Alex Kroes
NOS Voetbal

Kroes oog in oog met commissarissen bij Ajax-beraad: 'Kan mijn verhaal vertellen'

  • Guido van Gorp

    onderzoeksjournalist NOS Sport

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

  • Guido van Gorp

    onderzoeksjournalist NOS Sport

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

Leden en bestuurlijke kopstukken van Ajax zullen zich vanavond verzamelen op Sportpark De Toekomst in Amsterdam voor een crisisberaad waarin de schorsing van algemeen directeur Alex Kroes centraal staat. Dat de bestuursraad en de raad van commissarissen aanwezig zijn was al bekend, maar ook Kroes zelf is van plan om te komen, zo bevestigt hij aan de NOS.

"Ik ben ook lid", wijst Kroes op zijn jarenlange relatie met Ajax. Al sinds zijn jeugd voetbalt hij bij de club en nog altijd is hij als middenvelder actief bij de amateurtak van de Amsterdammers.

Omringd door zijn ploeggenoten van Ajax Zaterdag 5, met wie hij afgelopen weekend nog op het veld stond, en vele andere leden zal hij luisteren naar de uitleg van de rvc om hem te schorsen wegens mogelijke handel met voorkennis. De kans is groot dat Kroes weerwoord zal bieden. "Ik kan mijn verhaal vertellen, waar nodig binnen de mate van vertrouwelijkheid", stelt hij via WhatsApp.

Dieper op de kwestie ingaan, wil hij vooralsnog niet. Hij laat het bij zijn eerder gepubliceerde verklaring op LinkedIn. "Ik blijf bewust buiten de media." De voorzitter van de bestuursraad, Ernst Boekhorst, had woorden van gelijke strekking, "maar dat kan vanavond mogelijk anders zijn". Ook Leo van Wijk van de rvc denkt vandaag meer te weten.

Stilte voor de storm, zo lijkt het.

Opheldering

De informatiebijeenkomst, zoals deze formeel heet, vindt plaats op initiatief van de bestuursraad van Ajax, de vertegenwoordigers van de vereniging. De leden van Ajax eisen namelijk opheldering van de raad van commissarissen (rvc) over de situatie rond Kroes, die geschorst werd wegens mogelijke handel met voorwetenschap.

"De avond zal in het teken staan van de ontwikkelingen rond Alex Kroes en andere relevante zaken", staat op de uitnodiging die in handen is van de NOS.

Hoe zat het ook alweer met de bestuursraad van Ajax? In onderstaand artikel leggen we dat uit.

Achter de schermen zat men afgelopen weken niet stil. Na de schorsing van Kroes won de bestuursraad, dat de macht heeft om de rvc te ontbinden, juridisch advies in bij advocatenkantoor Clifford Chance.

In een brief die eerder deze maand uitlekte, lieten zij er geen misverstand over bestaan. Volgens hen is het glashelder: de raad van commissarissen, onder leiding van Michael van Praag, heeft Kroes te snel op een zijspoor gezet en moet serieus nadenken over een terugkeer "in welke vorm en onder welke voorwaarden dan ook".

'Terugkeer onbespreekbaar'

Deze zienswijze staat haaks op die van president-commissaris Van Praag. Afgelopen weken herhaalde hij nog maar eens dat een terugkeer van Kroes, in welke positie dan ook, onbespreekbaar is en de geloofwaardigheid van Ajax aantast. Wat Van Praag betreft is het boek Kroes definitief gesloten.

"Het juridische advies was heel stellig. Dan is het lastig uit te leggen als je hem uit het bestuur haalt en vervolgens wel een andere functie aanbiedt', sprak Van Praag klare taal.

Binnen de rvc is men dan ook bepaald niet blij met de tik op de vingers vanuit de vereniging. Volgens een insider heeft de bestuursraad, met hun vraag om het vertrek van Kroes te heroverwegen, de doos van Pandora opengetrokken.

Van Praag ziet geen andere mogelijkheid dan ontslag Kroes: 'Anders niet uit te leggen'

Alle ruim zevenhonderd leden zijn vanavond uitgenodigd, maar doorgaans komen er gemiddeld iets meer dan honderd man naar dergelijke bijeenkomsten. Leden die erbij wilden zijn konden zich tot maandag aanmelden, waarbij het criterium "vol is vol" geldt.

Sommige insiders verwachten vuurwerk bij de "informatiebijeenkomst" van vanavond. Te meer omdat diverse partijen (Kroes, de bestuursraad, leden, fans) kritisch zijn op de handelswijze van de rvc in deze kwestie. Eerder luchtten 131 leden van Ajax hun hart over het voorgenomen ontslag van de algemeen directeur. Volgens hen heeft rvc-voorzitter Van Praag "met voorbedachten rade karaktermoord gepleegd" op Kroes.

"Wij willen u, als bevoegd orgaan van de vereniging, vriendelijk doch dringend verzoeken om Michael van Praag ter verantwoording te roepen", schreven de ruim honderd leden in een brief. "Wij zijn van mening dat de erevoorzitter (Van Praag, red.) publiekelijk zijn verontschuldigingen moet maken naar Alex, te meer omdat Alex één van ons is. Hij is onderdeel van onze familie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl