PSV veegt vloer aan met Heerenveen, maar moet nog even wachten op titelfeest

Oppermachtig PSV boekt bij Heerenveen zijn grootste uitzege (0-8) in eredivisie

Wat is de overtreffende trap van missie volbracht? PSV moest vanavond winnen bij sc Heerenveen om bij puntenverlies van Feyenoord de landstitel te kunnen vieren. Dat deed de ploeg van Peter Bosz - en hoe. Het werd 0-8, de grootste uitzege van PSV in de eredivisie.

Na de monsterzege moest PSV wachten op nieuws uit Deventer, waar Feyenoord het opnam tegen Go Ahead Eagles. De Rotterdammers moesten, vanuit Eindhovens perspectief, punten morsen, maar deden dat niet. Het werd 1-3 in de Adelaarshorst, waardoor PSV zich op zijn vroegst op 5 mei officieel kampioen mag noemen.

Zo snel mogelijk het duel beslissen, bleek het credo van PSV. De Eindhovenaren werden gemakshalve geholpen door een uitermate zwak Heerenveen. Al na tien minuten had PSV er drie in liggen.

Het was Guus Til die de score in de zevende minuut opende namens de bezoekers. PSV profiteerde op de vijandelijke helft van balverlies en zette een rappe tegenaanval op, waarna Til het eindstation was van een fraaie combinatie (0-1).

Zo'n honderd tellen later kon Malik Tillman op aangeven van Jordan Teze de tweede treffer vrij binnenkoppen. De Amerikaanse middenvelder torende hoog boven zijn tegenstander uit, als ware hij clubtopscorer Luuk de Jong.

Opmerkelijk doelpunt

Opmerkelijker was het doelpunt dat Tillman twee minuten later maakte. Door een matige aanname in het strafschopgebied leek hij het duel met verdediger Pawel Bochniewicz te verliezen.

Al zittend werkt Malik Tillman de bal achter Heerenveen-doelman Mickey van der Hart

Eenmaal zittend op de grond besloot Tillman de bal nog een laatste tik te geven, waarna die langzaam achter keeper Mickey van der Hart over de doellijn rolde (0-3).

Honderdste eredivisiegoal

Via opnieuw Til en Joey Veerman liep PSV nog voor rust uit naar een 0-5 voorsprong. Die vijfde treffer, een laag en geplaatst schot in de hoek, was de honderdste eredivisiegoal van PSV dit seizoen.

Joey Veerman scoort tegen zijn oude ploeg de honderdste eredivisiegoal van PSV dit seizoen, maar juicht niet

Na de pauze ging PSV verder waar het gebleven was, onder meer via Johan Bakayoko. De 21-jarige Belg was vlak na de aftrap heel dicht bij de zesde treffer, met een fraai schot dat dicht bij de kruising op de lat terechtkwam.

Enkele minuten later was de vleugelspeler wel succesvol. Bakayoko kapte van rechts naar binnen en zag zijn uithaal richting de bovenhoek ditmaal via de goede kant van de lat in het doel eindigen (0-6).

Met zo'n grote doelpuntenproductie kon een goal van De Jong niet uitblijven. De 33-jarige spits was verantwoordelijk voor de zevende van de avond.

Meest waardevolle speler

Tien minuten later leverde De Jong de assist op Patrick van Aanholt, die daarmee voor de 0-8 kon zorgen. Drie duels voor het einde is De Jong nu de speler die dit seizoen de meeste assists in de eredivisie heeft gegeven. Een fraaie statistiek voor de spits, die ook topscorer van de competitie is.

In de laatste minuut van de wedstrijd zorgde vuurwerk uit het vak met uitsupporters ervoor dat arbiter Danny Makkelie het duel tijdelijk moest stilleggen. Na precies negentig minuten spelen, de rook nog niet volledig opgetrokken, maakte Makkelie een einde aan het historische duel.