steijn na zijn slippertje werd afgekeurd vanwege een overtreding van Van Wolfswinkel.

Als Twente wil, kan het deze wedstrijd voor rust al beslissen. Ajax bibbert aan alle kanten.

Ajax - FC Twente 0-1

AJA-TWE | 30' GOAL FC TWENTE

Ricky van Wolfswinkel kopt FC Twente op 1-0 in de Johan Cruijff Arena! Daan Rots krijgt alle tijd om een voorzet te geven en Van Wolfswinkel verlengt de bal heel subtiel in de verre hoek. Een knappe goal (zijn veertiende al dit seizoen) en dat bij de eerste echte kans voor de bezoekers.

Meteen klinkt het trouwens van de tribune: 'Van Praag, neem je rotzooi mee!'. Dat is op meerdere niveaus vrij opportunistisch, alleen al omdat Ajax het tot nu toe eigenlijk heel goed deed.

Ajax - FC Twente 0-1

Ricky van Wolfswinkel viert zijn 0-1 tegen Ajax.

AJA-TWE | Harde kern Ajax protesteert tegen Van Praag, steun voor Kroes

Op het veld doet Ajax het best aardig deze eerste helft, waar we op de kans van Bergwijn na nog geen andere kansen hebben mogen noteren. Op de tribune is het echter onrustig. De harde kern mengt zich ook nog even in de bestuurlijke chaos met veel spandoeken tegen rvc-voorzitter Michael van Praag en een groot spandoek ten faveure van Alex Kroes.

De rvc van Ajax heeft Kroes weggestuurd, nadat duidelijk werd dat hij vlak voor zijn aanstelling een groot pakket Ajax-aandelen had gekocht. Een stevige geleding binnen Ajax wil Kroes - vandaag trouwens gewoon aanwezig in de Johan Cruijff Arena - terug.

Ajax - FC Twente 0-0

  • ANP
    De harde kern van Ajax schaart zich achter de weggestuurde Alex Kroes en richt zich tegen rvc-voorzitter Michael van Praag.
  • NOS
    Alex Kroes op de tribune bij Ajax - FC Twente.
  • Pro Shots
    De harde kern van Ajax steunt de ontslagen directeur Alex Kroes.

Ondertussen in de Bundesliga: Meisterfieber in Leverkusen

Om 17.30 uur begint in Leverkusen het duel tussen Bayer Leverkusen en Werder Bremen. En dat is niet zomaar een wedstrijd: mocht Leverkusen winnen (en waarom niet, want dat doen ze het hele seizoen al), dan zijn 'Die Werkself' voor het eerst kampioen van Duitsland!

De kampioenskoorts (oftewel Meisterfieber) is groot in de industriestad, die nog nooit zo kleurrijk is geweest.

  • AFP
    De spelersbus van Leverkusen wordt warm onthaald.
  • AFP
    De fans hebben de weg naar het stadion omgedoopt tot Xabi Alonso Allee, naar de succescoach.
  • AFP
    Kampioenskoorts in Leverkusen voor de mogelijke kampioenswedstrijd tegen Werder Bremen.

AJA-TWE | 8' Eerste kans voor Bergwijn

De eerste grote kans van de wedstrijd is voor Ajax! Brian Brobbey krijgt de bal zomaar in voeten gespeeld door een Twentse verdediger en zet Steven Bergwijn met een steekpass voor doelman Lars Unnerstall.

Maar die wint het een-tegen-eenduel. En dus blijft het 0-0.

Ajax - FC Twente 0-0

Steven Bergwijn laat de eerste grote kans van het duel met FC Twente liggen.

AJA-TWE | 5' Zorgen om Vlap

Het is even een drukte van belang bij de bank van Twente, want het is niet zeker dat Michel Vlap de wedstrijd wel kan vervolgen. De aanvallende middenvelder heeft veel pijn, nadat Sutalo met een tackle zijn noppen op de voet van Vlap laat landen.

De schade lijkt mee te vallen, Vlap kan verder.

Ajax - FC Twente 0-0

AJA-TWE | Opvallende gast

Maurice Steijn begon dit rampzalige seizoen van Ajax als hoofdtrainer en is vandag terug in de Johan Cruijff Arena. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de tegenstander, waar zoon Sem in de basis staat.

Maurice Steijn praat bij met hoofd scouting (binnenkort technisch manager) van Ajax Kelvin de Lang.

AJA-TWE | Toch Godts voor niet-fitte Hlynsson

Bij Ajax zien we bij de aftrap toch Mika Godts. Hij vervangt de in de warming-up niet fit bevonden Kristian Hlynsson. De bal rolt inmiddels.

Ajax - FC Twente 0-0

Ondertussen in Limburg: Pidcock wint Amstel Gold Race

Terwijl de spelers in Amsterdam het veld betreden kunnen we je nog net de uitslag van de Amstel Gold Race bij de mannen meegegeven. Tom Pidcock, drie jaar nadat hij dacht te hebben gewonnen, maar de finishfoto Van Aert als winnaar aanduidde, mag de Nederlandse klassieker nu wel bijschrijven. Hij klopt Marc Hirschi in de sprint van een kopgroep van vier.

AJA-TWE | Wistjedatjes

- Ajax won 42 van de 55 eerdere edities en verloor er 4. De grootste thuiszeges boekte het in 1979 (8-1) en 1992 (7-0).

- In 2011 streden FC Twente en Ajax op de laatste speeldag om het kampioenschap en won Ajax met 3-1 (2x Siem de Jong). Eerder deze competitie won Twente in Enschede met 3-1.

- Ajax, dat zondag tegen Feyenoord een historische nederlaag leed (6-0), won in januari voor het laatst twee duels achter elkaar. Twente verloor een van zijn laatste 7 duels (van PSV).

- Arbiter: Serdar Gözübüyük

Ontknoping 2011: Ajax pakt derde ster in rechtstreeks kampioensduel met Twente

FOR-FEY | Afgelopen

Ook in Sittard zit de wedstrijd erop. Feyenoord wint het uitduel met Fortuna met 1-0 en hoefde zich daarvoor niet bovenmatig in te spannen.

Eindstand: Fortuna Sittard - Feyenoord 0-1

UTR-GAE | Afgelopen

Een zucht van vreugde en opluchting gaat door de Galgenwaard als het laatste fluitsignaal klinkt. FC Utrecht wint in extremis met 2-1 van Go Ahead Eagles, dat het grootste deel van de wedstrijd de betere was.

Eindstand: FC Utrecht - Go Ahead Eagles 2-1

UTR-GAE | 90'+3 GOAL FC UTRECHT

FC Utrecht doet het toch nog! Invaller Adrian Blake vindt met een voorzet het hoofd van een andere invaller, Can Bozdogan. En die kopt ongehinderd de 2-1 binnen! Wat een belangrijke treffer is dit zeg!

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 2-1

UTR-GAE | 89' Go Ahead en Utrecht in evenwicht

In de Galgenwaard zit de tweede helft er bijna op. In de levendige tweede helft zagen we veel mogelijkheden in een hoog tempo, met een flink overwicht van de bezoekers. Maar nu lijkt Utrecht nog een keer aan te zetten.

Krijgen we nog een winnaar? Er komen minimaal vijf minuten bij.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-1

Een vol uitvak met fans van Go Ahead Eagles in de Galgenwaard.

FOR-FEY | 84' Ueda raakt de paal

Feyenoord heeft sowieso veel gewisseld in deze tweede helft en dat is begrijpelijk met de bekerfinale voor de boeg. Twee van de invallers hadden net de 2-0 op de schoen: Ueda brak door vanaf rechts, maar stuitte op de vuisten van Wellenreuther. In de rebound kwam de bal bij Ivanusec, maar die werkte de bal tegen de paal.

Fortuna intussen heeft de zaakjes prima voor elkaar als het gaat om het afstoppen van de Rotterdammers, maar komt zelf eigenlijk tot niets.

Fortuna Sittard - Feyenoord 0-1

FOR-FEY | 78' Rentree Trauner

Het uitvak van Feyenoord in Sittard ging al een paar keer staan om publiekslieveling Gernot Trauner toe te juichen en wordt nu ook beloond. De Oostenrijkse verdediger, die sinds het duel met AZ op 4 februari geblesseerd was, maakt zijn rentree in de eredivisie. Net op tijd voor de bekerfinale van volgende week!

Fortuna Sittard - Feyenoord 0-1

Gernot Trauner staat klaar voor zijn rentree.

FOR-FEY | 67' Treffer Paixão afgekeurd

Minteh is Pinto weer te snel af en stuurt Paixão weg in de diepte. Die maakt het af met een heerlijk wippertje, maar de goal gaat niet door. De Braziliaan blijkt namelijk ruim buitenspel te hebben gestaan.

Fortuna Sittard - Feyenoord 0-1

Arne Slot ziet dat zijn Feyenoord het lastig heeft in Sittard.

UTR-GAE | 65' Gemopper op de tribune, Go Ahead beter

In Utrecht schitterden in de rust de sterren van weleer, zoals John van Loen. Zij die hun tijd hebben meegemaakt zouden hopen dat Van Loen ook nu nog sleurend en scorend over het veld zou stormen. Want in de tweede helft is het Go Ahead dat de touwtjes in handen heeft, overigens zonder heel gevaarlijk te worden. René Hake, oud-trainer van FC Utrecht, heeft zijn zaakjes goed voor elkaar in ieder geval.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-1

FOR-FEY | 60' Volle vaart in Zuid-Limburg

In het diepe zuiden van Limburg wordt op dit moment volle bak gekoerst in de hoop Mathieu van der Poel van de zege te houden in de Amstel Gold Race. Iets noordelijker heeft ook Fortuna een tandje bijgeschakeld en probeert de ploeg uit Sittard iets te doen aan de 1-0 achterstand tegen Feyenoord.

De Rotterdammers spelen bepaald geen geweldige wedstrijd, maar blijven voorlopig zonder kleerscheuren. Maar er is wel iets te halen, dat voelen de mannen van trainer Danny Buijs.

Fortuna Sittard - Feyenoord 0-1

AJA-TWE | Nu we het toch over Eiting hebben...

FC Twente-spelers Eiting en Salah-Eddine: 'Moeilijk om naar Ajax te kijken'

Voor Twente-spelers Anass Salah-Eddine (22) en Carel Eiting (26) wordt het een bijzonder duel. Beiden zijn geboren in Amsterdam, doorliepen de Ajax-jeugdopleiding en debuteerden ook in het eerste elftal. Een echte doorbraak bleef echter uit en inmiddels spelen ze samen voor FC Twente.

"Ik vind het moeilijk om naar Ajax te kijken", vertelt Salah-Eddine. "Dit is niet hoe Ajax hoort te zijn, of de afgelopen jaren is geweest. Het doet pijn om te zien."

Eiting is het daarmee eens, maar is positief ingesteld. "Helaas kunnen wij er nu niet veel aan doen. Maar er zitten nog zoveel goede mensen daar, dus uiteindelijk gaat het goedkomen. Het liefst zo snel mogelijk."

AJA-TWE | Opstellingen

Intussen zijn ook de opstellingen binnen van Ajax en FC Twente. Bij Ajax zien we de terugkeer van Josip Sutalo in de basis en ook Brian Brobbey en Branco van den Boomen staan aan de aftrap. Dat gaat ten koste van Godts, Gaaei en Tahirovic.

Bij FC Twente ontbreekt Michal Sadilek vanwege een blessure. Daardoor is er plek voor bijvoorbeeld oud-Ajacied Carel Eiting om te beginnen tegen zijn oude club.

De opstelling van Ajax voor het eredivisieduel met FC Twente.
De opstelling van FC Twente voor het eredivisieduel met Ajax.

UTR-GAE en FOR-FEY | Tweede helft

De tweede helft is begonnen in Utrecht en Sittard.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-1

Fortuna Sittard - Feyenoord 0-1

AJA-TWE | Twentse bussen onderweg naar Johan Cruijff Arena

Om 16.45 uur begint in Amsterdam het duel tussen Ajax en FC Twente. Dat is altijd een affiche om bij te willen zijn en dat is voor de Twentse fans zeker niet minder nu de Amsterdamse club in de hoek zit waar de klappen vallen.

1.200 supporters worden straks verwacht in het uitvak.

FOR-FEY | Rust

Ook in Sittard zit de eerste helft erop. Feyenoord leidt met 1-0 dankzij een treffer van Hancko.

Fortuna Sittard - Feyenoord 0-1

UTR-GAE | Rust

Het blijft bij 1-1 in Utrecht, maar in de extra tijd noteren we nog kansen voor beide doelen. Dat belooft wat voor de tweede helft.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-1

UTR-GAE | 42' GOAL GO AHEAD EAGLES

Gerrit Nauber maakte onlangs zijn eerste doelpunt in de eredivisie en nu kan de Duitse verdediger van Go Ahead alweer juichen. Hij kopt een hoekschop tegendraads in het doel. En de gelijkmaker is niet onterecht, want de ploeg uit Deventer was al een paar keer dichtbij!

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-1

FOR-FEY | 38' Slot windt zich op

Feyenoord leidt met 1-0 bij Fortuna, maar trainer Arne Slot windt zich op langs de lijn. Dat is niet alleen vanwege het nog niet overtuigende spel van zijn ploeg, maar ook vanwege de af en toe lompe overtredingen die de spelers van Fortuna maken op zijn spelers.

Zo zagen we Paixão al twee keer op de grond liggen na een harde beuk van een speler van Fortuna. En net ontstond er een opstootje met Calvin Stengs en Kaj Sierhuis in de hoofdrol na weer zo'n lompe overtreding, maar nu van Feyenoord-zijde.

Scheidsrechter Bas Nijhuis ziet zoals we dat van hem kennen veel door de vingers. En daar wordt Slot niet bepaald vrolijk van.

Fortuna Sittard - Feyenoord 0-1

Eén kans is genoeg voor Heerenveen-vrouwen voor zege bij ADO Den Haag

Dubbel feest in Friesland: eerder op de dag zagen we de mannen van sc Heerenveen met 2-0 winnen van Heracles Almelo en nu kunnen we melden dat ook de vrouwen hun eredivisieduel met ADO Den Haag hebben gewonnen.

De Friezinnen boekten zondagmiddag bij een inhaalduel in Den Haag de derde overwinning op een rij door met 1-0 te winnen van ADO. Na een klein uur spelen profiteerde Jet van Beijeren van een foutje achterin en zo bracht ze Heerenveen op voorsprong.

UTR-GAE | 25' Utrecht weer baas, na sterke fase Go Ahead

Na de vroege openingstreffer van Sam Lammers zagen we een goede fase van Go Ahead Eagles. Maar inmiddels heeft FC Utrecht de touwtjes weer in handen in de eigen Galgenwaard. Als dit duel een winnaar oplevert, dan nestelt die winnaar zich in punten naast nummer zes Ajax.

En wellicht eindigt die winnaar deze zondag zelfs wel boven de Amsterdammers, want Ajax wacht straks (16.45 uur) het duel met FC Twente.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

Ryan Flamingo aan de bal namens FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles.

FOR-FEY | 18' GOAL FEYENOORD

Fortuna begon brutaal in Sittard tegen Feyenoord en was ook de betere in het eerste kwartier, maar het is Feyenoord dat op voorsprong komt. Geertruida werkt de bal via de rug van Siovas tegen de paal en vervolgens prikt Hancko de bal in het doel.

Vlak daarvoor moest doelman Verrips ook al redding brengen op een inzet van Minteh, die na een razendsnelle sprint oog in oog kwam met de doelman. Deze treffer zat er dus wel degelijk een beetje aan te komen, al zal trainer Slot nog lang niet tevreden zijn over het veldspel.

Fortuna Sittard - Feyenoord 0-1

  • Pro Shots
    David Hancko viert zijn openingstreffer voor Feyenoord in Sittard.
  • ANP
    David Hancko maakt de 1-0 voor Feyenoord tegen Fortuna Sittard.

UTR-GAE | Van der Hoorn afgehaakt in warming-up, Iqbal vervanger

Mike van der Hoorn, die deze week zijn contract verlengde in Utrecht, is trouwens niet aan de wedstrijd begonnen. Hij probeerde het in de warming-up en concludeerde dat hij niet aan de wedstrijd kon beginnen. Zijn vervanger is Manchester United-huurling Zidane Iqbal.

Zidane Iqbal stond niet bij de basiself tegen Go Ahead, maar moest door een blessure bij Mike van der Hoorn toch starten.

UTR-GAE | 4' GOAL FC UTRECHT

Sam Lammers schiet ook in de zesde wedstrijd op rij raak! De spits krijgt een teruggetrokken voorzet van Toornstra en maakt zijn achtste van het seizoen (waarvan zeven in de laatste zes duels).

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

Sam Lammers maakt vroeg in het duel met Go Ahead Eagles de 1-0 voor FC Utrecht.

FOR-FEY | Aftrap

Terwijl Lorena Wiebes de teleurstelling wegslikt en Marianne Vos gehuldigd wordt, rolt de bal in Sittard bij Fortuna-Feyenoord. In Utrecht duurde het iets langer, maar ook daar rolt de bal inmiddels.

Fortuna Sittard - Feyenoord 0-0

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 0-0

UTR-GAE | Wistjedatjes...

- FC Utrecht ontving Go Ahead 26 keer eerder, boekte 16 zeges en leed vier nederlagen. Vorig seizoen won Go Ahead met 1-2 (Willumsson maakte in minuut 90+4 het winnende doelpunt). Na afloop had Utrecht-eigenaar van Seumeren een handgemeen met Utrecht-speler Klaiber.

- Utrecht won drie van de laatste vier duels. Go Ahead is drie wedstrijden ongeslagen.

- Lammers (Utrecht) maakte in de laatste vijf wedstrijden telkens een doelpunt.

- Arbiter: Sander van der Eijk

2023: Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Go Ahead Eagles

FOR-FEY | Wistjedatjes...

- In zes van de 24 eerdere thuisduels met Feyenoord hield Fortuna de punten in Sittard. Feyenoord won 14 keer.

- Vorig seizoen werd het 2-4 en maakte Wieffer (Fey) zijn eerste doelpunt. In Rotterdam werd er eerder dit seizoen niet gescoord.

- Fortuna haalde 1 punt uit de laatste 3 duels. Feyenoord gaf Ajax zondag een historisch pak slaag (6-0).

- Arbiter: Bas Nijhuis

2023: Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - Feyenoord

UTR-GAE | Opstellingen

Ook om 14.30 uur begint in de Galgenwaard het duel tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles. Dit zijn de opstellingen.

De opstelling van FC Utrecht voor het eredivisieduel met Go Ahead Eagles.
De opstelling van Go Ahead Eagles voor het eredivisieduel met FC Utrecht.

FOR-FEY | Spanning tot op de streep in Limburg

De fotofinish

Snel over naar Limburg, waar Marianne Vos zojuist de Amstel Gold Race op haar naam heeft geschreven. En niet zomaar... ze klopte de te vroeg juichende Lorena Wiebes op de streep!

Iets noordelijker bereiden Fortuna Sittard en Feyenoord zich voor op hun wedstrijd. Blijft die wedstrijd ook spannend tot in de laatste seconden?

HER-HEE | Afgelopen

Het zit erop in Almelo. sc Heerenveen wint met 2-0 bij Heracles en mag nog hopen op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Heracles verliest weer eens en is nog niet helemaal zeker van lijfsbehoud. (En dat gevoel kennen ze in Almelo maar al te goed...).

Eindstand: Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-2

HER-HEE | 90'+2 Weer treffer Sankoh afgekeurd

Het zit Heracles ook niet mee vandaag. In blessuretijd schiet Sankoh de bal opnieuw in het doel, maar weer wordt zijn treffer afgekeurd. Dit keer is de vraag of de buitengewoon slechte aanname van Heerenveen-verdediger Bochniewicz opgevat kan worden als een nieuwe spelsituatie, waardoor Sankoh de bal van een tegenstander zou hebben gekregen.

Maar dat lijkt niet het geval en dus komt de Poolse verdediger met de schrik vrij.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-2

HER-HEE | 88' GOAL HEERENVEEN

Pelle van Amersfoort beslist de wedstrijd in Almelo! De spits van Heerenveen kopt een corner van Haye helemaal ongehinderd in het doel. Het is de tiende treffer al dit seizoen voor de middenvelder (van oorsprong).

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-2

Pelle van Amersfoort viert zijn treffer tegen Heracles.

HER-HEE | 80' Wat een enorme kans voor Heracles!

Jizz Hornkamp (oud-Heerenveen) krijgt een levensgrote kans om Heracles naast zijn oude club te schieten. De spits sluipt het strafschopgebied binnen, krijgt de bal precies op tijd in de loop en schuift de bal vervolgens... naast.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-1

Jizz Hornkamp krijgt een enorme kans tegen Heerenveen, maar mikt naast.

HER-HEE | 74' Treffer invaller Sankoh afgekeurd

Heracles moet iets en dus brengt trainer Erwin van de Looi met Mohammed Sankoh maar een extra aanvaller. En bij zijn eerste balcontact schuift hij de bal in het doel, maar doet dat wel terwijl hij meters buitenspel staat.

Toch luistert arbiter Dieperink even in zijn oortje naar de VAR, want de vraag is of de bal van een medespeler of een tegenstander kwam. Het antwoord luidt: een medespeler. En dus gaat de 1-1 niet door.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-1

HER-HEE | '70 Wedstrijd is los!

Nou, tien minuten geleden schreven we nog over het gebrek aan actie in Almelo. Dat is nu wel anders. Het begon met een goede kans voor Hrustic namens de thusiclub, maar zijn inzet werd onderweg geblokt. Maar daarna zien we vooral Heerenveen, dat nadrukkelijk zoekt naar een tweede doelpunt.

Zo zagen we al een goede kans voor Van Amersfoort, een poeier van invaller Van Een en een knal van Haye. Heracles-doelman Brouwer heeft het druk, maar staat voorlopig pal.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-1

HER-HEE | 60' Wachten op spektakel

Inmiddels is er alweer een kwartier gespeeld in de tweede helft in Almelo. In het behaaglijke voorjaarszonnetje wil deze wedstrijd maar niet echt ontbranden. Heracles wil wel en is met name via linksback Oppegard ook regelmatig dreigend, maar tot een goede voorzet komt het zelden.

Inmiddels hebben beide ploegen ook al lustig gewisseld. Misschien maakt dat nog een verschil.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-1

Ché Nunnely ontsnapt aan Navajo Bakboord.

FOR-FEY | Opstellingen

Over ruim een uur wordt in Sittard afgetrapt bij Fortuna Sittard - Feyenoord. Opvallend: oud-Feyenoorder Danny Buijs verloor als coach nog nooit van een ploeg die gecoacht wordt door Arne Slot. Of dat vandaag ook zo blijft, is de vraag.

Dit zijn de opstellingen in ieder geval.

De opstelling van Fortuna Sittard voor het eredivisieduel met Feyenoord.
De opstelling van Feyenoord voor het eredivisieduel met Fortuna Sittard.

HER-HEE | Tweede helft

De tweede helft in Almelo loopt bij Heracles - sc Heerenveen. De bezoekers leiden met 1-0.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-1

Breaking: Drie Ajax-commissarissen treden terug

Zojuist heeft Ajax bekend gemaakt dat Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen ervoor kiezen terug te treden als leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax.

Volgens het persbericht 'stellen zij hun positie beschikbaar omdat zij van mening zijn dat de discussie zich nu te veel rondom hun persoon concentreert, terwijl deze gericht zou moeten zijn op de inhoud. Zij zullen hun taken zo spoedig mogelijk overdragen aan nieuwe commissarissen. Het drietal treedt af zodra nieuwe leden voor de RvC benoemd zijn.

President-commissaris Michael van Praag: "Wij vinden het bijzonder jammer, maar we hebben dit besluit te respecteren. Mede namens de andere RvC-leden Leo van Wijk en Danny Blind wil ik hen alle drie bedanken voor het tomeloos inzetten van hun bedrijfsmatige kennis en ervaring voor onze club. Wij gaan hard aan de slag om opvolgers voor hen te vinden."

HER-HEE | Rust

Thom Haye begrijpt er niets meer van. Zojuist liep hij nog hard tegen de arm van Vejinovic, die zijn arm rond het strottenhoofd van de middenvelder liet hangen. Het kost Vejinovic een gele kaart en Haye een fluitconcert van het thuispubliek, die denkt dat hij zich aanstelt.

Wellicht speelt dat nog mee als Haye tegen een tegenstander aanloopt en meteen een gele kaart krijgt. Dat lijkt wel heel zwaar bestraft, en dus heft Haye de armen in de lucht uit onbegrip. Gelukkig kan hij even een kwartiertje afkoelen, want het is rust.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-1

Thom Haye haalt verhaal bij arbiter Rob Dieperink.

HER-HEE | 42' Sonnenberg raakt de lat

Aan het begin van deze wedstrijd stond Sven Sonnenberg aan de basis van de 1-0 van Heerenveen. Nu maakt de Duitse Heracles-verdediger zijn fout bijna goed: hij verlengt een vrije trap van Hrustic met de buitenkant van de schoen richting het doel, maar ziet de bal op de lat stuiten.

Dat is pech voor de thuisclub. En pech voor Sonnenberg.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-1

HER-HEE | 40' Heracles oogt wat moedeloos

In de laatste tien minuten is Heerenveen - ook qua balbezit - beter in de wedstrijd gekomen. Het duel is daardoor meer in evenwicht, maar om nu te zeggen dat het er spectaculairder op is geworden, nou nee.

Heracles oogt wel wat moedeloos en bijna profiteert Nunnely daar opnieuw van. Dit keer is doelman Brouwer op tijd uit zijn doel om de fraaie dieptepass te onderscheppen.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-1

HER HEE | 25' Heracles maakt spel, Heerenveen krijgt kansen

Het is tot nu toe best een vreemde wedstrijd in Almelo. Heracles heeft vanaf de aftrap het betere van het spel, maar de grootste - en eigenlijk ook enige echte - kansen zijn voor Heerenveen.

Twee hebben we er genoteerd sinds de 0-1 van Nunnely. De eerste was voor verdediger Bochniewicz, die van dichtbij naast mikte. En zojuist kwam Brouwers in kansrijke positie schuin voor het doel, maar hij mikte voorlangs.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-1

HER-HEE | 9' GOAL HEERENVEEN

Hoe is het mogelijk? Heerenveen is amper aan de bal geweest, maar komt wel met 1-0 voor. En dat hebben de bezoekers vooral te danken aan Heracles-verdediger Sven Sonnenberg, die een diepe bal van Luuk Brouwers makkelijk kan terugspelen op doelman Michael Brouwer.

De Duitse verdediger krijgt de bal echter op zijn scheen, waardoor Che Nunnely de bal zomaar kan oppikken en de bal onder doelman Brouwer in het doel kan schieten. Volledig tegen de verhouding in, maar zo gaat dat soms.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-1

Che Nunnely profiteert van het foutje van Sven Sonnenberg en verslaat Michael Brouwer.

HER-HEE | 8' Heracles begint uitstekend

Heracles is goed begonnen aan de wedstrijd. In de eerste tien minuten in Almelo zien we de thuisclub eigenlijk voortdurend in balbezit. Echte kansen leverde dat nog niet op, wél twee knappe schoten van afstand van Limbombe en Hornkamp.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-0

Fredrik Oppegard aan de bal namens Heracles tegen Heerenveen.

HER-HEE | Aftrap

De bal rolt in Almelo bij Heracles - sc Heerenveen.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-0

HER-HEE | Eerbetoon aan Schellaars

De wedstrijd in Almelo wordt voorafgegaan door een eerbetoon aan de onlangs overleden Roel Schellaars, die in de jaren tachtig en negentig in verschillende rollen bijgedragen heeft aan Heracles. Het applaus is indrukwekkend.

De spelers van Heracles applaudisseren voor de onlangs overleden clubman Roel Schellaars.

HER-HEE | Opstellingen

Bij Heerenveen ontbreekt smaakmaker Sahraoui. De Zweedse dribbelaar is niet fit.

De opstelling van Heracles Almelo voor het duel met sc Heerenveen.
De opstelling van sc Heerenveen voor het duel met Heracles Almelo.

HER-HEE | Wistjedatjes...

Bij Heracles Almelo is de dreiging van degradatie redelijk afgewend na de knappe overwinningen op Sparta en AZ. Heracles is de Friese tegenstander van vandaag zelfs genaderd tot op een punt. En voor Heerenveen lijkt er niet veel meer te halen, al zijn de play-offs nog niet helemaal uit zicht. Beide clubs kunnen dus vrijuit spelen.

- Van de 17 eerdere ontmoetingen won Heracles er acht en Heerenveen zes. In oktober 2012 werd het 6-3 mede door een hattrick van Gouriye.

- Eerder dit seizoen trok Heerenveen thuis met 3-0 aan het langste eind.

- Heracles won zijn laatste twee duels en heeft 1 punt minder dan Heerenveen dat al vijf wedstrijden niet won.

- Hoogma en Bruns (Heracles) en Braude van Heerenveen zijn geschorst.

- Scheidsrechter: Rob Dieperink

'Van Persie genoemd als mogelijke coach sc Heerenveen'

Robin van Persie op de tribune bij het Champions League-duel Celtic-Feyenoord.

Nu we het toch over het Feyenoord van het niet zo heel erg verre verleden hebben. Robin van Persie, in de tijd van Van den Herik de groeibriljant van Rotterdam-Zuid, wordt genoemd als mogelijke opvolger van Kees van Wonderen - in Van den Heriks tijd steunpilaar bij de Rotterdammers - als trainer van sc Heerenveen.

Vandaag zit Van Wonderen nog gewoon op de bank bij de Friezen in het uitduel in Almelo met Heracles. Van Persie is nu nog trainer van Feyenoord onder 18 jaar.

Oud-Feyenoord-voorzitter Van den Herik 'zou best KNVB-voorzitter willen worden'

Jorien van den Herik, voormalig voorzitter van Feyenoord, sprak zich kritisch uit over de verkiezingsstrijd om het voorzitterschap van de KNVB.

De aanstelling van oud-politiechef Frank Paauw als voorzitter van de KNVB leek een hamerstuk, maar inmiddels is er een heuse verkiezingsstrijd ontstaan met oud-international en voormalig parlementslid Jeannet van der Laan en voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland.

Jorien van den Herik, voormalig voorzitter van Feyenoord, zou ook wel in aanmerking willen komen. "Ik ben niet gevraagd. Maar ik zou er geen nee tegen zeggen", vertelde hij zondagochtend bij ESPN. "Ik heb mijn vragen bij de wijze waarop dit is gegaan. Als ik goed begrijp zijn de clubs akkoord gegaan met de procedure, waaruit een kandidaat is gekomen: Frank Paauw. Ik ben daar geen voorstander van, want met één kandidaat is er niets te kiezen. Vervolgens is de procedure weer geopend en dat is compleet langs me heen gegaan. Misschien had ik ook wel gesolliciteerd, al zou dat voor het eerst in mijn leven zijn."

Van den Herik plaatst zijn vraagtekens bij met name de kandidatuur van Van der Laan. "Nu heb je een politica, zonder bestuurlijke ervaring in het voetbal. En als zij het zou worden, dan zou je twee vrouwen in de top van KNVB hebben. Beiden moeten op hun tenen lopen, dat wordt natuurlijk oorlog. Hans Nijland is wel een voetbalman. Maar ik ken hem te weinig. Ik had het best willen doen. Ik had het al willen doen toen Michael van Praag aftrad. Maar ik ben niet zo populair bij de KNVB, geloof ik."

Opmerkelijk: Volendam-speler Karim biedt excuses aan

Het bericht dat Safouane Karim op Instagram plaatste.

Afgelopen vrijdag boekte Excelsior een cruciale 4-0 overwinning op FC Volendam in de strijd tegen degradatie. Na de wedstrijd ontspoorde het op het veld toen Volendam-speler Safouane Karim tekeerging tegen Excelsior-speler Kenzo Goudmijn. Beide spelers kregen een gele kaart (voor Karim was het zijn tweede) en Excelsior-spits Troy Parrott - die zich ermee bemoeide - kreeg zelfs direct rood.

Vanochtend verontschuldigde Karim zich uitgebreid via Instagram. "Ik wil even sorry zeggen voor mijn gedrag tegen Excelsior en vooral tegen Goudmijn", schrijft de negentienjarige aanvaller in een story op Instagram. "Wat ik deed pas echt niet bij wie ik wil zijn en ook niet bij wat FC Volendam wil uitstralen. Ik wil supergraag dat we het redden in de eredivisie en ik zet me honderd procent in om dat voor elkaar te krijgen. Maar na de wedstrijd heb ik dat niet laten zien en dat spijt me echt."

"Ik heb meteen een afspraak gemaakt bij de sportpsycholoog om te praten over hoe ik beter kan omgaan met dit soort momenten zodat ik niet weer zoiets doms doe." Vervolgens richt de Volendam-speler zich tot Goudmijn. "Ik heb je een berichtje gestuurd en gebeld om sorry te zeggen en echt top hoe je hebt gereageerd. Je was ook gewoon de beste speler op het veld."

Luuk de Jong op gelijke hoogte met Ajax-icoon Sjaak Swart

Topscorer Luuk de Jong evenaart Swart: 'Mooie lijstjes, maar eerst titel pakken'

Luuk de Jong passeerde met zijn twee doelpunten in de gewonnen wedstrijd tegen Vitesse (6-0) (voor even) Vangelis Pavlidis aan kop van de topscorerslijst en bovendien evenaarde de spits van PSV Sjaak Swart op de achtste plaats van de topscorerslijst aller tijden.

"Het blijven absoluut mooie lijstjes", reageert De Jong, "Prachtig. Al ben ik daar nu niet veel mee bezig. Misschien later als ik ben gestopt, ga ik beseffen wat ik heb neergezet. Nu wil ik belangrijk zijn voor de club. Dat ik steeds hoger kom, is prachtig."

De stand in het land

Stand eredivisie

Programma en uitslagen

Alle samenvattingen tot nu toe

Bekijk hieronder de samenvattingen van de wedstrijden van vrijdag en zaterdag in de 30ste speelronde van de eredivisie. We beginnen met het laatst gespeelde duel.

Welkom!

We naderen het einde van dit bewogen eredivisieseizoen. Een seizoen dat PSV de titel gaat opleveren, daar twijfelt niemand meer aan. Sterker, na de 6-0 zege op hekkensluiter Vitesse zou de champagne vandaag al ontkurkt kunnen worden in Eindhoven.

Mocht naaste achtervolger Feyenoord vanmiddag verliezen in Sittard, dan is de titel dankzij het verreweg superieure doelsaldo van PSV al officieus binnen. Het officiële feestje kan op donderdag 25 april gevierd worden als PSV het 's avonds in Friesland opneemt tegen sc Heerenveen.

Het Erve Asito voor het eredivisieduel tussen Heracles Almelo en sc Heerenveen.