Ontreddering bij de FC Twente-speelsters
NOS Voetbal

Twente is nog stééds geen kampioen en dat knaagt: 'Doen dit niet expres'

De kampioensschaal stond glimmend langs de lijn. En in het geschreeuw van de FC Twente-kring voor de aftrap zat genoeg gif. Maar de busrit terug van Sittard naar Enschede, die zo feestelijk had moeten zijn, is een bedeesde aftocht geworden.

FC Twente verspeelde op bezoek bij Fortuna Sittard voor de tweede keer een kans op de landstitel. De koploper in de eredivisie verloor met 2-0, terwijl achtervolger Ajax met 2-1 won. Twente heeft twee kansen gemist en heeft er nog één over. Op 11 mei, thuis tegen Telstar. En ja, het vertrouwen heeft een tik gekregen.

'Niet de bedoeling'

"Dat speelt zeker wel mee, zo eerlijk moeten we zijn", zegt Twente-trainer Joran Pot na de uitglijder in Sittard. "Maar het neemt niet weg dat we nog een kans hebben. Dat je er drie hebt en het op de laatste moet laten aankomen, is niet de bedoeling natuurlijk."

Twente-trainer: 'Op het laatste duel laten aankomen is niet de bedoeling natuurlijk'

Twente, dat toch ogenschijnlijk moeiteloos op het negende kampioenschap afstoomde, maakt het onbedoeld spannend. "Wij doen dat ook niet expres", zegt aanvoerder Renate Jansen. "We willen gewoon kampioen worden en daar doen we alles voor, maar dit is natuurlijk ondermaats."

Tegen FC Utrecht ging het anderhalve week geleden al mis, en toen Tessa Wullaert halverwege de tweede helft de 1-0 binnenschoot, leek de stress in de Twentse lijven te schieten.

"Totaal niet. Als je ziet hoe wij de eerste helft spelen, is dat gewoon goed. Alleen belonen we onszelf niet. Als we dat wel doen heb je toch een flow. En dan loop je niet zo te hikken tegen een goal", concludeerde Jansen.

Bericht uit Amsterdam

In het begin van de wedstrijd waren volgens Pot de zenuwen ook "totaal niet" te zien. "Het eerste kwartier domineren we, creëren we kansen en dan moet je er gewoon een in schieten."

De stand na 21 speelronden in de Eredivisie vrouwen

Dat lukte niet en na verloop van tijd kwam er nieuws uit Amsterdam: Ajax op 1-0.

"Daar hield ik mij in eerste instantie niet zo mee bezig", gaf Pot toe. "Omdat we natuurlijk prima aan het spelen waren. Tot ineens iemand achter me zei dat ze voor stonden. Dat is niet waar wij op ons moesten focussen, maar op het eind van de wedstrijd kijk je daar natuurlijk wel naar."

Twentse vrouwen nog steeds geen kampioen: 'Wij doen dit ook niet expres'

Toen Sherida Spitse namens Ajax tien minuten voor tijd de winnende 2-1 binnenschoot vanaf elf meter - Ajax moest winnen om een Twents kampioensfeest te voorkomen - bogen de voetbalsters van Twente in Sittard het hoofd. Wéér niet. Of beter: nog stééds niet. De kampioensschaal kon weer in de koffer.

'Lekker in de Grolsch Veste'

In de kring na het duel klonk uit de woorden van coach Pot nog geen paniek. "Koppen omhoog. We hebben echt alles gegeven wat we kunnen. Dat gaan we over anderhalve week gewoon weer doen. Dan gaan we binnenhalen wat ons toekomt."

Joran Pot spreekt de ploeg toe na afloop

"Het gif is er wel, maar we moeten er meer in gaan geloven", concludeerde Jansen. Steun van het thuispubliek is misschien wel wat ontbrak. Op 11 mei in Enschede is die steun er wel. De druk zal er niet minder om zijn.

"We moeten", weet Jansen. "Lekker in de Grolsch Veste." Volgens Pot "eigenlijk het mooiste."

Het kan toch niet nóg een keer misgaan? De woorden van Jansen zijn zorgvuldig gekozen. "We gaan er alles aan doen."

Twente wéér geen kampioen na verlies tegen Fortuna en zege Ajax

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl